Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Flyktingar

Categories: Uncategorized
Monday, Apr 20, 2015

Ettusen människor har drunknat i Medelhavet de senaste tre dagarna, och nu verkar ytterligare två båtar i fara. Det här är fullkomligt vansinne. Och nu ska EU sätta in militära operationer mot smugglarna i Nordafrika.

Ja, militära operationer brukar ju funka.

Den sporadiskt rolige komikern Frankie Boyle har några sanningens ord, och kolla illustrationen till artikeln: jo, Labour har sjunkit såpass lågt.

Under tiden rapporterade Daniel Trilling (@trillingual) nyligen ett urval flyktingar han intervjuat. Bland andra en ung syrisk kvinna som bara ville få lite ro för att kunna skriva färdigt sin doktorsavhandling. Läs också Dan Hodges i Telegraph.

Och politikerna (i valkampanjen) vågar ingenting säga.

13 Responses to “Flyktingar”

 1. Jag hörde på radion i en intervju att 90% av de båtflyktingar som kommer till Italien, vill vidare till Sverige. Är den morot, som Sverige håller framför näsan på dem, (bl.a. permanent uppehållstillstånd), så lockande att man är villig att riskera livet för den?

 2. Mer piska än morot, skulle jag tro. Den välputsade Sverigebilden är nog inte vad som lockar dem. De två största flyktingsgrupperna kommer från Syrien och Eritrea. Deras motivation för att försöka fly har ju mer att göra med vad som pågår i deras egna länder än med ett ev permanent uppehållstillstånd i Sverige. Och den där siffran 90% är jag *väldigt* skeptisk mot. Källa? Har dom alltså intervjuat de drunknade? Det handlar om ren medmänsklighet, inte något annat.

 3. Tja, som så ofta ligger väl sanningen någonstans mittemellan. Jag refererade till Sveriges radio. 90 procent förvånar mig också.

 4. Jag tror det är ett utslag av vår gamla riksfåfänga… alla vill till Sverige, för vi har det så bra…
  Det var inte SR jag menade, utan källan till vad SR meddelade i intervjun: vem har frågat flyktingarna, när, och under vilka omständigheter?

 5. Du kanske kan spåra upp nyhetsprogrammet och lyssna själv. Det var en båtflykting som intervjuades.

 6. En båtflykting som har tid och ork med en statistisk undersökning av båtflyktingars intentioner och resmål…?! Det här är inte trovärdigt, Malou, och låter som ganska lat journalistik från SR:s sida…

 7. “Lata journalister” är inte mitt ansvar, Gunnar.

 8. om jag flyr för mitt liv och på vägen blir intervjuad av en reporter från ett av mina tänkbara destinationsländer så skulle ren taktisk känsla antagligen leda mig till att försöka låta positiv till det landet (“ditt land är mycket populärt, alla vill dit”)… och i muntlig statistik så betyder 90% ungefär “ganska många” (100% betyder “de flesta” och 50% betyder “jag har ingen aning”)

 9. Håller med Gunnar, och det kan ju också vara så att en del i Afrika och Västasien förväxlar Sverige och Schweiz i dagligt tal, även om just den här mannen som intervjuades inte behöver ha gjort det. Rika och fredliga länder bägge två. Även välutbildade amerikaner gör den sammanblandingen ibland, som bekant.

 10. The Guardians bidrag – om båtflyktingar från Eritrea: http://www.theguardian.com/global-development/2015/apr/21/escaping-eritrea-migrant-if-i-die-at-sea-at-least-i-wont-be-tortured?CMP=share_btn_tw

 11. Lite mer om det där med “open-ended national service” (dvs slaveri) från Economist:

  http://www.economist.com/blogs/baobab/2014/03/national-service-eritrea

  Att folk flyr från en galen diktatur är ett hälsotecken. Att det inte finns någonstans för dom att ta vägen är en katastrof (till skillnad från exvis dåvarande östtyskland och nordkorea så är det lokala alternativet här att häcka i ett flyktingläger i etiopien eller sudan, utan tillgång till utbildning eller arbetsmöjligheter, så har du bara det minsta driv så drar du förstås vidare — helst till en plats som inte omedelbart säger “sucks to be you” och skickar tillbaka dig).

  Alternativet vore förstås att någon traskade dit och kastade ut diktatorn. Att tvinga honom att hålla det där valet som skulle hållas senast 2001 kunde ju vara en början.

 12. “Kasta ut diktatorn” – Ja, Ghadaffi, Mubarak och Saddam kastades ju ut och försök att kasta ut Assad görs från höger, vänster och mittemellan. Blev det bättre så?

 13. Jo, vi har ju inte direkt fungerande system för sånt heller…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004