Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Avskaffa FIFA!+

Categories: Uncategorized
Monday, Jun 2, 2014

Michael Calvin, sportkrönikör i Independent, skrev igår ett sanningens ord om FIFA och VM i Brasilien. Och han skrev det t.o.m. innan Sunday Times publicerade bevisen för hur bin Hammam köpte VM åt Qatar för många miljoner i mutor  (Guardianlänk, ST har betalvägg). Det är, för femtielfte gången i rad i de här sammanhangen, fullkomligt chockerande läsning.

Det har gått så långt med FIFA nu (och IOS ska vi inte prata om) att “något måste göras”… denna maktlöshetens kärnfras. Maktlöshet därför att de enda som i praktiken skulle kunna göra något åt det är de nationella förbunden, som FA och SFF, att de hittar sin ryggrad och säger basta bastante. Eller, fåfänga tanke, att spelarna och klubbarna själva bojkottar framtida VM tills en genuint transparent organisation uppstår ur den sörja av fåfänga, girighet och korruption som nu är FIFA.

Jag menar, bara något sådant som att Sepp Blatter ber om fred på jorden under de VM-veckor under vilka 157,000 soldiers and FBI-trained riot police have been ordered to keep the peace. They will be supported by Israeli-supplied drones, 48 aircraft, 20 warships and 60 fast-response vessels such as speed boats. Twelve military command centres have been set up across the country and 36 ground-to-air missile batteries, purchased from the German army, have been deployed.

Det är hög tid att avskaffa FIFA.

PS: Simon Jenkins on the nail, som vanligt, här.

4 Responses to “Avskaffa FIFA!+”

  1. Och till råga på allt är Champions League numera betydligt mera spännande att se än VM – alla de bästa spelarna lirar ju klubbfotboll i Europa, samtidigt som det blir mindre fegspelande, färre 1-0 och 1-1 och bättre samspelta lag när det handlar om klubblagen.

    Visst är FIFA en otidsenlig dinosaurie – och ett VM i 50-gradig ökenhetta i Dubai en absurditet. Australien hade varit ett mycket bättre val, det är inte att undra på att AusFF nu trycker på för att få Qatar diskade och en omkörning av nomineringsprocessen.

  2. Ett sätt att bli av med FIFA är att “hit them where it hurts”. Det räcker med att ett par tre stora europeiska fotbollsländer (England, Tyskland, Holland t.ex.) helt enkelt avsäger sig medverkan i framtida VM (närmast Moskva 2018) så länge FIFA förblir i sin nuvarande uppenbarelse. Att gå miste om såpass mycket teveintäkter – och som ofrånkomlig konsekvens: en försvarlig mängd sponsorpengar – skulle skaka FIFA i grunden, även om ett förminskat VM (med Sydamerika, Italien, kanske Spanien osv) ändå skulle gå av stapeln. Men sådan ryggrad är svår att tänka sig.

  3. @Magnus. Hur rätt har du inte. Landslagsfotboll är numera urtråkig. Å andra sidan r det ju bara toppklubbarna i Tyskland, England, Spanien, Italien och möjligen Frankrike som är värda att titta på. Men de är desto bättre.

    Just nu har jag sett första halvleken av en vänskapsmatchen Österrike – Tjeckien. Bedrövligt. Chelsea för att inte tala om Bayern M. eller Barcelona skulle ha krossat dem fullständigt.

  4. @Bengt: ja, att landslagen (många av dem) är så dåligt samspelta när det blir VM eller kvalmatcher syns ju hela tiden. Inte minst med de svenske. De har typ tränat en vecka ihop innan matchen/VM:et börjar.

    Håller f ö verkligen med om att bakgrunden till sportfesten i Brasilien – insatsstyrkor från polisen, upprensningsaktioner i slummen, förnyat våld mot indianerna, militariserade städer, försenade arenor och säkerligen en stor dos korruption kring arenabyggen och matchbiljetter – ter sig ytterst problematisk. och det var ju något av samma sak i Sotji.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004