Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Rättvisan har segrat ++

Tuesday, Apr 26, 2016

Hillsboroughkatastrofen 1989 har äntligen nått sin rättsliga slutpunkt. De 96 Liverpoolfansen blev unlawfully killed, har den längsta rättsliga undersökningen någonsin nu visat. Det berodde först på polisens fatala, brutala misstag påspädd av en lögnaktig politisk, polisiär och mediekultur som så till den milda grad föraktade fotbollssupportrar, särskilt från Liverpool. Det är en historia om Thatchers åttiotal – jag väljer mina ord – som är en grundläggande lektion i modern brittisk politik. Läs gärna David Conns longform om det hela i morgondagens Guardian.

PS: Och Murdochpressen – The Sun och The Times – är de enda som inte har Hillsborough på förstasidan idag onsdag. Ynkligt.

PPS: The Times ändrade omsider andraupplagans förstasida och inkluderade en bild på de anhöriga, dock utan editorial, bara bildtext. Och de gjorde det bara efter ett “myteri” på sportredaktionen, enligt uppgift.

9 Responses to “Rättvisan har segrat ++”

 1. Föraktade Liverpool och liverpudlians överhuvudtaget, att döma av den Boris Johnson-beställda och av honom som chefredaktör publicerade ledarartikel i The Spectator 2004 (!) som nu återigen flyter upp:

  “The extreme reaction to Mr Bigley’s murder is fed by the fact that he was a Liverpudlian.

  “Liverpool is a handsome city with a tribal sense of community. A combination of economic misfortune – its docks were, fundamentally, on the wrong side of England when Britain entered what is now the European Union – and an excessive predilection for welfarism have created a peculiar, and deeply unattractive, psyche among many Liverpudlians.

  “They see themselves whenever possible as victims, and resent their victim status; yet at the same time they wallow in it.

  “Part of this flawed psychological state is that they cannot accept that they might have made any contribution to their misfortunes, but seek rather to blame someone else for it, thereby deepening their sense of shared tribal grievance against the rest of society.

  “The deaths of more than 50 Liverpool football supporters at Hillsborough in 1989 was undeniably a greater tragedy than the single death, however horrible, of Mr Bigley; but that is no excuse for Liverpool’s failure to acknowledge, even to this day, the part played in the disaster by drunken fans at the back of the crowd who mindlessly tried to fight their way into the ground that Saturday afternoon.

  “The police became a convenient scapegoat, and the Sun newspaper a whipping-boy for daring, albeit in a tasteless fashion, to hint at the wider causes of the incident.”

 2. Absolut. Det där har han också fått äta upp många gånger. Det särskilt förolämpande i mina ögon är de där orden “more than 50”. Som om han inte kom ihåg annat än att det var väldigt många, ja nästan dubbelt så många, faktiskt.

 3. Det är liksom beyond äta upp.
  Sen är det italienska politiker som har dåligt rykte …

 4. Det finns sånt som står över även den intensivaste rivalitet. Här är Evertons matchprogram för i morgon:
  http://www.evertonfc.com/news/2016/04/29/hillsborough-tribute-programme

 5. Underbart, tack för det, Olov. Det behövs i tider som dessa.

 6. Ken Livingstone påstod idag att Nürnberglagarna bevisar att Hitler innerst inne var en zionist eftersom lagarna bland annat avskaffade alla tidigare tyska flaggor samtidigt som den förbjöd tyska judar att använda den nya flaggan och dess färger och tyckte att dom väl fick vifta med sina egna judiska färger istället. Kan ni inte bara avsätta precis alla politiker på den där ön, för dom verkar ju komplett jävla rubbade hela bunten.

 7. Ja, jag har inte ens orkat skriva om det, hittills… Jag ska nog vänta tills vi får se vad Corbyns nu tillsatta “oberoende utredning” ger för svar om “Labours problem med antisemitismen”… Men Livingstone har ju tidigare form på det här området.

 8. Hamnade i nån slags diskussion med någon inom Labours vänsterfalang som tog slut rätt fort när jag påpekade att om man ville hävda att tyska judar hade särskilda privilegier kanske man inte skulle hänvisa till Nürnberglagarna som bevis, varpå hon kontrade med “men Stern-ligan då?”.

  Känns lite som om partiet kanske borde delas upp. Eller är det mer “take off and nuke from orbit”?

 9. Följ

  DPRK News Service
  ‏@DPRK_News
  Workers Party of Korea moves to expel English Labour Party from international progressive organizations, due to vicious anti-semitism.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004