Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Skottland igen

Categories: Brittiskt allmänt
Wednesday, Aug 6, 2014

Om nu tevedebatter är något att gå efter så leder nejsidan stort inför den skotska folkomröstningen i september. Alex Salmond gjorde inte bra ifrån sig igår kväll: han svamlade och famlade, framför allt i fråga om valutaunionen. “Where is your plan B?” frågade Alistair Darling om och om igen, och Salmond hade inget svar.

Jasidan har heller aldrig tagit ledningen i opinionsundersökningarna. Tidigt i våras låg de 3% efter, i juni 14% och nu senast 6%, ett litet uppsving efter de framgångsrika Samväldesspelen i Glasgow. Och då är ju detta en typ av fråga där en jaröst är ett mycket större steg att ta än en nejröst: jag tror många av de tveksamma, när det kommer till kritan och krysset ska ritas in den 18 september, väljer the devil they know

Europafrågan kom inte upp särskilt mycket i debatten, men också där finns det anledning att undra över en plan B. Ett oberoende Skottlands inträde i EU kräver bland annat, vad jag förstår, att övriga medlemsländer samtycker. Problemet blir då Spanien, som kommer att betrakta Skottland som prejudikat för Katalonien, och förmodligen röstar nej. What then?

Förbannat intressanta tider, i alla fall. Det är inte ofta dagspolitiken handlar om ödesfrågor, snarare än karensdagar och marginalskatter.

4 Responses to “Skottland igen”

 1. Tack för denna aktuella rapport. (Blir inte “England” det största hindret vid en omröstning om skotskt medlemsskap eller har man lovat att respektera resultatet?)

  Med sunt förnuft, administrativ fingerfärdighet och avståndstagande från prestige från alla parter (England, Skottland, Övriga EU) skulle både skotsk självständighet och “Brexit” kunna ordnas till tillfredsställelse för alla inblandade. “Brexit” själv vore utan tvekan en win-winsituation. Ingen part vill väl av ren illvilja ställa till problem för den andra.

 2. Vad jag vet har man lovat respektera resultatet, ja.

  Det är nog sant som du säger om att båda i princip skulle kunna gå att ordna. Men situationen kan bli ohyggligt komplicerad, med parlamentsvalet i maj 2015 och (om de konservativa kommer in igen) folkomröstningen om EU 2017. Till exempel, med skotsk självständighet, vad händer med skotska MPs under tiomånadersperioden mellan parlamentsvalet och självständighetsförhandlingarnas avslutande i mars 2016? Får de rösta om sin egen självständighet? Avstår de från att rösta om engelska frågor, i en slags bakvänd “mid-Lothian question”…? Und so weiter…

 3. Det finns f.ö. ett precedensfall för just Storbritannien: Innan Irland (den självständiga delen av ön) bildades vägrade de nyvalda irländska parlamentsledamöterna att delta i parlamentet efter sista gemensamma underhusvalet.

  Som ja ser det så är frågan om skotsk självständighet en fråga som kommer att återkomma vid ett nej. Storbritannien som helhet är ett land på dekis och har varit så länge. När Skottland gick in i union var England på uppgång och köpmännen i Glasgow och Edinburgh fick tillträde till enorma nya marknader jämfört med vad de hade haft innan. Det som gör att UK i någon mån fortfarande räknas är militärmakten (som å andra sidan krymper..) och finanscentrat London (ett faktum som grundas i att man en gång i tiden varit en industriell stormakt och därmed haft enorma kapitalanhopningar, likt Amsterdambörsen som ända in på 1800-talet spelade en huvudroll i Europas och världsekonomins ekonomiska liv trots att Holland började gå utför i början av 1700-talet). Misslyckas Ja-sidan nu beror det mer på dåligt folkrörelsearbete (SNP skulle behöva något i stil med ett “alla händer, alla huvuden behövs” likt 1930-talets krisprogram) än på att frågan kommer att försvinna efter valresultatet.

  Vet inte om du följer Craig Murrays blogg (f.d. brittisk ambassadör som avslöjade att Karimovregimen i Uzbekistan, “a son of a bitch but at least our son of a bitch”, kokade fångar levande i fängelserna) , ja-stödjare. Vad det verkar är tv-debatterna ruskigt riggade för att gynna nej-sidan:

  http://www.craigmurray.org.uk/
  http://www.craigmurray.org.uk/archives/2014/08/ice-cold-on-alex/

 4. Tack för det, Karl, din kommentar låg och väntade en stund i länktullen…

  Visst kommer frågan att återvända om det nu blir nej: SNP har sagt “nästa generation”, men eftersom livslängden i Skottland är kortast av alla i UK så menar man nog mer om 15 år än om 25…

  Det ska också påpekas att Ja-sidan inte enbart består av det “centristiska” SNP, det finns en stor och livkraftig vänster-om-mittenrörelse för Ja också, som bl.a. gjort det till sin uppgift att knacka dörr i arbetarklassområden, och andra områden där röstdeltagandet traditionellt är svagt. Det här är en rörelse som inte så mycket vilar på argument om ekonomi, valuta och Europa, som mainstreamdebatten gör, utan mer lutar mot sociala och kulturella frågor. Man kan läsa mer om det hela här; http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/jul/11/third-scotland-referendum-radical-left-politics

  Craig Murray läser jag emellanåt, för “shit-stirrers” är alltid nyttiga.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004