Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

EU-valet #6

Categories: Brittiskt allmänt
Sunday, May 29, 2016

Konservativa partiet håller på att rasa samman. Och ingen fattar varför. Varför i hela friden skulle ett nyval före jul lösa krisen? Om Remain vinner 60-40, säger det politiska geniet Nadine Dorris, så sitter Cameron säker. Allt därunder i siffror och han är rostat bröd. Hur skulle ett nyval överbrygga den djupa splittringen? Ingen förklaring, som jag kan se. Som jag många gånger sagt, Tories kommer att splittras över Europa precis som GOP kommer att göra det över allt annat. Det blir ett helt nytt politiskt sceneri.

9 Responses to “EU-valet #6”

 1. Utgången ter sig verkligen spännande och oviss. Går det ens att ta loss öriket från EU (ifall det blir vinst för exit) utan att man hamnar i ett herkulesarbete kring avtal som ska förhandlas fram eller skrivas om, lagar och myndigheter som ska “skrivas tillbaka” osv, kan man undra. Och hur mycket av demokratisk insyn skulle det bli i något sådant? – flertalet av de nuvarande politikerna är ju för, och folk som förhandlar om något de inte alls vill ha är sällan särskilt effektiva eller ärliga förhandlare…

  Man kan bara njuta av Dorries raka formuleringar f ö. Jag har inga speciella sympatier för henne som politiker förstås, men det går inte ens att tänka sig en svensk moderat politiker som skulle säga offentligt: “om Anna Kinberg inte klarar av att styra upp det här så är hon rökt”… 😉

 2. Det här är en ganska bra och detaljerad beskrivning av det troliga händelseförloppet efter Brexit… http://www.theguardian.com/politics/2016/may/31/what-happens-next-if-britain-votes-to-leave-the-eu

 3. Slutade läsa artikeln när jag såg “Liechtenstein – a model for the UK?”, för jag gillar tanken på UK som ett pytteland som använder grannlandets valuta och polis och fotbollsligor för att det inte är värt besväret att ha sina egna, och där jag en gång hamnade av misstag när jag provkörde en ny bil.

  Fast det var väl Boris som hade Albanien som sitt ideal, så Liechtenstein är i alla fall några steg upp (även om dom ligger en bra bit efter i FIFA-rankingen).

 4. Som min kusin sade efter att Spanien hade slagit Liechtenstein med 10-0 i ett EM-kval: “Hela landet är inte större än en fotbollsplan”. 😉

 5. En okunnighetsfråga: Jag läser i EU Observer att “British, Irish and Commonwealth citizens living in the UK ” kan registrera sig för röstning. Vad menas med “Irish”? Det måste väl syfta på “nordirländare” eller har verkligen alla republikens innevånare rätt att rösta om de bor i “UK”?

  Det blir curiouser and curiouser. Jag har ett par goda vänner, engelska medborgare, som bott i ett annat EU-land i över 30 år. De får tydligen inte rösta. Märkligt nog (?) är jag säker på att de skulle rösta fär Brexit om de fick.

 6. Ja, det måste ju betyda nordirländare.

  Vad gäller UK-medborgare utomlands så kan man rösta om man varit “registered to vote” i UK under de senaste 15 åren, vad jag fattat.

 7. Det verkar faktiskt betyda alla irländare, och går tillbaka till

  https://en.wikipedia.org/wiki/Ireland_Act_1949

  och dess “ni må ha avskaffat monarkin, men vi tänker behandla er som undersåtar trots det, i alla fall litegrann”-paragrafer.

 8. Märkligt… Särskilt som Brexit förmodligen skulle betyda att gränsens stängs till de sex grevskapen.

 9. Ja, det är väl ganska klart att de snart måste stänga gränsen mellan Ulster och Eire om det blir ett exit (och detta godkänns av politikerna i London).

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004