Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Dagens lästips: London

Categories: Brittiskt allmänt
Wednesday, Feb 25, 2015

En utmärkt, indignerad artikel i The G om ‘London: staden som privatiserade ihjäl sig‘ av Ian Martin. Tidningen kör en serie om privatiserade städer, häromdagen kom en annan text om hur omöjligt det är att gå Thames Path från Isle of Dogs till Tower Bridge. På tal om vilket: här en bildserie på några av förslagen till gång- och cykelbron mellan Pimlico och Nine Elms som jag skrev om rätt nyligen.

6 Responses to “Dagens lästips: London”

 1. Fina texter, särskilt den om flodpromenaden. Men fenomenet är säkert inte unikt för London eller UK.

  Ett bestående minnesmärke över alliansregeringen förblir dess upphävande (i praktiken om än inte i juridiken) av strandskyddslagen. “För att rationalisera planeringsprocessen” som det hette gav man kommunerna rätt att upphäva strandskyddet om det “”långsiktigt gagnar och stärker landsbygdens utveckling.” t.ex. genom “uppförande av en- och tvåbostadshus” för individer med ett ordentligt skatteunderlag får man förmoda. Helt har dock inte statens representanter, dvs länsstyrelserna, bortkopplats – man kan bromsa sådant som skadar “riksintresset”. Detta irriterade bl.a. Bollnäs kommun (f.ö. den enda plats som kan utmana Eskilstuna om epitetet Sveriges tråkigaste) som ville bygga litet som man tyckte och skrev till regeringen med instämmande av SKL att “Stränder och biologisk mångfald har vi så gott om att strandskyddets syften inte skulle hotas”.

  En ironisk tvist var att landshövdingen på Gotland tvingades bort från jobbet därför att hon strax innan den nya lagen hade gett dispens åt en berömd företagare att bygga på stranden. Men det var ju det som var avsikten med den kommande “rationaliseringen av planeringsprocessen” som tyvärr för landshövdingen lagfästes först något år senare.

  Ideologin är den samma där som i London.

 2. Det finns säkert massor av texter om kapitalismens tendens att ockupera det fysiska rummet, inkluderat våra kroppar, kanske t.o.m. våra själar. Jag håller på att förnya mitt (svenska) pass, som då ska bli biometriskt med fingeravtryck och irisdefinition och hejsan-tjosan. Men det kräver inte särskilt mycket fantasi för att inse att vi snart inte kommer att behöva ens passdokument: vi bara ställer oss framför kameran vid kontrollen, den kollar ögon, näsa, hals, fingeravtryck, blodgrupp och sexuella preferenser på två bråkdelars sekunder och släpper igenom en om algoritmen stämmer. Vi går mot det dokumentlösa samhället, ironiskt nog (jag menar med alla de interneringsläger för “papperslösa” som vi har runt om i Europa). Här över behöver man inte ha sin bilskattkvitto på vindrutan längre, därför att kamerorna kan läsa av reg-skylten och kolla med databasen om man betalat eller ej. Min sons generation kommer att ha små robotar i blodsystemet by default. Min mobiltelefon hör vad jag säger även när den är avstängd – och rapporterar det till högre instans… Det går inte att vara ensam längre.

 3. Onekligen var landshövdingen i Visby litet snabbare och öppnare än regeringen – men bara litet. I sak var de, som Bengt är inne på, på samma linje. Och det bekräftas väl av att Naturvårdsverket och andra har struntat i att granska “rikemansbygget” – typ “that’s the way you do it” som Mark Knopfler väste i “Money for Nothing”.

 4. Ian Martin är välkommen att besöka Sverige. Jag träffade nyligen en lärare som jobbade i Täby kommuns enda icke-privatiserade skola.

 5. Ian Martin har för övrigt en rätt flippad hemsida: http://martian.fm/

 6. Ha!

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004