Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

I valen

Categories: Brittiskt allmänt
Monday, May 26, 2014

Om man då ska försöka sig på en sammanfattning, i alla fall från ett brittiskt perspektiv. EU-valet först, och det ytterligt ironiska faktum att det “separatistiska” UK har agerat precis som stora delar av resten av Europa och gett missnöjespartiet de flesta rösterna (Ukip 28%, Labour 25%, Tories 24%). Varvid man genast ska tillägga att vad gäller röstandelarna – inte bara i UK, utan kontinentalt – så har fortfarande den överväldigande majoriteten européer röstat för Europa. Missnöjespartiernas ökning förblir marginell: “en utmaning, inte ett hot” som en Guardianskribent sa.

Vad gäller lokalvalen i UK ser det lite annorlunda ut. Jo, Ukips andel av rösterna minskade från förra lokalvalen med 7%, inte bara på bekostnad Tories (som Labour lite indolent hade trott) och de misslyckades radikalt i storstäderna. Men det tar lite eller inget ifrån det faktum att de åstadkommit strategic inroads kors och tvärs över hela England, och att det måste tolkas som en stor framgång för dem. Nu vill ju kommentatorer gärna översätta resultat som dessa till projiceringarna för parlamentsvalet nästa år, och måla upp bilden av Ukip som nästa Lib Dems, som vågmästarparti i en kommande koalition.

Inget är omöjligt förstås, men jag tror ändå luften kommer att gå ur Ukipballongen under det närmaste året. Anledningen är helt enkelt praktisk-politisk. Alla dessa nya Kippers som röstats in i county councils över hela landet har liten eller (vanligare) ingen som helst politisk erfarenhet. Likadant har många av dem inte bara excentriska åsikter om saker och ting, de har ofta märkbart svårt att uttrycka dem någorlunda sammanhängande. För att inte skräda med orden, det rör sig för det mesta om fuckwits and fruitcakes. Och folk, röstande människor, är inte korkade.

När de väl får se vad the Kippers (inte) åstadkommit på det lokalpolitiska planet tror jag många kommer att dra sina slutsatser. Många har förresten redan gjort det: 51% av de som röstade på Ukip beskrev det som en engångsröst.

12 Responses to “I valen”

 1. Tja, googlar du efter “crazification factor” så hittar du en teori om att ungefär 27% av befolkningen är fullständigt rubbad, så i teorin kan dom ju bli kvar på den nivån ett tag.

  Annars kan det ju bli lite småkul när UK går ur EU och 2.5 miljoner engelsmän snällt får pallra sig tillbaka över kanalen 😀

 2. Ha, det kan jag gärna tro…! Men också de rubbade reagerar nog när det går hem för dem att Ukip vill att man ska betala a tenner to see your doctor… Betänk också kanske att dessa 27% säkert tror på vad de läser i tidningarna: mediekampanjen – vare sig negativ eller positiv, det spelar ingen roll – har ju spelat Ukip i händerna så till den milda grad.

 3. “Fruitcakes, loonies and closet racists” som Cameron sade om UKIP 2006.
  http://www.theguardian.com/politics/2006/apr/04/conservatives.uk

 4. Ja, även en trasig klocka har rätt två gånger om dygnet…

 5. Stabiliteten är slående och blir inte mindre slående av att hela Europa med partiella undantag i Tyskland och UK har samma problem med långvarig ekonomisk stagnation. (Också länder som Sverige som anses ha haft en god ekonomisk utveckling har haft c.a. 1.5% sammanlagd real tillväxt av BNP per capita de sista 7 åren, vilket är ungefär vad man räknar med per år under “normala” omständigheter.) Till och med i Frankrike röstade ju majoriteten för samma politik (om man räknar med UMP (20%), PS (16%) MoDem (10%) Gröna (8%).

  En annan tydlig sak var att socialdemokratins långsamt nedåtgående trend fortsätter i de flesta länder. Italien och Tyskland är delvis undantag. Norden tycks dessutom ha gått från socialdemokratiskt fäste till en region med ganska svag socialdemokrati (12% i Finland, 20 i Danmark, 24 i Sverige) åtminstone i EU-parlamentsvalen.

  Det som möjligen är av intresse framåt i detta är snarast att mycket av det som EU-kritiska partier riktar in sig på inte är problem som som kommer att försvinna och att de etablerade partiernas förslag till lösningar i varje fall inte hittills stärkt deras väljarstöd.

 6. Tydligen fick det tyska skämtpartiet “Die Partei” så många röster att de väntas ta plats i EUP. De har aviserat att de ska skicka en ny man till sin stol varje månad. och partiet är ingen dagslända, de har funnits på banan längre än FI – även om de tydligen enbart kandiderar till Europaparlamentet.

  http://euobserver.com/eu-elections/123935

 7. Ännu fler tyskar tyckte att det var en utmärkt ide att rösta in en nynazist i parlamentet, så det känns lite som om dom godwinnat sig själva…

 8. Die Partei föreslår tydligen att man ska återuppbygga Berlinmuren, liksom andra/nya murar: “vårt parti har mest kunnande om murar”. Det sista är faktiskt en begåvad satirisk slogan. 😉

  Nazister i parlamentet är givetvis en oroande tanke, både tyska, grekiska och andra. Inte så mycket för vad de reellt kommer att kunna få gjort där som därför att de kan skada parlamentets legitimitet i vanligt folks ögon.

 9. Enligt min uppfattning har vi just nu ett gyllene tillfälle till en vänskaplig och snabb skilsmässa mellan UK och EU. Det kan verkligen göras till en s.k. win-winsituation. Jag tar mig friheten att länka till min text Valresultatet -och sedan?

 10. Ja, det vore ju ett effektivt sätt att dra mattan under fötterna på Ukip…!

 11. Fast skulle EU acceptera asymmetrisk rörelsefrihet? UKIP-väljare tenderar ju att ha problem med alla slags utlänningar, även europeer (“They’re white but I don’t understand the language.”) så ett EES-liknande avtal som ger EU-medborgare rätt att drälla omkring fritt lär dom väl inte gå med på?

 12. Nej, man får väl snarast intrycket att de vill hala upp vindbryggan, påbörja repatrieringen, och återinföra det gamla förbudet mot att ta med sig mer än £50 när man åker på semester till Benidorm.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004