Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Pappersdöden

Categories: Brittiska medier
Friday, Feb 12, 2016

Så har alla profetiorna slagit in (“slagit in”?)… Independent kommer efter trettio år att upphöra som papperstidning. Sista numret 26 mars, sista söndagstidningen 20 mars. Visst är det ett litet sorgsamt ögonblick, särskilt för oss som är över trettiofem och har växt upp med morgontidningens prassel vid kaffet. För Indy blir ju bara den första i raden. Som Brian Cathcart påpekar, om man tar de senaste decenniernas lösnummersiffror, över hela spektrat, och drar in dem i framtiden så står samtliga tidingar på noll om tjugofem år. Har vi ens några papperstidningar kvar om tio år?

13 Responses to “Pappersdöden”

 1. Jag sörjer med dig. Independent hade jag i brevlådan när jag bodde i London för tjugofem år sedan. Då hade den väl ett slags höjdpunkt.

  Den kändes verkligen som oavhängig i en tid när pressmoguler som Murdoch och Black hade gjort tidningar som Times och Daily Telegraph likriktade, inte minst i utrikespolitiken.

  Frid över dess minne.

 2. Jag håller med, Torsten. Jag läste den två-tre gånger i veckan i snitt, för den kunde nog aldrig ersätta The G som mitt husorgan. Men jag gillade “viewspaper”-inriktningen, gillade många deras skribenter, inte minst när saligt hädangångne Tom Lubbock skrev om konst.

 3. En möjlig framtid för prasslande papper:
  http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2016/02/12/dn-skapar-veckomagasin–slar-mot-fokus/?utm_source=apsis-anp-3&utm_medium=email&utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified
  Morgontidningen utportionerad som Greatest Hits Ur Nyhetsflödet – en gång i veckan…

 4. Man frågar sig onekligen vilka stora svenska dagstidningar som finns kvar på papper år 2020 – säkert inte SvD, men kvällstidningarna är också i farozonen. DN? Förmodligen, men hur kommer de att se ut?

 5. Svd och Expressen kommer att kasta in handduken. Vad gäller Aftonbladet är situationen mer paradoxal: tidningen har definitivt de finansiella förutsättningarna att finnas kvar… men förmodligen inte viljan eller ambitionen. Utan där förbereds väl som bäst övergången till en hybridform av text och etermedia, som enbart kommer att finnas tillgänglig i en digital version.
  Det är som i livet: den ena gruppen vill men kan inte, den andra kan men vill inte.
  Den okända faktorn är vad läsarna egentligen önskar.

 6. Ja, under 35-orna köper ju inte papperstidningar så det är därifrån den slutliga pappersdöden kommer…

 7. Jag tror att vi tjänar på att bryta loss diskussionen om papprets död från frågan om journalistikens död/överlevnad. Papper är inget självändamål, åtminstone inte för mig. Journalistiken och någon form av offentligt rum behöver överleva och hitta nya finansiärer.

  Säg emot om ni inte håller med!

 8. Det har du så klart helt rätt i, Håkan. Jag skulle bara tillägga, med referens till en nylig post, att det också handlar om journalisters död/överlevnad, dvs att de de fackliga frågorna som är en så självklar del att papperstidningens liv och leverne måste bli en lika självklar del av den digitala journalistikens, vare sig det gäller arvoden, anställningsvillkor, källskydd. Och där brister det allvarligt, med huffingtoniering och mycket annat.

 9. Får jag fråga vad som menas med “huffingtoniering “. Jag förstår ju referensen till Huffington Post men inte hur den påverkar “arvoden, anställningsvillkor, källskydd” osv.

  Ursäkta en okunnig skomakare som inte gillar kvällstidningarnas nätupplagor pga av dessa eviga tevesnugttar som dyker upp och spelas automatiskt. Jag läser säkert 100 gånger snabbare än jag tittar på teve så sånt har jag inte tid med.

 10. Huffington Post betalar inte (många av sina) sina skribenter. Man får äran, som bloggare, att synas under deras masthead, som om man vore en del av den publicistiska enheten.

 11. Mmm, och när journalister inte har lön i vanlig mening, utan deras returer på det de skriver är kopplat till hur mycket uppmärksamhet som skapas av en enskild artikel, hur mycket den stärker deras eget och tidningens/sajtens varumärke – så ökar naturligtvis tendensen att göra en fet soundbite eller en hastigt utslungad replik på något party till fokus för det man skriver. “Senator X sade att han kan avsätta vem han vill på en vecka – jag var där”, “Bill Clinton tittade på mig i presidentplanet som om han väntade sig en avsugning och jag hade kunnat ge honom en i det ögonblicket”, “Jag vet att den här kardinalen ljuger” och så vidare. Gossip news serverat som om det vore riktiga nyheter.

 12. En sorts “självklar” lösning på problemet Magnus tar upp vore medborgarlön, då skulle vederbörande kunna tacka nej med hänsyn till sin integritet utan att riskera livsuppehället. Om det finns andra lösningar eller förslag vore det mycket välkommet om det kom fram.

  Lite lustigt på sätt och vis att presstödet fortfarande finns kvar när ingen partipress gör det. Eller finns det någon “däruppe” som värnar om SvD och Skånskan? (Andrarangstidningar utgivet i storstadsområde ger mest stödpengar). Annars får man väl säga att det är tur för demokratins skull i Sverige att pengar inte köper väljarstöd, då skulle Centerpartiet haft egen majoritet sedan de sålde Centertidningar för 1,8 miljarder 2005.
  Håkan Juholt är f.ö. fortfarande tjänstledig som fotograf för Östra Småland (en av få kvarvarande dagliga s-tidningar) sedan han kom in i riksdagen 1994. Undras om det finns någon anställning för honom att gå tillbaka till? Numer ägs tidningen dessutom av Gota Media som även ger ut lokalkonkurrenten Barometern så där är en mängd redaktionella samarbeten och sånt.

 13. En sak jag inte sett något om vad gäller Independent är varför de inte gjorde om den till gratistidning, som ju ägarna Lebedevs redan framgångsrikt gjort med Evening Standard. Det var också det Guardian bekymrade sig för, för det skulle kunnat inverka på deras egen lösnummerförsäljning, särskilt i Londonområdet (60% av The G:s lösnummer säljs inom ringvägen M25)

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004