Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Mer notiser

Categories: Uncategorized
Sunday, Jul 6, 2014

* BBC Radio 3 sänder i kväll en feature kallad “World War One: Cradle of Jazz“… Jag tror inte de avsåg det, men den går ju nästan att jämföra med Spike Milligans “Hitler – My Part in His Downfall” vad gäller (o)lyckliga metaforer. Jag menar, vagga har med födsel att göra, krig med död. Och “jazz”… innebörden blir ju liksom, ja, visserligen dog en förfärligt massa människor i den här katastrofen, men vi fick ju i alla fall några mysiga jazzplattor för mödan… Bortsett då från att det är historiskt minst sagt tveksamt att försöka hitta jazzens rötter i död och krig och förstörelse. Särskilt när Kid Ory började spela jazz redan 1909-10. Hmmm…

* Owen Bennett-Jones skriver en i mina lekmannaögon mycket välgrundad och informativ artikel om ISIS och dess framfart i Syrien och Irak just nu. En viktig poäng är det här med “hearts and minds”, dvs. i vilken utsträckning de fortsätter ha folkligt stöd. Talibanerna i Afghanistan välkomnades rätt allmänt till en början, men förlorade snabbt stöd när de inte klarade av att vidmakthålla inre stabilitet och en någorlunda dräglig levnadsnivå. ISIS verkar till en del ha fattat detta och har börjat organisera samhällena de ockuperat, ner till till synes banala saker som bilregistrering…

* (Parallellen finns med Svarta Pantrarna i USA på 1960- och 70-talen. Det var inte skjutvapnen och upploppen som i första hand gjorde dem till samhällsfiender, utan när de började organisera soppkök och kindergartens i slummen. It’s the boring stuff what gets you the votes… Och det är på samma vis de tråkiga politiska ledarna – Attlee och Truman, t.ex. – som tenderar att få saker gjorda, inte karismatikerna: se Archie Browns nya bok om “The Myth of the Strong Leader“)

* Idag är International Kissing Day. Kôss på er då… (lämplig länk)

3 Responses to “Mer notiser”

  1. Att första världskriget gav demokratin en kraftfull knuff framåt tycks vara en sanning som har fått vänta hundra år på att verkligen tränga igenom till historieböckerna (inte till forskningen kanske, men ut till skolböcker och populär historieskrivning). La belle Époque ter sig så förförisk (och fredlig!) att det är lätt att missa att det före 1914 knappt fanns ett enda land i Europa som var demokratiskt i modern mening (och även om man bortser från kvinnlig rösträtt). Finland hade förstås sin förvånande tidiga rösträttsreform, där t o m kvinnor kunde rösta utan några större begränsningar, men det hängde ju ihop med att deras parlament ändå inte bestämde över särskilt mycket av betydelse.

    Annars är det väl ofta som om kopplingen mellan den allmänna rösträtten, monarkins depreciering och kriget ramlade ut ur historieböckerna under många år.

  2. Hade lite svårt med biten i mitten av Bennet-Jones artikel om hur det väl inte är så farligt om brittiska medborgare mördar och våldtar så länge som dom inte gör det in the UK. Får hoppas jag övertolkade honom där.

    Noterade elsewhere på nätet att ISIS-krigarnas klädstil (knälång tunika, pösiga byxor) tydligen blivit inne i Mosul. Lokala skräddare har fullt upp, sägs det. Parallellt med utrensningar och avskaffandet av alla lagar “som skapats av mänsklig hand”, etc…

  3. Så skulle man iofs kunna tolka det, men jag tror i rättvisans namn att han mer riktade en poäng mot brittisk inrikespolitik där. Det pågår just nu en massa diskussioner om ny lagstiftning och nya resurser för övervakning av återvändande jihadister (“See, we need GCHQ after all…!”), vilket OB-J då visar kan vara en övertolkning i sig. Han får idag dessutom medhåll av f.d. MI6-chefen Richard Dearlove, som säger att den hotbilden är “överdriven”: http://www.theguardian.com/uk-news/2014/jul/07/islamist-terror-threat-out-proportion-former-mi6-chief-richard-dearlove

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004