Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Dödlig cricket

Categories: Brittiskt allmänt
Thursday, Nov 27, 2014

En cricketspelare, australiensaren Phillip Hughes, har dött efter att ha träffats i huvudet av en s.k. bouncer, en fullt regelmässig boll som kastas mot just slagmannens huvud i intimidationssyfte. En cricketboll är järnhård (består av en järnkula innesluten i kork med läderhölje) och väger över ett och ett halvt hekto. En bouncer studsar upp mot slagmannens huvud i ungefär 145 km/t. Den här bollen träffade Hughes strax nedanför hjälmens kant, i övre delen av nacken, så att blodtillförseln till hjärnan bara kollapsade.

Det är naturligtvis fruktansvärt tragiskt, och idrottsvärlden, inte bara cricketen, är i chock. Precis som med hockeyn på 1970-talet fanns det alltid ett visst motstånd mot hjälmarnas införande, men det motståndet har sedan långt till tillbaka försvunnit i och med att fast bowlers bara blivit snabbare och snabbare.

Det kan ju hända att det också finns en parallell med hockeyn just vad gäller huvudskadorna. Efter införandet av hjälmtvång i NHL från 1975 ökade antalet huvudskador massivt, eftersom spelarpsykologin förändrades och huvudet inte längre sågs som en no-go area för tacklingar och klubbslag. Det är väl inte otroligt att bouncers på samma vis blivit allt farligare efter att crickethjälmarna infördes. Det kommer vi nog att få läsa mer om.

I alla fall, man ryser ju… Gå aldrig och tro att cricket är en sävlig och rofylld pastoralsport.

10 Responses to “Dödlig cricket”

 1. En hemsk historia som även den som inte vet något om cricket har kunnat följa. Tydligen finns inget skyddmoit just den typen av olyckor.

  Undrar om någon minns den fantastiske svenske hockeymålvakten “Honken” Holmkvist? Han spelade utan hjälm (!!!) och lyckades därigenom skrämma anfallande forwards som blev livrädda för att skada honom allvarligt.

 2. Honken, jajamen… En legendar.

 3. Otäckt det där. Tänker på alla gamla boxare. Aj.
  Men det är intressant med spelpsykologin; att hjälmens införande kan ha resulterat i hårdare spel.
  Tänker att det är en liknande psykologi som nuv regering använder när de avkriminaliserar graffiti. Fast tvärtom. Genom att avskaffa spänningen i hideandseek blir kanske klottret inte en sån adrenalinkick längre, utan avtar. Vi som överlever får se.

  PS: Honken är nog min enda upplevelse av Hockey.

 4. En annan hockeylegendar att minnas är Rolle Stoltz, med sitt karakteristiska uttal av hoonom…

 5. Sura-Pelle Pettersson hade en bensinmack nära GP-huset i Göteborg.

 6. Usch, otäck olycka. Det har ju t.o.m. hänt på tennisbanan: en linjedomare fick en hård serve i huvudet och dog.
  Kommer också att tänka på cykelhjälmar i sammanhanget: att bilister förmodas köra tuffare och vådligt nära hjälmförsedda cyklister. Själv vet jag inte. Jag äger visserligen en cykelhjälm men använder den inte (för varmt! dessutom har jag slarvat bort den i nåt skåp nånstans) och har funderingar på att istället ta med den till skärgårdsön i sommar som försvar mot aggressiva tärnor (om jag nu kan hitta den förstås).

 7. Lol, Gabrielle. Cykelhjälm, inte heller min grej. Och – kanske mer aktuellt snart – jag har slarvat bort mina broddar. Sportens vansinne ; )

 8. De cykelhjälmar som finns idag känns så knäckande fula – de får verkligen huvudet att se ut som en uppsvullen svamp – men dessutom har jag nog intrycket att de gör det svårare för bäraren att se i riktig vidvinkel, ut i kanterna. Joo, det kan också stämma att de “uppmuntrar” bilister att köra närmare och mera vårdslöst.

 9. http://www.haaretz.com/news/national/1.629120 från avdelningen en olycka kommer sällan ensam 🙁

 10. Ja, jag läste just det… Hemskt.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004