Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

It’s not about the money +++

Categories: Kommunism
Thursday, Jul 2, 2015

För dom av oss som inte fattat det förns nu. Grekland handlar inte om pengarna, och har inte gjort det sedan januari. Nu säger t.o.m. Schäuble och andra att det, som vanligt, är ren politik: vänsterregeringen i Grekland måste bort. Och det intressanta är just i kväll att IMF – inte EU – börjat fatta vartåt det barkar hän om det blir nej på söndag. A precedent. Ett exempel. En inspiration. “Debt relief över femtio år, Grekland måste räddas,” säger IMF, annars blir väl hela Europa… ja, i november är det val i Spanien, till exempel. Det är det här problemet med folk, och vilka de röstar på. Man vet ju aldrig med demokratin. Farligt farligt, ta det varligt varligt.

Har dumt nog gett mig in på en alldeles för snabb historia. Här är Paul Mason för några minuter sedan. Nu stänger jag ner Radio Gunnar för överskådlig. Cursed with living in interesting times, och allt sånt…

Fredag kväll: det här är alldeles för intressant för att ignorera: kort intervju med Varoufakis från ikväll.

Lördag kväll: EU försökte blockera IMF-rapporten, exklusivt från Reuter. Dessutom, hur skulle några framträdande ekonomer rösta i morgon? Svar här.

16 Responses to “It’s not about the money +++”

 1. Greklands regering är en koalitionsregering, bestående av ett nationalistiskt parti, Oberoende Greker och ett socialistiskt parti, Syriza. Beslutet att genomföra folkomröstningen togs i det grekiska parlamentet med stödröster av det nazistiska partiet Gyllene Gryning. Alla andra röstade emot. Leve demokratin!

 2. Ja, verkligen, leve demokratin… What’s your problem? Man fick en majoritet. Att det sedan finns ohyra som Gyllene Gryning i parlamentet är röstarnas fel, inte demokratins.

 3. Mitt problem är en nationalsocialistik regering med vetorätt i EU. “Man vet ju aldrig med demokratin”.

 4. Nu hänger jag inte med, sorry. Vilken naziregering har vetorätt i EU?

 5. Den måste bort för att den är vänster, eller för att den är omöjlig att förhandla med, och allt den säger har en halveringstid på fem minuter?

  (annars tycker jag nog nej-röstarna som samlar respengar på Indiegogo är utmärkt sammanfattning av läget — går det vägen slipper man betala själv, funkar det inte har man nån att skylla på för att man inte kom iväg 🙂

 6. Greklands regering består av nationalister och socialister; en nationalsocialistisk regering, alltså. Försvarsministern har redan antytt att makten kan föras över till militären: “I närvaro av Greklands premiärminister Alexis Tsipras undslapp sig landets försvarsminister Panos Kammenos att “landets väpnade styrkor ska garantera stabilitet internt, försvaret av den nationella suveräniteten och landets territoriella integritet och stabilitet i förhållande till landets allianser”, rapporterar The Guardian”.
  Och finansministern kallar övriga EU för terrorister… (http://www.theguardian.com/business/2015/jul/04/greece-crisis-varoufakis-accuses-creditors-terrorism-referendum)

 7. Stettiner: ditt första påstående ska jag lämna därhän, för jag tycker det bara är ett ohistoriskt lallande med ord. Kan du ge mig en källa till citatet du ger? Nu ska man vara försiktig vad gäller den grekiska militären, naturligtvis, men Kammenos definition av militärens tre roller syns mig – at face value – ganska okontroversiell. Vad är det – återigen at face value – som den brittiska eller svenska militären gör annorlunda? Läs det igen: var säger han att “makten kan föras över till militären”? Här i UK rycker militären in titt som tätt när “stabiliteten” hotas, som med terrordåd (7/7) eller när brandkåren strejkar. Detta är inte att förminska risken av en militär aktion mot Greklands valda regering, men jag tror i dagsläget att de ser hur vinden blåser. Och vad i hela friden skulle de göra när de väl tagit makten? Säga ja till EU:s krav? Syns mig fullkomligt orealistiskt. Det här är inte 1967. Eller 1933.

 8. Jag menar, bara för att fortsätta den där surrealistiska tanken. Militären tar makten i Grekland och går med på alla EU:s krav. Hurdan blir reaktionen då från ett EU som har demokratin inskrivet i urkunderna: “Jamen, vad bra att vi är överens, äntligen! Skit i demokratin, bara bankerna får sina pengar tillbaka!”

 9. Kammenos uttalande finns i den här tråden:

  http://www.theguardian.com/business/live/2015/jul/03/greek-debt-crisis-council-of-state-to-rule-on-referendum-live

  Alltså samme Kammenos som tidigare i år hotade att översvämma Europa med ekonomiska flyktingar och IS-jihadister.

 10. Lessen, Fredrik, hittade inte citatet i tråden. Finns den i kommentarerna?

 11. Och dessutom, vi visste ju från början att Kammenos är dåren från högern som Syriza drog in just för att hålla militären på mattan, det var ju dealen, för jösse namn, eftersom stora bitar av den grekiska högern – av nationalistiska skäl, stettiner – är emot den här förödmjukelsen som EU håller på att servera Grekland…

 12. Den här länken kanske funkar bättre:

  http://www.theguardian.com/business/live/2015/jul/03/greek-debt-crisis-council-of-state-to-rule-on-referendum-live#block-559670b8e4b016ebe1d64d4f

  Annars klicka på den röda “View N more updates”-grejen så kommer den fram. Inlägget är från 12:31, med rubriken “Greek defence minister’s comments cause waves”.

 13. Tack för det! Har nu läst, och kommentarerna efteråt verkar väl lite mer intressanta än Kammenos uttalande: “There was speculation today that with his remarks (remarks Tsipras appears to have given tacit support to) Kammenos was trying to show that the government was in full control of the army.”
  Precis. Politik. Grekland i kris. Vad gör militären? Vad mer naturlig fråga kan man ställa i detta läge? En högerpolitiker uttrycker sig klumpigt (what else is new?). Tsipras utnyttjade det som en signal, till yttervärlden och till militären. Jag ser inget mer dramatiskt än så, i läget som vi nu har.
  Och frågan kvarstår. Vad för slags deal skulle en militärdiktatur förhandla fram med EU? Vem erbjuder sig frivilligt att styra en giftbägare som Grekland just nu?

 14. Gunnar, om jag förstår Dig rätt, så är samarbetet mellan den grekiska vänstern (som är till vänster om PASOK) och den rasistiska och nationella högern, ett smart sätt att hålla både den sistnämnda och militären på mattan. Därför röstar Syriza, fascister och nazister som ett block och de andra partierna som ett annat.

  Jag är gäst hos Dig, så jag kommer inte att argumentera mera; bara påpeka att vänstern i Sverige har valt en helt annan väg. Trots sin beundran för Syriza (“ett återuppfunnet sätt att bedriva politik, full av realism och med ryggrad”), är det “du är inte min talman”-stuket som gäller. En annan sak är att det gäller bara i riksdagen…

 15. Gunnar försöker ge en analys, något som saknas mycket i diskussionen om Grekland.
  Snabbt blir det några som tolkar denna analys till oigenkännlighet. Så kan det bli när man försöker analysera denna stora fråga. Att det skulle ligga politik bakom återbetalningen av lånen är ett inte så djärvt påpekande, för vad är det annars? Omtanke om alla oroliga och snart utblottade greker? Får se vad som händer nu med omröstningen.

 16. Gunnar Hökmark levererar den (yes —) helt obetalbara kommentaren i SvD: “De röstade Nej till verkligheten” – och förutskickar att utländska banker och kapitalinstitut (riskkapitalister?) kommer att köpa upp de större grekiska bankerna och sedan försöka pressa fram mer pengar ur den torra citronen genom s k kapitalinlösen (“bail-in”) riktad mot bankernas nuvarande ägare och finansiärer.

  http://www.svd.se/gunnar-hokmark-de-rostade-nej-till-verkligheten

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004