Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Au revoir

Saturday, Mar 21, 2015

Från i morgon tar jag mig fyra dagars semester i Broadstairs på Kents fagra kust. Jag kanske skickar några vykort. Det är just här, i valkretsen South Thanet, som Ukip:s Nigel Farage ställer upp i valet, och där komikern Al Murray (“The Pub Landlord“) ställer upp mot honom med sitt FUKP, Free United Kingdom Party.

Men det är ju också Världspoesidagen idag så jag väljer följande alster ur mitt digra arkiv:

Den bakfulle systersonen

Min hjärna är en blancmanger,
min mage är en hiss.

“Du sköter dig så miss-!
Du sköter dig så miss-!”

Så mästrar mig min moster
som bor i Rotebro.

Hon roar sig så o-
i nödan o-

(P Ramel, 1951)

8 Responses to “Au revoir”

 1. Har du sett det här SvD-reportaget om skolorna i Hackney? Håller du med om beskrivningen?

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/skolresan-inga-ursakter-i-londons-skolor_4425615.svd

 2. Jodå, till Kingsmead vallfärdar journalister sen ett bra tag tillbaka. Samma uppsving går att hitta i andra skolor också. Det verkar funka med en kombination av rektorerna som scoutledare och en ordentlig etnisk mix med inte för mycket white trash, för att nu vara kortfattat cynisk. Ambitiösa föräldrar (dvs invandrare) är en guldresurs.

 3. Svenska rektorer borde också börja vallfärda dit om det fungerar så bra.

 4. Is London’s ethnic diversity driving its school success story?

  http://gu.com/p/46zyy

 5. Det råder dock oenighet om ifall det är den etniska mixen i sig som gör att det går bra för skolorna. Själv skulle jag säga att det är många olika faktorer.

  Även skolorna i Tower Hamlets, grannkommun till Hackney med väldigt stor bangladeshisk befolkning har gjort en liknande resa.

  Själv har jag jobbat med Hackneys skolor i 10 år och önskar att lite av den skoldisciplin och lite av det fokus på lärande (inte bara “vara snäll mot eleverna”), som är vitalt här, överfördes till Sverige.

 6. Stort tack för kommentaren, Åsa! En högintressant blogg också, som jag ska återkomma till. Vet du om ett liknande uppsving skett på lågstadiet också? Det måste det väl nästan ha gjort, tycker man… Jag satt i styrelsen för Carlton Primary School i Camden under 80- och 90-talen och problemen gick sannerligen att ställa upp på rad. Det svåraste under min senare period där var att skolans catchment area hade kommit att inkludera så många flyktingar, och att just den biten av Camden blivit deras första anhalt innan de flyttades vidare. Vi hade alltså en stor proportion “transient population” med att vad det innebar av avbrutna rutiner, knepig planering osv.

 7. Tack för vänliga ord! Jodå, “lågstadiet” har också förbättrats, Kingsmead är en primary school, så har elever som är 5-11 år gamla. Både Key Stage 2 och Key Stage 4 proven/GCSE har gått starkt uppåt i hela Hackney (och nästan hela London för den delen).

  Mycket intressant att läsa om dina erfarenheter från Camden! Jag kom ju till Hackney långt efter det att ILEA hade upphört, och en del av Hackneys problem hänförde man dit: Hackney hade många flickskolor, men få pojkskolor, och de “blandade” skolorna hade därför ofta en pojk-flick-mix på 70% pojkar och 30% flickor. Det fungerade dåligt ibland.

  Det med att tillströmningen av “new arrivals” är stor är fortfarande ett problem på många håll, men i Hackney är skolorna nu så full att det sällan blir många nya i varje klass. En väninna till mig jobbade som lärare i en skola i Waltham Forest för några år sedan och hon fick nya elever i princip varje månad som inte kunde någon engelska. Svårt att bedriva vettig undervisning då…

  Men Camden lär väl i alla fall ha färre new arrivals idag.

  Vore intressant att höra mer om dina erfarenheter som Governor. Jag är spontant positiv till att skolor har en Governing Body, även om jag förstår att det de kan tillföra är begränsat. Flera av mina f d kolleger, som ju vet väldigt mycket om skolor, menar att en GB där personerna inte “kan utbildning” blir väldigt beroende av Headteachern, och inte kan sätta emot så mycket, så att säga.

 8. Mycket intressant! Jag har mailat dig via din blogg. Let’s take it from there.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004