Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Und so weiter…

Categories: Brittiskt allmänt
Monday, May 11, 2015

Nigel Farage har återuppstått på tredje dagen… Och den första toryregeringen på 18 år är utsedd, med den avskyvärde Michael Gove som justitieminister… Och Zoe Williams skriver bra om Labours “förlorade själ”…

12 Responses to “Und so weiter…”

 1. Williams artikel var bra men ofullständig. Han analyserar systematiskt vad som var fel med Labour men säger inget om hur det borde vara i stället.

  För mig verkar Blairs och andras tankar om att det gäller att erövra mitten och skapa en business friendly agenda som totalt orealistiska. Nu vet jag iofs alldeles för litet om brittiska förhållanden för att uttala mig bestämt om detta men jag vet att det är socialdemokratisk strategi i land efter land med Sverige och Österrike som typexempel för att nämna två länder om vilka jag är förhållandevis välorienterad. “Den vägen bär till vanvett, sky den vägen” för att citera en engelsman, låt vara död.

  Vad som behövs är en intelligent och humanistisk vänsterpolitik som tar strid mot de nyliberala idéerna, mot sparpolitiken och mot den privata sektorns intrång på områden som berör oss alla. Det låter som en pipe dream och är det väl också. Dock noterar jag med intresse att i Sverige någon just föreslagit en statlig affärsbank som motvikt mot rövarkapitalet och att tanken på offentligt finansierat och administrerat bostadsbyggande också ventilerats. Naturligtvis har dessa idéer krossats av debattörer från marknadsorienterat håll men det är spännande att någon åtminstone vågat framföra dem.

 2. Tack för intressant kommentar, Bengt O. Jag tror hennes “vad som var fel” är ett slags negativt avtryck av vad som borde vara rätt, hur det borde vara i stället. Idag (måndag) pratar alla om att Labour behövde sin egen “berättelse” och det stämmer. Men är inte allt, förstås…

  Jag tror också Blairvägen-erövra-mitten är helt fel väg att gå. Varför inte skapa en strategi där man helt enkelt talar sanning? Inte bara det, vetenskapligt bevisad sanning…?!

  Invandrare är bra för ekonomin. Invandrare bidragssnyltar c:a 1% mot infödingarnas 89%. Fientlighet mot invandrare finns i stort sett bara på orter där det inte finns några invandrare (som i Frankrike, som i Sverige, titta på Ludvika bara). Det var inte Labour som orsakade krisen, det var bankerna. Austerity fungerar inte, det bara stoppar tillväxten. Man är inte dum i huvet bara för att man är fattig. Och så vidare. Labour vägrade föra fram argumenten. Varför inte bara tala sanning…??!!

 3. Allt this shit once more.
  Men men: Jag fortsätter vara glad för Skottland, Och hoppas att det inte bara är skotsk materiell egoism som leder landet; av gas och olja mot Bättre Framtid ; )
  Lustigt nog nämns inte gas/olja i den här sammanfattningen men bara i en länk: http://www.businessforscotland.co.uk/5-reasons-why-an-independent-scotland-will-be-one-of-the-worlds-wealthiest-nations/

  Tack för bra uppslag Gunnar, och salt kommentar, Bengt.

 4. Men Gabrielle, artikeln du länkade till är ett år gammal, och oljepriserna har sjunkit dramatiskt sedan dess… Skotsk självständighet är inte vad den, så att säga, brukade vara…

 5. Det spelar ingen roll, ty våg, vind och vatten har sina installationer på g i Nordsjön. Det kommer att gå bra. Universitet för alla, utan avgift. Bättre vård, bättre allt. Du ska få se!

 6. Din optimism gillar jag…

 7. Och @Bengt: En liten miss bara, Zoe Williams är en kvinna. Hör och häpna. Varken han eller hen. Godnatt.

 8. Gillar verkligen ordvändningen av UKIP:s ordförande Steve Crowther: “but he has been persuaded” (utan någon agent i satsen). Det låter om en härligt hårdför nattmangling med revolvern på bordet. ;D

 9. @Gabi ang. Zoe. Ja, det var verkligen en blunder. Min brist på genusteoretisk bildning lyser igenom revorna på den slitna kappa av bornerad beläsenhet jag försöker skyla mig med. Om jag säger så.

 10. Vad tros om EU? Och möjlig brittisk (eller blott engelsk) exit?

 11. Enligt scenariot jag målade upp i lördags så borde det bli ett ja till EU i omröstningen (som nu ska tidigareläggas till 2016, för övrigt). Problemet med den förhoppningen är att, även om EU inte är någon prioritet för de flesta britter, så är EU-frågan ändå intimt uppbunden med migrationspolitiken, och där bryr sig folk, som bekant. Det innebär att rörelsefriheten kommer först på dagordningen i Camerons förhandlingar, och där kommer ju EU aldrig i livet att ge efter, inte en tum. Så vilka eftergifter eller kompromisser Cameron än kommer hem med, om en begränsning av rörelsefriheten fattas så kan det bli en deal-breaker för många. Blir det nej så innebär det väl slutet för unionen, eftersom Skottland måste dra sig ur om de vill vara kvar i EU. Men det är som sagt många om och men i den här soppan.

 12. Som ett intressant PS: Konflikterna över Europa kan ta sin början rätt snart. Camerons plan att ha en omröstning i underhuset om att träda ut ur ECHR ser ut att bli svår att vinna för honom. Skulle ett sådant beslut ändå fattas, så kommer förmodligen det skotska parlamentet att “refuse consent” (vilket är ett konstitutionellt krav) vilket i sin tur leder till deadlock. Mer här: http://www.theguardian.com/law/2015/may/12/scottish-government-human-rights-act-conservatives
  Att utträda ur ECHR skulle dessutom strida mot Good Friday-överenskommelsen på Nordirland, enligt uppgift: http://www.theguardian.com/uk-news/2015/may/12/scrapping-human-rights-act-would-breach-good-friday-agreement

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004