Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

En stilla undran…

Categories: Kommunism
Saturday, Aug 30, 2014

Jag kommer väl att få på käften för det här, men jag är för gammal för att bry mig.

Tidningen Respons medarbetare Fredrik Meiton – “doktorand i historia vid New York University” – skriver i senaste numret om att Israels maktelit inte längre dras med samvetskval om att döda civila (palestinier). Golda Meirs groteska sofistisk gäller inte längre: “Vi må förlåta araberna för att de dödat våra barn, men det är svårare för oss att förlåta dem för att de har tvingat oss att döda deras barn”.

(Jag vet, försök svälja den, med ett glas porter, om ni kan…) (Respons länkar inte, förresten)

Men Meiton nämner också, för balansens skull, antar jag, det omtuggade faktum att Hamas placerat sina artilleripjäser i “tätbefolkade områden … där de orsakar skada och onödiga förluster av människoliv och civila byggnader…” av den israeliska svarselden.

(Fotnot. Citaten ovan har Meiton hämtat från “en stridsmanual från Hamas Shejalyabrigader”, vilket i mina öron låter synnerligen suspekt. Stridsmanualer innehåller sällan eller aldrig grovhuggen svartpropaganda av det här slaget, av den enkla anledningen att varje soldat brukar ha med sig ett eget exemplar och man hittar dem överallt på slagfälten, de är en slags krigens confetti. Hamas må vara många saker, men korkade är dom inte.)

Jag är sannerligen ingen vän av Hamas. De har dragit den palestinska saken bakåt med årtionden, inte så mycket genom våldet – det var Israel som började, alla har rätt att försvara sig – utan i att de som teologiskt-politiska mörkermän lever upp till den israeliska reaktionens alla förväntningar, och gör det med imbecill bravur. De är Netanyahus första valkrets.

Men med tanke på hur Gaza ser ut geografiskt – den kallas ju “remsa” av goda skäl – så är jag inte ensam om att undra var i helvete annars Hamas skulle ställt upp sina kanoner? På plajan…??

13 Responses to “En stilla undran…”

 1. 1979 jobbade jag på Malmöhus Läns Landstings centralförvaltning. Efter att TV-serien “Förintelsen” började visas blev jag inkallad till de högsta cheferna för min avdelning. De ville ha en förklaring: varför? Var skulle jag börja? Jag bestämde mig för den korta versionen och började med tiden, då Jesus Kristus vandrade runt i det Judaea som så småningom blev “capta” och lite senare gavs namnet Palaestina. Efter fem minuter blev jag utkastad av dessa välutbildade människor, då jag befanns för långrandig. För att undvika samma öde här, struntar jag i inledningen (fast det kliar i fingrarna…) och går direkt på de avslutande frågorna.

  Trots att det slentrianmässigt upprepas att Gaza är “en av världens mest tätbefolkade områden”, platsar man inte ens bland de tio i topp. Ironiskt nog är både Tel-Aviv och Jerusalem mera tätbefolkade än Gaza. Här är svaret på var i helvete Hamas skulle ha ställt upp sina kanoner: http://www.gatestoneinstitute.org/4580/gaza-population-density#

 2. Jo, alltså, jag säger inget om det rättfärdiga eller ej i Hamas militära aktiviteter gentemot Israel. Vad jag menade var rent praktiskt militärt: att i ett sådant enormt militärt underläge ställa sina kanoner åskådliga på öppen mark – dvs när man inte har konventionellt flygunderstöd, Iron Domes, osv – skulle ju bara innebära att man gör dem till direkta måltavlor och ber IDF, varsågod, ta för er…! Korkade är dom ju inte precis, som sagt. Cyniska, mycket möjligt, men inte korkade.

 3. Stettiner: noterat! Det är bra att börja dagen med att bli en missuppfattning fattigare.

 4. Fan, det här är alldeles för belevat… Jag tänkte jag skulle få bloggstiltjen att ta fyr lite grand med en sak om Israel och Gaza. Men ni är ju bara civiliserade. Jag får väl försöka med nåt om Sverigedemokraterna då (“snälla mot djur i alla fall”)…

 5. När Gaza kallas ett av världens allra mest tätbefolkade områden brukar man väl underförstå: länder, counties eller regioner som inte enbart består av en enda storstad? Det är klart att det inte är riktigt lika tätpackat som Berlin eller Macao, men det har ingen heller påstått.

 6. Enligt den internationella statistik jag hittar kommer Gaza på sjätte plats efter stadsstater eller halvautonoma områden som Macau, Monaco, SIngapore, Hongkong och Gibraltar.

  Och liksom Jerusalem och Tel Aviv är Stockholms stad också betydligt mer tättbefolkat än Gaza. Allt går som bekant att bevisa med lämplig statistik.

  Bland alla kommentarer till Alan M. Dershowitz artikel finns bland annat denna: “I’ve noticed that Israel has even MORE open spaces than Gaza? Why don’t the settlers go and live there?”

 7. “… instead of here?” skulle kommentatorn kunnat tilläga: http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/israel-claims-400-hectares-in-west-bank-for-state-use-9702112.html

 8. Torsten, Magnus. Jovisst, allt går att bevisa med statistik. Och visst finns det de som påstår att Gaza är den mest tätbefolkade platsen i världen.Som t ex Palestinian Central Bureau of Statistics: http://www.pcbs.gov.ps/site/512/default.aspx?tabID=512&lang=en&ItemID=788&mid=3171&wversion=Staging. Population Density: Gaza Strip the most crowded place in the world.

  Torsten, Gunnar. Fortsätter det att gå åt samma håll i Malmö och i resten av Europa, kommer det om några år inte att finnas några open spaces i Israel…

  Ett litet exempel på dagens situation. Det stora samtalsämnet i kändisvärlden denna helg var bröllopet mellan Angelina Jolli och Brat Pitt, uppmärksammat t o m av The Independent: “Brad Pitt and Angelina Jolie wedding: actress’s pro-Israel father Jon Voight ‘not invited’ “.

  Vem behöver en gul lapp längre?

 9. Som den som startade den här diskussionen får jag väl närma mig ditt svar, Stettiner, in reverse order, ungefär som Kvällstoppen:

  3. Brad Pitt, Ang Jolie och Jon Voigt vet jag ingenting om och kan därför inte applicera på Israel/Palestina-debatten.

  2. Du menar att judar i Malmö som flyr undan antisemitismen kommer att bosätta sig i de tomma områdena i Israel? Jag hoppas innerligen att du är ironisk.

  1. Den statistiken måste jämföras med annan statistik, det arbetet återstår. Men poängen gäller nog fortfarande: ALLA storstäder är mer tätbefolkade än Gazaremsan, per definition.

 10. Vad gäller Voight/Jolie kan man ju tänka sig att Voight helt enkelt inte fick en inbjudan efter att han gick ut i pressen och skränade om att hon helt uppenbarligen hade allvarliga psykiska problem, och det efter att ha försvunnit ur hennes liv när hon var ett år gammal. Fast att karln är en skitstövel är väl en alldeles för enkel förklaring för den som letar konspirationer…

  (Independent har för övrigt plockat bort “pro-israel” från rubriken eftersom hans attack på Penelope Cruz inte hade det minsta med bröllopet att göra.)

 11. Fredrik. Precis, men vad är det som gör att Independent väljer att skriva “pro-Israel father”, istället för t ex “estranged”? Därför att i tidningens ögon att vara en dålig pappa som anklagar sin dotter för vansinne och att vara en skitstövel i allmänhet är ingenting mot att vara pro-Israel, the ultimate sin. Från Twitter:
  Alpaka ‏@roysage 29 aug
  @Independent Doubtful his support for Israel was the reason. After all, Independent is staunchly pro-Hamas and wasn’t invited either!
  Vad gäller Penelope Cruz, så har hon deklarerat att hon vet inte mycket om Mellanöstern, men är för Love, Peace and Understanding. Denna utsaga placerar henne på samma nivå som ett genomsnittligt svenskt troll från vilket som helst kommentarsfält: “jag vet ingenting om konflikten, men Israel kan dra åt helvete”.

  Gunnar. Jag är inte ironisk. Jag kan utveckla det, om Du har lust att ge mig det utrymmet. Just nu säger jag bara att både judar i världen och världens jude Israel går mot en tragisk framtid. What begins with the delegitimization of the state will end with the delegitimization of the people.

  Gunnar.

 12. Du får gärna skriva en kommentar om det där, Stettiner, men allra bäst tycker jag det vore om du startade en egen blogg – för att ge dig själv uttrymmet! Du kan ju fortsätta vara anonym, och jag för egen del skulle gärna länka.

  För att byta spår lite grand, och jag kräver inga särskilt utförliga svar av dig, Stettiner, men jag undrar bara: känner du inte av något alls av den plågade konflikt som (min gamla klasskamrat) Anita Goldman gav uttryck för i Expressen igår? http://www.expressen.se/kultur/toppnyheter-/goldman-nationen-som-tystnade/
  Hur Israel har förändrats, förhårdnat, hur hopplösheten verkar ha segrat över hoppet, för att nu uttrycka det lite expressenskt. Jag känner något av det själv, som både Israelvän-och-Palestinavän, det är därför jag undrar.

 13. Jo, jag har funderat på en egen blogg…. Men det är meningslöst om man inte kan utbyta tankar och erfarenheter med sina läsare. Det räcker dock att slänga ett öga på kommentarerna så fort Israel är på tapeten (tänk Löfvéns eller Wiehes Facebooksidor som ändå kan väl anses läses av vänstern och “antirasister” och som översvämmades av tusentals “Hitler hade rätt”-inlägg….). Det lustiga är att det är inte bara nättroll som tappar fattningen; en av Aftonbladets ledarskribenter av den gamla skolan hävdade att det på grund av människor som jag, som det aldrig blir fred på jorden och en kulturjournalist på Sydsvenskan kallade mig “det enögda äcklet” då jag beklagade att lankeser inte spelar tennis….

  Nu till Anita Goldman.

  Judar är utspridda över hela världen. Det är min fasta övertygelse att judarna i ett visst land är som folk är mest just där. Mitt perspektiv är östeuropeiskt i allmänhet och polskt i synnerhet. Efter 45 år i Sverige och knappast några djupare kontakter med mitt forna hemland är jag visserligen försvenskad men jag saknar det ryggmärgsmässiga dragningen till vänster, som enligt min mening kännetecknar en riktig svensk. Anita Goldman har investerat mycket – både personligt och politiskt – i sin dröm om fred och hennes besvikelse är påtaglig. Ingenstans hos henne hittar jag dock en rannsakan av den egna ståndpunkten; att lita till 100% på motståndarnas fredsvilja var kanske inte så klokt? Hur kan det komma sig att det på den andra sidan inte finns någon motsvarighet till Anita Goldman? Hanan Ashrawi, PLO-kvinnan som fick ett fredspris av Palmecentret ger ut en tidskrift – för europeiska skattepengar – där det hävdas att judar bakar bröd på icke-judiska barns blod och att alla (judiska, förstås) israeler är legitima måltavlor. Har någon funderat över hur förnedrande det är för Netanyahu att förhandla med en “fredspartner”, som har gjort en akademisk karriär på Förintelseförnekelsen? Ja, hopplösheten ha segrat över hoppet, därför att allt fler verkar komma till insikt att den yttersta eftergiften som skulle tillfredsställa både arabvärlden och “världssamfundet” vore att lägga sig ner och dö. Tänk att till och med timida kristna kvinnor från olika samfund i Sverige på resa i Det Heliga Landet pratar om “en ockupation, som har pågått i över 60 år” (SVT Opinion, 5/12-2013).

  Vilket leder oss tillbaka till där det hela började. Det spelar mindre roll om Gaza ligger på sjätte, sjuttonde eller åttionde platsen i statistiken över de mest tätbefolkade platserna på jorden. Det är omgivningens vägran att erkänna den judiska ursprungsbefolkningens rätt till självbestämmande, samma rätt som man säger sig tillerkänna alla andra folk, som är det största enskida hindret för fred.

  Ber om ursäkt – det blev lite långt…..

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004