Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Nu är vi här igen…

Categories: Uncategorized
Wednesday, Dec 10, 2014

En man satt på pendeltåget och läste The Times upp och ner. En medpassagerare frågade varför.

-Det är för att hålla elefanterna borta.
-Men här finns ju inga elefanter!
-Där ser ni, det fungerar.

“Varför tror ni al-Qaeda har misslyckats med att angripa USA under 13 år?” frågar CIA och deras försvarare efter de (partiella) avslöjandena om tortyr mot misstänkta terrorister sedan 2001. Vi fick ju höra ungefär samma sak under kalla kriget: “Atomvapnen har bevarat freden i Europa i fyrtio år…”

En gång till, alltså… Fred och elefantlöshet är en frånvaro av krig resp. elefanter. Frånvaro är negativt. Negativ kan aldrig bevisas.

8 Responses to “Nu är vi här igen…”

 1. Jag körde under många år omkring med en tygälg i bilen, baserat på teorin om att en hög koncentration av älg i bilen skulle hindra älgar utanför bilen från att försöka ta sig in i kupen. Fungerade alldeles utmärkt.

 2. I rest my case! Simple, beautiful…

 3. Har i flera år kört omkring med en “electronic car finder” i bilen. Den har aldrig blivit stulen, inte ens i “östblockdet”. Så det funkar.

 4. Man blir förvånad över att Svenskans Washingtonkorre inte känner till att Bush själv, i sina memoarer för några år sedan, öppet medgav att han personligen hade auktoriserat waterboarding m m (något som BBC dessutom hade antytt i ett längre reportage innan dess). Vad är det som är stort “avslöjande” här egentligen, ifall det rör sig om vilka tekniker som brukades eller vilka som fattade besluten?

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/tortyrrapporten-forandrar-ingenting_4183835.svd

  Dessutom blir jag bara olustig av Nordbergs försök att trycka ner sina åsikter i halsen på läsarna på nyhetsplats, trots att jag var lika starkt emot Irakkriget och Abu Ghraib som hon är. Tagga ner, va. och låt oss tänka själva.

 5. Men säger hon inte just det…?

  “President George W Bush och hans vicepresident Dick Cheney var ju ansvariga för justitiedepartementet. Cheney har högljutt försvarat CIA de senaste dagarna. Han har också bekräftat att presidenten själv var mycket väl medveten om metoderna som användes, och att de diskuterade dem.”

  Jag tycker det är en rätt sansad rapport, på det hela taget. Hennes analys stämmer i alla fall ganska överens med Rupert Cornwells i Independet från i fredags: http://www.independent.co.uk/voices/letters/cia-torture-report-far-from-being-reined-in-the-agency-will-emerge-stronger-than-ever-9922001.html?origin=internalSearch

 6. Relaterat: Cheney Calls for International Ban on Torture Reports

  Försökte för övrigt läsa en artikel som sammanfattade Fox News rapportering om rapporten, men min hjärna hängde sig så jag fick boota om och nu vågar jag inte försöka igen.

 7. I knew he’d see sense…

 8. Tja, för mig ser det mera ut som att hon, genom att placera de citerade meningarna efter den halvretoriska frågan “Men de som satt vid makten då?” säger (kraftigt insinuerar) att Cheney, med ryggen mot väggen och mest nu på sistone, har försvarat CIA och Bush, men att de annars försökt köra en Nixonstrategi och hålla ansvaret borta från sig själva – det var våra underhuggare som bestämde om det där fast egentligen var det ju inget större problem, right? – Och att Bush själv tiger i ansvarsfrågan – annars skulle det väl ha nämnts just här att han redan för fyra år sedan tog upp bollen och skrev att det var han som gav klartecken. Att ha “bekräftat att presidenten själv var mycket väl medveten om metoderna” är ju inte detsamma som att medge att det var han som tog ett beslut. Särskilt inte i politikens värld.

  Men det är delvis en fråga om sådant som ligger halvt på och halvt mellan raderna, de gester som görs i texten. Jag hade kanske också önskat mig att en korre som skriver om sådant här varit tydligare med att hålla isär skillnaden mellan vad som hände under Bushs tid, vad som hände/sades för typ tre, fyra år sedan och vad som hänt eller sagts nu.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004