Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Pålitlig skit

Categories: Kulturellt
Wednesday, Jul 23, 2014

MV5BMTQwNTIxMjA1M15BMl5BanBnXkFtZTgwOTMzNTAxMjE@._V1_SY317_CR1,0,214,317_AL_ Jag såg en riktigt risig film igår kväll, mest av en slags missriktad pliktkänsla: en av mina äldsta vänner är med i den (nej, inte Bo Svenson…).

Sedan dess har jag försökt hitta en metafor eller en simile för att beskriva hur det känns just att se en verkligt usel film.

I morse kom jag på en som kanske duger.

Det är som när renhållningen kommer förbi och tömmer tunnorna på onsdag morgon. Man känner en stark sympati för dom som lämpar skiten, och det är ju bra att folk har jobb och så…

Men den där sötman i ruttenheten… Ofrånkomlig, den sätter sig i kläderna, den sätter sig i själen…

Nej, den här filmen gick alltså straight to Netflix, som heter nuförtiden (i stället för straight to DVD).

Man får väl ta det som signifikativt att “Dependables” också är ett varumärke för inkontinensblöjor…

13 Responses to “Pålitlig skit”

 1. Så ” love of family, relationships, spirituality, patriotism, strength, humor, wisdom, ingenuity, and pride” (IMDB) var ingenting för dig? ;-).

 2. Nope.

 3. Om man vill ha en formulering som fokuserar mer på själva rullens uselhet kunde man förstås pröva ”det var som Ingmar Bergmans version av Sagan om Ringen”. Någon sådan ”Bergman-Ring” finns förstås inte, men någon i Hollywood skickade faktiskt Bergman en förfrågan tidigt på 60-talet. De hade säkert sett Jungfrukällan och tyckt att ”honom ska vi ha!” – det var ju medeltidstema där och Bergman var ”the real deal” och överöst med priser.

  Tyvärr fick Bergman aldrig se brevet, det landade hos Harry Schein som naturligtvis aldrig ahde hört om fantasy som litterär genre. Han bläddrade igenom första volymen av Sagan om Ringen, såg inget annat än en förvuxen burlesk saga och skrev så småningom ett ampert brev till vederbörande: ”Ingmar Bergman gör inte film om dvärgar och alvprinsessor! Bergman gör filmer om människans eviga problem.” 😉 (historien dök sedan inte upp förrän i den stora hyllningsboken ”Citizen Schein”)

 4. Så Schein hade alltså samma uppfattning om “Ringen” som jag! Alltid något.

 5. Med tanke på de kammarfilmer IB gjorde vid den här tiden – han återkallade senare hur en annan amerikan hade frågat honom “Ingmar, why don’t you move your camera anymore?” så är det svårt att överskatta hur fel det hade blivit med honom som regissör för det här. Man kanske ska våga gissningen att han inte var den ende regissör som fick anbudet på att filma Tolkien? 😉

 6. Bergman, Frodo, Mordor… svindlande tanke…!

 7. De borde ha frågat Hasse Ekman i stället.

 8. 😀

 9. Fellini hade varit värd ett försök, men apropå Ekman kan man ju försöka föreställa sig stumfilmsfarsen i Fängelse utbytt mot en improviserad scen mellan Frodo, Gollum och Gandalf.

 10. Jag läste Sagan om Ringen när jag var 11 är. Alldeles rätt ålder. Har sen aldrig intresserat mig för den trots big hype i min ungdom. Nu såg jag tre decimeter av filmen häromdan. Man tror inte sina ögon. Klantigt och overkligt och scenerier som känns målade av en dålig epigon till Caspar David Friedrich. Orkar inte ens kolla var den spelades in. En film som får Ronja Rövardotter att framstå som cineastisk. Bra gjort. He he.

 11. DN har just nu en ganska roande serie där man avrättar klassiska böcker som icke läsvärda bl.a. Gamla testamentet och den unge Werther. På min lista skulle nog “Sagan om ringen” komma ganska högt upp (tillsammans med, vilket jag tjatat om i många år, “Catch 22”.)

 12. Tror att Bergman hade saknat kreativa och starka kvinnogestalter att arbeta med i Sagan om Ringen; det är onekligen ett väldigt manligt (och “heteronormativt”) universum.

 13. Vad DN listar intresserar mig jättemycket, he he.
  Man är väl listofil.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004