Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Tonsättare så in i Norden

Sunday, May 25, 2014

Jag lyssnade på Carl Nielsens 5:a i bilradion, eller en försvarlig bit av den i alla fall.

Den här frågan måste väl ha stötts och blötts förut, men jag har inte hört något detaljerat svar på den. Danmark har Nielsen, Norge Grieg och Finland Sibelius. Varför har inte Sverige en (18-)1900-talskompositör av internationell rang?

Stenhammar är väl det närmaste vi kommer…

Två möjliga orsaker, kanske…? Det musikaliska 1900-talet i Sverige var en trögflytande historia, vi hade sannerligen inte bråttom att göra oss av med national- och senromantiken: modernismen etablerade sig först på 1940-talet. Det kanske inte fanns ett “klimat” som lämpade sig för geniet. Om nu genier behöver klimat.

Vilket leder till möjlig orsak 2. I Finland och Norge fanns ju ett slags klimat: Sibelius och Grieg blev en integrerad del av den unga nationens framväxt, à la Verdi och Chopin. På motsvarande vis “behövde” Danmark strikt talat inte Nielsen, men fick honom ändå. Sverige behövde heller ingen nationaltonsättare, och vår brist på behov blev tillfredsställt…

I dunno. You tell me.

5 Responses to “Tonsättare så in i Norden”

 1. Such men are few and far between…

  (Nielsen är min bästa upptäckt p senare år).

  Men sen kom den tragiskt sköra Pettersonmusiken. Bl.a.

 2. Samma här, med Nielsen alltså…

 3. Nationella hjältar eller barder behövdes, det fanns en förväntan på dem – i Norge, Polen och Finland men inte riktigt på samma sätt i Sverige – visst. Liszt samspelade ju också med en slags förväntan på att visa upp det äkta ungerska, även om han kom att tillbringa det mesta av sin karriär utanför Ungern.

  Man kanske kan se frånvaron av stora infödda engelska kompositörer, riktiga banbrytare och symfoniker, på samma sätt. Från mitten av 1700-talet till Elgar och Vaughan Williams är det ju mest tyskar och italienare som blir riktigt stora i England, bristen på framstående brittiska hemmasöner som blir kompositörer (eller dirigenter!) är påfallande. Kan bero på att musik hade relativt låg status som konstart i öriket på den tiden, men också att man inte riktigt behövde skapa nya utryck för nationell strävan inom musiken. Händel och militärmusiken hade liksom fyllt den luckan.

 4. Den motsvarande engelska fattigdomen på tonsättare av rang efter Purcell har jag skrivit utförligt om tidigare, men jag håller inte med dig om dirigenterna. Tvärtom tycker jag det är slående att England saknar kompositörer men i stället har oerhört skickliga musiker, från Beecham och Boult framåt. John Eliot Gardner är en av världens främsta Bachtolkare (och gav nyligen ut en mycket läsvärd bok i ämnet: ‘Music in the Castle of Heaven’). Simon Rattle och tidiga modernismen, Neville Marriner och Britten, Antonio Pappano inom operan, osv…

 5. Absolut, England har haft storartade dirigenter (och solister!) från Beecham och framåt – men jag tänkte enbart på de 150 åren ungefär från Messias till Enigmavariationerna. Händel var ju tysk, även om han kom att räknas som en av de stora *brittiska* kompositörerna, en engelsk bekant nämnde Boyce (som jag aldrig ens har hört) som den siste infödde kompositören av någon betydelse under 1700-talet, och efter dem är det bara utländska tonsättare som dominerar scenen i England, hela vägen fram till Elgar och Williams. För Gilbert och Sullivan är ju inte direkt några tungviktare….´

  Jag reserverar mig för att jag inte har björnkoll på engelskfödda dirigenter under Victorias tid, men har intrycket att det inte fanns så vädligt många av första rangen före så där 1880-90 – i stället ett ständigt flöde av tyskar, fransmän och italienare.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004