Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Mitten oktober

Categories: Brittiskt allmänt
Monday, Oct 19, 2015

Londonhimlen är ritad med en mjuk blyertspenna, säg 4B, och staden under den ser ut som ett fotopanorama i sepia. Vi börjar närma oss min favorittid på året, månadsskiftet oktober-november. Men det handlar om nostalgi mer än nåt annat. Sällan nuförtiden ser man ungar utanför t-banestationerna med sina penny-for-the-Guys. I Frukt & Grönt-affärerna ligger inte längre högar med sju-åtta olika äppelsorter. Det enda som brukar finnas kvar av årstiden är brännlukten av smällarna, och plastpåsar som dansar en vild fandango i blåsten. Jag har börjat gå på puben igen, efter många års frånvaro – gärna The Lord Clyde på Essex Road – så jag försöker faktiskt också fylla den tomma nostalgin med lite innehåll. Om nu “fylla” är ordet. Jag måste säga att mer och mer av tillvarons olika aspekter, av livets myllrande gobeläng, låter mer förklarliga på tyska. Es ergibt einen Sinn. Men det kanske bara är jag.

15 Responses to “Mitten oktober”

 1. Bra skrivet, dear. Men jag undrar om det inte är en blyertspenna 6B som blir aktuell.
  I alla fall här, där snart de svarta träden sticker upp ur frost och dimma.

 2. Med anledning av denna bloggpost såg jag mig föranlåten att googla verbet “ergeben”, då tyska heller inte är mitt forte, och jag fann då att uttrycket “ergeben sich” kan betyda att man blir förälskad, kräks eller retirerar. Eller kanske alla tre i följd. Man närmar sig föremålet för sin dyrkan men förlorar i nervositeten kontrollen över kroppsfunktionerna och måste fly fältet. Behändigt att ha en verbfras som täcker hela handlingsförloppet. Ursäkta om jag avviker från det egentliga ämnet.

 3. Mycket bra att veta, Bengt C! Bekräftar än en gång tyskans användbarhet i livets alla lägen.

 4. Som pedanteriets ambassadör måste jag tyvärr, med all tillbörlig respekt för den nervöse älskaren i exemplet ovan, inlägga veto mot den mellersta av de där tolkningarna (kroppsfunktionen). Rätt verb där är “übergeben”. Vilket i sin tur även betyder “överräcka”, “överlämna”.
  Vater: Mein Sohn, ich übergebe dir hiermit meine Briefmarkensammlung.
  Sohn: Moment, ich muss mich kurz übergeben.

 5. Verdammt!

 6. I afton får man se, vem som möjligen känner sig nödgad att demonstrera det här med “übergeben”. Monsieur Wenger eller Senor Pep…

 7. Genau… Mitt huvud säger vomir, mitt hjärta säger vomitar

 8. Jag minns från millennieskiftet hur intensivt man som tysk hoppades på att en dag se Wenger som landslagstränare. Man visste att det aldrig skulle bli så, utan man var för alltid dömd att vara den där bortkomne stackarn på skoldiscot som aldrig skulle få sväva bort i så gudomliga armar. Men man kunde dagdrömma om det, och det tröstade i stunden. På den tiden lät han sig alltid intervjuas på tyska och redan den elsässiska dialekten var som ett slags musik. Nu för tiden – för att återknyta till temat “tyskstudier” – har han blivit så förbannad på tyska medier att han låtsas att han glömt allt. Varenda ord, varje liten stavelse. Utom möjligen “übergeben”.

 9. Han har väl också varit omnämnd som fransk landslagstränare. Jag vill minnas att ryktena sa så efter 12-13-säsongen, när många menade att han borde gått, med FA-cupen på fickan. Men, visst, han är en tunnhudad och snarstucken fan, bara detta att ens gå på Mourinhos provokationer, jag menar… Han verkar också ha blivit extra sur efter skilsmässan i somras…

 10. Tusan också. Kan man nu plötsligt inte lita på internet längre?

 11. Ibland kan hjärtat mer om fotboll än hjärnan… 2-0, den tar vi.

 12. Några trevliga gins där. Nice. Och Heineken på tap 😀

  (deras aktuella gästales ser riktigt drickbara ut, speciellt Trinity verkar lovande om man gillar sessions.)

 13. Och det är dessutom en riktig pub i utförande och möblemang, inga (alltför) stora fönster, inte så många soffor, mörkbrunt och bra… Jag brukar dricka Sagres.

 14. Portugisiskt lagerblask? Får du inte CAMRA på dig om du dricker sånt? 😀

 15. Nu dricker jag inte ales överhuvudtaget, så lager är vad jag går efter… Tycker Sagres har aningen mer oomph än Amstel och Heineken… Men generellt föredrar jag, konventionellt nog, tjeckiskt öl… Kanske borde grena ut mig lite, dock…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004