Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Now, what’s my motivation here…?

Categories: Kulturellt
Wednesday, Apr 16, 2014

Jag auditionerade (detta verkar ha blivit en etablerad anglicism på svenska) (men vad hette det förr i tiden, på riktig svenska…?) I alla fall, jag auditionerade nyligen för rollen som Fireman Sam, det är en app som ska skapas på ett flertal språk. Min agent meddelade mig just att (svälj!) rollen är min.

Men. Ingen fara. Jag kan min Stanislavskij. Jag kan min Laban. Fysisk teater är bara förnamnet. Det här måste börja inifrån. Och inifrån börjar som bekant på Wikipedia:

Fireman Samuel ‘Sam’ Peyton Jones is referred to as the “hero next door”, Charlie’s older brother and Bronwyn’s brother-in-law. He is the brave archetypal fireman and protector, who remains composed in an emergency and unfailingly offers assistance to all those in need. Sam is single, but maintains a close relationship with his nephew, James, and niece, Sarah. He lives at 3 Vale Road next to Trevor Evans. Sam spends his spare time in his “inventing shed”, in which he makes devices ranging from a potato picker made from old bicycle parts to a machine capable of replacing the town band. On occasion his inventive streak can undermine his emphasis on fire safety. His catchphrase is “Great fires of London.” and “Action stations everybody.”

Ja, var i hela friden ska man börja…? “Ensamstående”… “nära förhållande till brorsbarnen”… “gillar sitt skjul”… De inre konflikterna staplar upp sig under den blanka, rekorderliga ytan. Det finns ett mörker. En svårhet. Något outsägligt. Det är där jag måste förankra min tolkning. Tror jag.

10 Responses to “Now, what’s my motivation here…?”

 1. “spela upp” hette det förr. När min mamma åkte ner t Berlin och “spelade upp” för nån legendarisk teaterman som j glömt namnet på. Han ville ha henne. Men sen kom kriget. Och allt d andra som kom.

  Tror du är kongenial med den där gestalten Gunnar. Mångfacetterad och så. Dessutom verkar det kul att få vara skådis på ett mer lättsamt vis, Stanislavskij included.

 2. Problemet är att jag inte är nån skådis. Jag är prosaförfattare. Allt emellanåt torghandlare i East End. Fireman Sam framstår som kung Lear just nu. Kan jag göra honom dramatisk rättvisa? Han är så jävla nice.

 3. Jag har hört dig läsa nånting (voiceover) för långe sen. Skit i rolltolkningen, just be yourself. Du har en himla bra röst. NAJS.

  Men v hette den legendariske Berlin-teatermannen? Quiz för döva öron.

 4. Max Reinhardt? Erwin Piscator? Men dom var väl mer Weimar än alldeles före krigsutbrottet…?

 5. Max Reinhardt var det. Han var ju tvungen att fly sen p gr av nassarna. Tyckte bara d var rätt tufft av min mor att åka ner till Deutsches Teater och spela upp.

 6. Theater, gunås ; )

 7. Nu kom j på en bra grej (regi, regi): Du kan använda din egen nördighet – författaren djupt upptagen och andfådd – till brandmannens nördighet – andfått upptagen av det där i skjulet. Då blir alltså rösten tunnare,. som vi alla vet, på grund av den idiotiska känslan av att det man håller på med är viktigare än allt annat. (varsågod för regi;)

 8. Du har hittat en trådända där, Gabrielle… Jag trodde uppriktigt inte jag skulle få det här knäcket eftersom min röst är ganska mörk. Mörk är inte nice. Måste göra den lite ljusare på nåt sätt. Eller “käckare” som vi säger i Göteborg. (Kanske skulle göra honom till en käck göteborgare…?)

 9. Käck nörd? Ja, jo, såna har man ju mött.
  De kännetecknas av stor fixering vid något som inte blir klart men som gör allting råddigt omkring dem. Trasslar till gemensamma projekt. Har ofta andan i halsen, även när de steker bacon, vilket de ofta gör.

  Efter denna din cliffhanger MÅSTE du lägga ut brandmannen här.

 10. Grattis! (tror jag 🙂

  Fast “Samuel Peyton Jones i Pontypandy”? Låter lite som en mix av framstående dataspråksforskaren Simon Peyton Jones och klaustrofobiska lågbudgetskräckisen Pontypool, där folk drabbas av ett virus som förstör deras förmåga att kommunicera, i tre steg:

  “The first stage is you might begin to repeat a word. Something gets stuck. And usually it’s words that are terms of endearment like sweetheart or honey. The second stage is your language becomes scrambled and you can’t express yourself properly.”

  (lämnar beskrivningen av det tredje steget utanför detta familjevänliga forum)

  Fast avancerade dataspråk och avancerade språkvirus kanske är lite för mycket för målgruppen…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004