Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

It’s about the politics +

Categories: Uncategorized
Sunday, Jul 5, 2015

Officiella prognosen säger 61% till nejsidan, med 50% räknade röster. Det lutar åt jordskred. (Jag följer på Twitter och The G.) Allehanda spekulationer hit och dit, och hur det tar sin ände vet ingen. Men om själva folkomröstningen slutar så här dramatiskt så kan man väl i alla fall säga att EU plötsligt fått en slags bakvänd demokratisk, folklig legitimitet som den tidigare så iögonenfallande saknat. Ett folk vars majoritet är starkt pro-EU har sagt ett klart nej till vad EU tycks ha blivit: hotfullt, hånfullt, nedlåtande, respektlöst och ideologiskt klavbundet.

Paul Mason om resultatet.

Varoufakis: “Today’s no is a big yes to a democratic Europe

Above all, the creditors should have shown humility about the abject failure of five years of imposed austerity, which have not even succeeded in the very narrow terms of making it feasible for Athens to pay its debts.” The G:s ledare i morgon.

Från Syntagma Square just nu:

UnfuckGreece

Paul Krugman på sin NYT-blog.

Och till sist, från mig: “The Greek elite who used Goldman Sachs to fiddle Eurozone entry and the euroelite which knowingly accepted this fiddle face day of reckoning…” (Andrew Neil) We can only hope.

8 Responses to “It’s about the politics +”

 1. Jamen nånting hemskt måste väl hända det har ju alla kloka gubbar sagt hela tiden. Se min text Oxo :http://euroflarn.blogspot.co.at/2015/07/oxo.html

  Resultatet är naturligtvis en protest mot den vettlösa åtstramningspolitiken och folkomröstningar i andra EU-länder skulle säkert ge samma resultat. Men de nyliberala eller konservativa regeringscheferna i Rådet (inkl Löfven) håller fast vid sin föråldrade modell. Situationen är därför vårt fel, dvs. de nationella väljarnas, och till stor del de nationella politiska partiernas som inte vågar eller förstår vikten av att ta upp europeiska frågor i sina valmanifest.

  Det skall bli spännande att se hur Eurogruppen reagerar, Jag tror att de kommer att surna till ordentligt och bestraffa de olydiga grekerna. Jag kan se Dijsselbloem, Stubb och Schäuble fira orgier. Mason verkar faktiskt ha en mera optimistisk uppfattning. Hoppas han får rätt.

 2. Kan inte hålla med mer, Bengt. Vad jag sett tror många som du att kraven från trojkan kommer att bli ännu hårdare. Om jag fattar rätt beror mycket om dom öppnar ELA-kranen igen, så att bankerna får likvida medel i morgon. Under tiden tar livsmedel och läkemedel slut. Varor olossade i Piraeus. Den europeiska drömmen, som sagt.

 3. För att det ska vara ett “big yes to democracy” borde väl tyskarna fått rösta också, eller? Deras åtaganden i de olika stödpaketen ligger på ungefär 60 miljarder euro, plus 23 miljarder av ELAn. Enda fördelen är väl att det går att skriva av förlusten över rätt många år…

 4. Ja, absolut! Och att EU inte finner det inom sitt kompetensområde att ens tänka den tanken säger väl en hel del om det demokratiska EU. Sen att det inte är “tyskarna” som grekerna är skyldiga pengar är en annan sak. Storbankerna borde nog ha röster dom också.

 5. Jag menar, har man riggat upp en euro – som Grekland genom Papandreou och Goldman Sachs bluffade sig in i – och där man inte har något som helst manövreringsutrymme vad gäller deflation och rörlighet med valutan, vad i hela friden väntar man sig…??

 6. I give up. See you in the morning.

 7. Siffran jag gav är Tysklands totala garantier inom första och andra räddningspaketet, dvs pengar som får tas från den tyska statsbudgeten om det blir aktuellt.

  Storbankerna är väl i hög grad ute ur bilden vid det här laget; deras fordringar skrevs ner med med 53.5% i andra räddningspaketet, motsvarande över 100 miljarder euro. Om jag läser rätt är läget nu att statsobligationer för ungefär 40 miljarder euro finns hos privata placerare, 15 miljarder hos grekiska banker, och resten av skuldberget är till EU-länder. Bengt O kan tänkas ha mer exakt koll.

 8. Från tyska politiker i dagens debatt, via twitter: “what if eurozone countries had own referendums so don’t have to keep shovelling cash to Greece”. Låter lite bekant 🙂

  (fast Slovakien har redan lovat/hotat folkomrösta om vad dom ska göra med sitt borgensåtagande om Grekland flyr fältet, så det där med att andra också kan rösta är inte ny.)

  Och så här långt är det visst bara Farage som hejar på Grekland i debatten. With friends like that, etc.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004