Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Meddelande från Expressen.se

Categories: Svenska medier
Thursday, Jun 11, 2015

Vi ser att du använder Adblock för att inaktivera annonser på vår sajt.

Var uppmärksam på att detta påverkar kvalitén på vårt innehåll då annonser är vår största inkomstkälla.

Annonseringen gör det möjligt för oss att erbjuda dig vårt innehåll gratis.

Om möjligt ber vi er därför att stänga av annonsblockeringen när ni besöker Expressen.se

Vi vågar lova att detta skulle ge dig bättre nyheter och mer kvalitativt innehåll.

Tack!

Sex meningar. Sex kommentarer.

(1) Det stämmer. Jag är inte intresserad av era annonser och finner dem störande. De får svenska kvällstidningar online att se ut som tyska porrsajter på 1990-talet. Fråga mig inte hur jag vet det.

(2) Jag gillar inte meningar, riktade till mig personligen, som börjar med imperativet “var”. Jag var, är och blir vafan jag vill. Resten av meningen… well, that’s your big problem, right? The operative word being “your”. Och om jag redan installerat Adblock vad får er att tro att jag skulle börja klicka på era annonser om jag tog bort det?

(3) Tveksamt. Men även om det vore sant så visar det på en affärsmodell som är gravt senil och borde ha övergivits för många år sedan.

(4) Jaha, nu är det “er” och “ni” när jag just hade vant mig vid “du” och “dig”… Möjligt vore det väl, rent tekniskt, men jag väljer att avstå, sorry… (se (1) ovan)

(5) “Vågar lova”, inte “kan lova”… “skulle ge”, inte “kommer att ge”… “bättre nyheter”, inte “bättre nyhetsrapportering”… “mer kvalitativt innehåll” – men vad i hela friden är det som hindrat er från att ge mig allt detta fram tills Adblock blev tillgängligt…?!

(6) Varsågod.

21 Responses to “Meddelande från Expressen.se”

 1. Det här gjorde min morgon på en ödslig arbetsplats till en mycket roligare plats! Knivskarp analytisk precision. Jag citerar och länkar på Facebook, så kanske får du uppleva en anstormning av nya läsare… 🙂

 2. Förödande. Och briljant. Mehr davon! Av en insider, högt uppsatt chef inom Bonniersfären, hörde jag nyligen att Expressen anställt så kallade “trafikanalytiker”. Det är folk som har till uppgift att bevaka hur “läsarna” rör sig på tidningens hemsida. Vilka artiklar som klickas, hur länge man läser den klickade artikeln, vilken tid på dygnet vad klickas, vilka geografiska delar av Sverige som klickar vilka artiklar. Dessa analytiker sitter med vid nyhetsdesken och har i praktiken avancerat till redaktörer: det är de som bestämmer balansen mellan (traditionella) nyheter och “kvalitativt innehåll”, alltså alla dessa “Hon tittar under sin säng – får syn på det läskiga”-länkar som numera är kvällstidningarnas signum.

 3. Ja, och som gör dem mer och mer till YouTubebulvaner än de konsumentblad de brukade vara… Jag hävdade alltid att det överlägset vanligaste ordet i rubriker och på löpsedlar var “Så… (…mycket tjänar de rika i din kommun/…blir den nya villaskatten/…virkar du Lill-Babs utedass) Numera tror jag det snarast är just “läskigt”, alternativt “varning för starka bilder”.

 4. Jättebra. Länkar till Twitter.

 5. Snyggt. Och ja, även tidningar som Svenskan och DN har åtminstone senaste året varit närmast oläsliga online utan Adblock. Tunga, nersmutsade av bökig och högljudd shockwave-reklam samt banners med högupplösta bilder i flera skikt – ett oskick som både destabiliserar sidan, riskerar att helt frysa webbläsaren om man har många flikar öppna och därtill gör det svårare att ladda in sidor och bilder (och utan att inaddningen är avslutad går det oftast varken att scrolla upp och ner eller att gå framåt eller bakåt!). Jag förmodar att tidningarnas webbnissar och layoutare ofta enbart testar sina byggen i Safari – alla i deras värld kör ju Mac – och på stora 32-tumsskärmar. Då syns inte skavankerna.

  Självstartande videoklipp på rtiudngssajter borde det närmast vara steglingsstraff på, speciellt om de innehåller högupplöst grafik eller dito bilder. Vilket de ju oftast gör i Sverige.

 6. Tack för tipset om Adblock! Jag visste inte att det fanns något sådant. Det var ju dessutom superenkelt att installera – ett klick med Chrome. Man kan se hur många annonser som blockats – det är ju otroligt! Finns det några nackdelar för vanliga användare med att använda detta program?

  Om man nu kunde stoppa självstartande viedoclips som Magnus skriver om skulle allt bli ännu bättre. Jag skulle gärna betala en slant för att slippa tjafset.

  (När jag fått upp första sidan av t.ex. DN eller Sv.D. brukar jag omedelbart klicka upp kanske 3 – 4 artiklar som jag vill läsa i nya flikar. Ofelbart börjar då en eller kanske flera av dem att låta omedelbart utan att man direkt kan avgöra vilken. Det är oerhört irriterande).

 7. Ursäkta en sak till: Läste att Twitters chef fått sparken eftersom han inte dragit in tillräckligt med reklampengar i jämförelse med Facebook och Skype. Det ligger nog något i det för jag har aldrig sett någon reklam på Twitter. Stämmer det?

 8. Nej visst, tror inte att det är någon reklam på twitter. Men å andra sidan är det ju massor av företag, organisationer, politiker och PR-kampanjer som använder twitter som kanal för att länka till, puffa för och skapa intrese för sin senaste reklam, sina utspel, sina pressreleaser och “positiva nyheter” kring det egna varumärket.

  Ett snabbt sätt att hårdstoppa all flash och shockwave om man kör Firefox (på PC i alla fall) är att gå in i aktivitets/processhanteraren (ctrl-alt-del eller högerklicka med musen nere på den blå raden längst ner på skärmen) och leta upp plugin-container.exe i processlistan. Avsluta denna så kraschar all flash (dvs 99% av alla videoklipp) medan resten av sidorna kör som vanligt. 😉

 9. Reklam på Twitter får jag på mobilen och läsplattan (Nexus) men inte på laptopen. Av nån anledning.

 10. AdBlock är kul snubbar. Företag kan betala för att inte bli blockerade. Ge oss en andel av vinsten så slipper ni problem med oss, typ. Finns namn för sånt 🙂

 11. Och ja, Twitter har Promoted Tweets, Promoted Accounts, och Promoted Trends, och kanske en del annat. Annonserna ser ut som allt annat, med andra ord. Kisar man ser man dom inte.

 12. Fredrik, stort tack för det…! Annonser på Twitter, har jag insett, ligger alltid näst överst i ens nyss uppdaterade timeline, + att name/username alltid verkar vara identiska… But maybe that’s just me.

 13. Och sen, tanken att Expressen skulle ge AdBlock en del av… vilken vinst???

 14. It has begun …

  För flera år sedan var det en chef för Aftonbladets nätsatsningar som tillfrågades om vad han tyckte om folk som surfade med Adblock. Det är så få som gör det att det inte är något problem, sade han, generöst. Men tillade att om fler läsare börjar göra det skulle de naturligtvis bli tvungna att vidta “åtgärder”. Jag har ända sedan dess undrat vad det kommer att bli för åtgärder.

  Jag ser det som början på en klassisk kapprustning av typen större kanoner/tjockare pansarplåt.

 15. Tydligen har Expressen (eller flera av dem som annonserar där?) redan sjösatt denna visa strategi att försöka muta Adblock – jag gjorde en sväng in på sajten nyss (för att se vad de skrev om det aktuella mordet vid Kinnekulle). Jag har förstås Adblock igång, men det var precis den mängd av tunga, bökiga och färgglada flash-annonser för nätpoker, boxviner och villamäklare som programmet annars brukar rensa bort… 😉 Besöket blev inte långvarigt.

 16. @Magnus. Idag fungerar inte min Adblock (för Chrome) trots att den är aktiverad.”Site not available”. Hoppas det är något lokalt eller tillfälligt. Läste just en artikel om att Schibsted -i vart fall i Norge- skulle blockera allt innehåll för den som använder Adblock, detta fr.o.m. augusti.

 17. Förmodligen ett tilfälligt fel, Gunnar, men nog har tidningarna börjat fundera på olika sätt att blockera Adblock-användarna. En del av Svenskans telefonsäljare lär ha hotat med att SvD skulle dra ner ridån för dem som körde med Adblock redan i förra månaden. Det visade sig vara bluff, men vi får väl se vilka sluga åtgärder man tar till i höst.

 18. Det var inte jag, det var BengtO, Magnus, men point taken. Jag skulle gärna vilja se hur dom bär sig åt när dom blockerar AdBlock…

 19. Föregående var förstås en replik till Bengt O:s replik till mig. 😉

 20. QED.

 21. Adblock (Plus/Edge) är för kamla kuppar. Cool kids använder uBlock Origin!

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004