Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Thatcher/Murdoch

Categories: Brittiska medier
Tuesday, Apr 28, 2015

Harold Evans var legendarisk chefredaktör för Sunday Times under dess glansperiod på 60- och 70-talen, fram till Murdoch köpte både den och systertidningen The Times i början 80-talet. Idag skriver Evans en långessä om hur det egentligen gick till, efter 30 år av tigande, halvsanningar och rena lögner.

Det var, trots alla blånekanden, en hemlig deal mellan Thatcher och Murdoch som cementerades under ett lika hemligt möte på Chequers dem emellan den 4 januari 1981. Murdoch fick med Thatchers benägna hjälp kontrollen över 40% av den brittiska dagspressen.

Att det kunde passera Monopolies and Mergers Commission berodde på att man riggade siffrorna så att ST såg ut att gå med förlust (“not a going concern”). Thatcher omplacerade t.o.m. sin handelsminister, John Nott, som kunnat ställa till med besvärligheter, och ersatte honom med en weak and pliable John Biffen.

Som Evans säger, mycket av det bedrövliga som därefter hänt inom brittisk journalistik – phone hacking, mutor, hunsandet av oskyldiga människor – är en direkt följd av detta genomkorrupta förfarande. Murdochs rykte är väl ganska skamfilat redan, men att Thatcher i grund och botten vägleddes av sunda principer och värderingar står avslöjat som den bluff det alltid var.

9 Responses to “Thatcher/Murdoch”

 1. Intressant -. och ju fler sådana här historier som dyker upp, ju fler lik som kliver ut ur garderoben, ju svårare blir det naturligtvis för den slags journalister som rutinmässigt brukar hävda att allting måste ha gått till precis som det officiellt såg ut att göra så länge motsatsen inte är helt bevisad – eller så länge det inte är den egna tidningen som grävt fram dubbelspelet, dubbeltänket, skandalen,

 2. Tack för tipset! Mycket välskrivet.

 3. F’rövrigt: vad säger du om den här analysen om läget i Storbritannien inför valet?

  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/ett-orikes-odesval-katrine-marcal-skildrar-ett-vilset-storbritannien/

 4. @Håkan 12:47 »gnat på gnat, gnat på gnat, prat på prat, prat på prat, litet här, litet där» (Jes 28:13). Så mycket dösnack i en enda krönika hittar man sällan (på Flarnfri kanske…). Ser i högermarginalen till DN:artikeln att KM fått “Jolopriset” för den artikelserie där hon bl.a. skrev “stadsporträtt” om Wien och Sarajevo. Det är ju ett helgerån. Wienporträttet verkade i stort sett hopklippt från wikipedia och Sarajevoporträttet från Jolos egna skrifter. Misstänker att även i den länkade artikeln saxen gått på högvarv om jag säger så…

  Men Gunnar får väl komma med ett mera rättvist omdöme vad gäller det brittiska valet.

  Om hon hade delat ut roller till Farage et co som Galahad, Parsifal och lady Guinevera osv. hade det åtminstone varit roligt.

 5. Jag vet inte riktigt vad jag tycker, tyvärr… Men någon “analys” rör det sig ju inte om, det är en ansamling mer eller mindre relevanta impressioner, syns det mig. Jag är t.ex. inte alls säker på om Arturmyten har så mycket bäring på dagens situation. Att identitetspolitik en tid har varit, och kommer att förbli, ett viktigt inslag i debatten är något KM liksom bara konstaterar och sedan lämnar därhän. Den engelska identiteten, i motsats till den brittiska, har nog också starkare konturer än hon vill mena på. Jag saknar också en diskussion, eller ens ett omnämnande, om London vs. resten av landet. Intrycket i det stora hela, tja… jodå… kanske det…

 6. Det känns uppenbart att en av Katrines stora förebilder heter Maureen Dowd – både när det gäller betoningen av politiker och kändisar som privatpersoner, den mediala dockteatern – överdrifterna och den här klipp-och-remixa-tekniken. Antar att hon upptäckte Dowd under sina studier i USA, men Sverige erbjuder inte speciellt rikt material för den sortens gonzokrönikor. Kanske inte heller England alla gånger, i alla fall inte om det ska utmynna i en bra analys.

 7. Jag vet inte så mycket om Maureen Dowd, men nu när jag tänker på det: KM spånar snarare än analyserar… Det kan iofs vara en ganska fruktbar väg att gå, om man har täckning för det… Men jag vill heller inte dissa en kollega för mycket, det här är ett knepigt land att skriva om, särskilt när det gäller valet 2015…

 8. Men James Meeks reportage från Grimsby i LRB tyckte jag var väldigt bra. Inte mycket spånande där inte.
  http://www.lrb.co.uk/v37/n08/james-meek/why-are-you-still-here

 9. Absolut, jag tänkte just lägga till den länken – great minds, etc…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004