Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Teknologiskt värre

Friday, Jul 25, 2014

Ännu ett exempel på England som ett teknologiskt Tredje världen – och på Sverige som avantgarde… Fast med förbehåll.

Jag befinner mig i Sverige ett par veckor i augusti och det kan hända jag behöver spela in några voiceovers medan jag är där, så jag undersökte läget vad gäller kostnader, studios, teknik – det senare, tog jag för givet, måste ju röra sig om en ISDN-linje…

Icke. Ingen i Sverige använder ISDN längre. Alla har gått över till source connect, totalt online och max ljudkvalitet. Problemet är att det kräver seriös bandbredd, och där kör England fortfarande, ja, inte så mycket Mb/sec som en spårvagn per vecka.

Förbehållet är då att Sverige genom sin avantgardism – dvs att ha gjort sig med ISDN, snarare än att behålla det en tid och köra parallellt – kan ha isolerat sig rent teknologiskt, i alla fall gentemot England.

Desto mer ironiskt blir det när man ser att enda lösningen är att teknologin tar ännu ett steg tillbaka…! Hur då? Jo, man kör realtidskontakt studio-till-studio via (wait for it…) högtalartelefoner…

Och när man åstadkommit önskad version av VO:n skickar svenska studion en högupplöst wav.fil till den engelska studion – förmodligen i ett vadderat kuvert med tjusiga frimärken och par avion-etiketter…

Nej. Men. You get my drift. Inte så mycket early adopters som late laggards

9 Responses to “Teknologiskt värre”

 1. Sverige är nog för litet som tele/onlinemarknad för att man ska kunna ha parallella system på det sättet – även om svenskar förvisso älskar telefoner och laptops. Och teknologiföretagens policy ifråga om tekniska standarder, vad som går att köpa i hårdvara, mjukvara, reservdelar, drivrutiner, modem osv knuffar ju också framåt: någon marknad på “pålitliga gamla prylar” och secondhand i datorbranschen med en tiondel av bredden hos samma marknad för bilar och motorgrejor finns ju inte alls, inte laglig och kompatibel med nuläget i alla fall. Lagerhållningen av reservdelar ska vi inte snacka om…Branschen utgår helt enkelt ifrån att man köper nytt av det mesta med några års mellanrum och svenska staten har inte den slags muskler (eller det djupa teknikkunnande på toppnivå) som skulle behövas för att gå emot detta.

  Frågan är om det ens går att konfigurera ett ISDN-modem mot de flesta samtida bärbara datorer eller smartphones utan att ha specialbyggda anslutningar och en bra nätverkstekniker. 😉

 2. Bara en detalj, Magnus, för jag är inte särskilt insatt i det djuptekniska. Varför skulle det inte gå – Sveriges litenhet eller ej – att köra ISDN och “source connect” parallellt? Jag trodde ISDN skedde via konventionella fasta telefonväxlar, dvs. analogt, medan source connect är helt och hållet digitalt. Men jag kan ha missförstått.

 3. ISDN är digitalt, liksom alla svenska telefonväxlar sen en 25-30 år tillbaka.

  Inte helt säker på att jag förstår problemet på den engelska sidan — ISDN är 64 kbit/s, och ljud över ISDN är av telefonlurskvalitet (max 3.5 kHz), så jag antar att dom kör med flera ISDN-kanaler för studiobruk.

  Fast vare sig det är en eller flera ISDN-kanaler är jag tveksam till om det går att hitta så långsamt Internet i England — snitthastigheten för UK är 15,000 kbit/s (förra årets siffror), eller runt 50 gånger vad Source Connect behöver.

 4. Tack för det, Fredrik! There is life after death… Jag var ute och snurrade om analogt, förstås. Jag ska ta dina siffror till mina soundboys och höra vad de säger…

 5. Det verkligt analoga telefonnätet – analogt ljud som inte är “ombrutet” till digitala packets, utan till elektriska pulser- håller ju på att avvecklas i Sverige sedan ett antal år. ISDN är uppringt, det kräver en litet annan slags “handskakningar” mellan klientdatorn och olika slags gateways, servers och passager ute på internet – och för att initiera och hålla igång en onlinesession. ISDN har så att säga “fel nyckelknippa” för det slags fibernät och internet som finns i länder som Sverige idag, vad jag förstår – och det går inte heller att bara “kliva förbi” det svenska nätet ut till gränsen på samma sätt som när man ringer ett vanligt fast telefonsamtal till England.

  Att hålla uppe både detta och modernt bredband, med många megabit, som möjlighet skulle lägga beslag på fler frekvensband och kräva mer av teknisk support – bådadera är hårdvaluta. Man vill ha mera frekvensutrymmen för till exempel kabel-tv i HD, Netflix osv, band som idag används både av telefon- och delvis radionäten. Jag håller gärna med om att den teknokratiska svenska “road map” som skymtar här inte tar hänsyn till speciella behov, glesbygd eller till vad som kan hända om det till exempel blir brist på ström eller ett större elavbott, men så här ser det ut, tycks det – och hanteringen av de tunga telenäten är numera ganska så anpassade till detta.

  Men jag menade också på att det knappt finns några svenska ISPs som ställer upp med ISDN-paket längre. Det smalaste som erbjuds idag är nog 500 kbit; uppringt internet (som ISDN ju är) är stendött i Sverige sedan flera år. Möjligtvis går det att köpa ISDN om man har ett företag med många uppkopplade datorer så att det finns litet volym i det och syr ihop en lösning centralt med sin bredbands/teleleverantören (inte via de vanliga säljarna), men annars satsar verkligen alla på hög bandbredd (om än inte lika hög i verkligheten som den är i reklamen, i synnerhet inte i mobila sammanhang). Och när man har hög bandbredd i städerna så hänger också företag, banker, tidningar osv på och flyttar all sin information till grafiktunga sidor som i praktiken inte skulle vara tillgängliga med en dator från säg sent 90-tal, med 5000 MHz-processor och uppringt internet på 96 eller 128 kbit/sekund..

  Den ISP du ansluter till är väl engelsk, men från svensk horisont ser det ut så här, och det beror nog till en del på att volymen på marknaden är för liten för att det ska löna sig att hålla uppe ”reserv”lösningar med äldre tekniska standarder. Ungefär som att marknaden för vinylskivor och grammofonutrustning har vänt uppåt i USA men, bortsett från inbitna samlare, förblir mycket blygsam i Sverige.

 6. Tack för det, Magnus! Min forskning går vidare…!

 7. 500 MHz på den antagna gamla datorn strax före slutet; en nolla för mycket där. 5000 MHz CPU låter som en 48-kärnig rymdbasdator eller någonting, 😉

 8. Det går alldeles utmärkt att köpa ISDN i Sverige, fast minsta storleken från Telia är numera 30-kanalers “Primary Rate” vilket är helt ok om man vill köra företagsväxel men lite överdrivet om man bara behöver ett par “Basic Rate” kanaler för att skicka runt MP3-voiceovers.

  (jobbade med sånt här under tidig forntid, om nån undrar… vilket får mig att undra vad det är för gammal ångdriven ljudinspelningsstudio som Gunnar håller till i när han inte är i Sverige?)

 9. Ha, ja det undrar jag också…! Nä, jag är nog bekant med de flesta ljudstudios i stan (de tenderar att fylkas i Soho) och de verkar så avancerade (i mina ögon) som de kan vara. Men jag ska som sagt höra mig för lite mer.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004