Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Blair om Irak++

Categories: Uncategorized
Sunday, Jun 15, 2014

Från fulltexten av Blairs artikel om händelserna i Irak just nu:

As for how these events reflect on the original decision to remove Saddam, if we want to have this debate, we have to do something that is rarely done: put the counterfactual ie suppose in 2003, Saddam had been left running Iraq.

“…rarely done…” för det första… Är inte kontrafaktiska resonemang i princip det enda pro-invansionssidan kommit med under åren? Och spetsfundigheter, när de kontrafaktiska resonemangen börjar skramla lite för tomt.

Det är bortom perverst att anföra önsketänkande, vilket är vad Blairs resonemang egentligen handlar om här, som ett alternativ till (vad israelerna tycker om att kalla) “verkligheten på marken”.

Kontrafaktiska resonemang, som Richard J Evans påpekade i en nylig bok, är till sitt väsen reaktionära: “…snarare än what if handlar det inte om mycket mer än if only…”.

Men att hugga av all historisk kontinuitet mellan Irak 2003 och Irak 2014 kräver något utöver en reaktionär världssyn: jag anar att det handlar om en slags patologi.

Måndag: Boris Johnson kallar Blair unhinged, ett ord jag alltid gillat: gångjärnen har lossnat, dörren svajar på sniskan i blåsten…

Tisdag: Simon Heffer i The Daily Mail, ingen av vilka jag i övrigt har något gemensamt med, kommer med den intressanta idén att ställa Blair inför riksrätt. (Att försöka få honom ställd inför Haagdomstolen är förmodligen omöjligt, av konstitutionella skäl). Men riksrättsförfarandet, som inte använts sedan 1806, är en definitiv möjlighet, särskilt efter Chilcotutredningen äntligen blivit publicerad senare i år. Där, i överhuset, skulle båda sidorna kunna lägga fram sina bevis för och emot Blairs ansvar för lögnerna i “the dodgy dossier”; för 179 brittiska soldaters död, för att inte tala om hundratusentals irakier; och för den ökade säkerhetsrisk, lokalt och globalt, som Irakkrisen fört med sig.

3 Responses to “Blair om Irak++”

  1. Mmm, hearingen med Blair inför Chilcotkommissionen för några år sedan visade tydligt hur självklart det är för honom att England och USA ensamma ska bestämma vem som ska ha stryk, vem som utgör ett hot mot freden osv. Oavsett vad Saddam hade eller inte hade i sina depåer så *föreföll* han som ett värre hot mot freden efter 11 september, deklarerade Tony, och det var naturligt att lita på USA för att lösa problemet. Det är inget annat än en bekännelse till Pax Americana.

    Att de båda B:na sedan har gillrat en fälla för sina efterträdare, nu när ISIS avancerar och regimen i Irak ser ut som en trasdocka (och Syrien faller sönder medan USA är för svagt för att kunna ingripa), det är en historisk ironi av kosmiska dimensioner.

  2. Lord Blair of Baghdad! Läste DN:s referat av hans artikel. Nytt världsrekord i hyckleri.

  3. Ser just på den – extremt högljudda och ibland förstås oförskämda – debatten i underhuset om NOTW, Levesonkommissionen och den nyss avslutade rättegången mot Coulson, Brooks m fl. Alla rasar. “We can certainly do without the usual bawling from the usual suspects” sade talmannen nyss med hänsyftning på allt skäll och “Oooough!!” nedifrån bänkarna. ;D Som svensk blir man helt enkelt avundsjuk: tänk om riksdagen då och då kunde se ut och låta så här. Eller debattera på ett *litet* mer civiliserat vis än så men med samma verbala lidelse och ohängda precision.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004