Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Härvor

Categories: Brittiskt allmänt
Wednesday, Jul 9, 2014

Jag vet inte i vilken utsträckning detta har täckts i svenska media – jag har inte sett så mycket själv när jag allt emellanåt surfar in – men pedofilihärvorna fortsätter, om inte dominera så i alla fall göra ett stort avtryck i media här.

Det kom nyligen en detaljerad utredning om Jimmy Saviles liv och leverne i det hänseendet, och där fanns sannerligen inte mycket uppbyggeligt att skåda. I förra veckan dömdes Rolf Harris till knappt sex år för övergrepp mot småflickor på 1970- och 80-talen (historic abuse har sedan Savile blivit en mer aktiv åtalspunkt). Och nu är den gamla historien om en påstådd pedofili”ring” i parlamentet på 1980-talet åter på tapeten: det ska förstås bli en utredning…

Det kan hända att detta är en nyhetsmässig slags “väderfront” som drar in över medierna. Och jag är förstås medveten om att pedofiliskandaler förekommer överallt. Men jag undrar lite över den institutionaliserade formen de ofta verka ta här. Savile lyckades få fripass genom praktiskt taget hela sjuk- och fångvården. Rolf Harris är en av flera mediepersonligheter från 1970-talet som åkt fast, och vad de höll på med var en öppen hemlighet, det är därför särskilt BBC har råkat i blåsväder så mycket. Och parlamentshistorien kan knappast bli mer institutionell, särskilt som den lär vara kopplad till många statliga barnhem runt om i landet.

Bortsett från katolska kyrkan har jag inte sett någon motsvarande stor och institutionaliserad pedofilhärva i andra länder. Och om UK är ett slags specialfall i det hänseendet, vad skulle det då komma sig? Det faller sig, i alla fall för mig, naturligt att koppla det till britternas underliga inställning till barn, alltså det som jag i tidigare poster kallat barnfobin. Hur den kopplingen skulle gå till är jag däremot inte säker på, och skulle nog dessutom leda för långt ut på psykologiserandets tunna is. Men tanken kan vara värd att hålla i minnet. Om man nu vill tänka på dessa bedrövliga historier överhuvud taget.

6 Responses to “Härvor”

 1. Som utomstående är det lite svårt att förstå hur en brittisk Ulf Elfving kunde ha sånt inflytande att offer inte vågade anmäla och poliser lade ner utredningar. Till skillnad från t.ex. prästerna och nunnorna på de irländska barnhemmen så hade ju Savile ingen formell makt över offren eller vittnena.

 2. Det tycks ha varit en kombination av skamkänslor och rädsla för konsekvenserna (en rädsla som ju poliserna gärna underblåste). Saviles makt kanske inte var “formell” i strikt mening, men den makt kändisskapet förde och för med sig var och är ändå avsevärd.

 3. Folk som sysslar med (den seriösa) massagetekniken rolfing lär nog se sig om efter en ny beteckning nu…

 4. Wikipedias artikel om rolfing är för övrigt alldeles utmärkt:

  Not to be confused with ralphing.

  Effectiveness
  Rolfing is of no benefit in treating disease. [6]

  plus ett obligatoriskt gräl på Talk-sidan. Business as usual.

 5. Ralphing kan de alltså inte byta till…

  “Jazz, se Jass”

  Svensk Uppslagsbok, den klassiska 30-talsupplagan.

 6. Man kan väl i och för sig misstänka att hade det rört sig om t ex Italien med dess välutvecklade playboy-tv och systematiska korruption så hade händelserna inte kommit upp till ytan ens efter årtionden.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004