Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Första dagen i resten av livet +

Categories: Brittiskt allmänt
Friday, Jun 24, 2016

Som flera kloka människor redan påpekat, tre aspekter av Brexit är särskilt anmärkningsvärda.

Den första är att så många, som i USA på senare år, har röstat mot sina egna intressen. Utrösterna var särskilt starka i de regioner som är mest beroende av EU, i form av structural funding, export och handel, och därför kommer att drabbas hårdast. Wales, nordöstra England, delar av Midlands, till exempel.

Likadant ett stort antal röster för Brexit i samma regioner från de som är mest utsatta: lågavlönade, arbetslösa, prekära, vita, äldre. De har i princip röstat mot en specifik elit och för en annan specifik elit, som kommer att bli sju resor värre vad gäller hälsovård, bidrag, privatisering, arbetstillfällen.

Den andra aspekten är att det till övervägande del var just de äldre generationerna som röstade för Brexit, särskilt i 50+ kategorin. De har på helt falska grunder (invandringen, ekonomin) bedragit de yngre generationerna på möjligheten att vara en del av Europa på samma sätt som de själv kunnat, vad gäller arbete, nya levnadsförhållanden, bekantskap med omvärlden.

Den tredje är att Brexit blev invigningsceremonin för det post-faktiska samhället. Rena lögner (“misstag” enligt Farage idag) klistrades på kampanjbussarna med budskapet att UK betalar £350m i veckan till EU, när det inte ens är hälften. Michael Goves ord om att “brittiska folket har fått nog av experter” var lika haktappande som sant. Expertis har blivit något “eliten” sysslar med för att förleda vanliga människor.

Aktiemarknaden och pundet har under de senaste tolv timmarna förlorat mer i värde än UK någonsin betalat till EU, från 1973 till dags dato.

PS/korrigering: De unga får till viss mån också skylla sig själva. Valdeltagandet bland 18-24 var bara 36%. I de följande kohorterna stiger siffran successivt från 58% till 81% bland de äldsta.

18 Responses to “Första dagen i resten av livet +”

 1. Remember that UK holds the chairmanship of EU Council second halfyear 2016. Can complicate matters to no end, #viahelp

 2. Precis, Bengt O… Som förut sagt: There’s many a slip ‘twixt cup and lip Mycket kan hända.

 3. Så har man väntat hela dan på en expert-kommentar från Bengt och när den väl kommer är den i form av en kort tweet med en hashtag jag inte sett förut 🙂

 4. Vi får ha tålamod med Brexit-människor! Jump in the dark, och allt det…

 5. O mea maxima culpa: UK charmainship är 2017, inte 2016 som jag skrev. Kan nog besvärligt ändå.

  Kan inte skriva mer av personliga skäl. Retar mig ordentligt, glädje andra…

 6. Normalt är det bara i krigstid som saker händer så här snabbt – även om det kanske också har att göra med den öppet tävlingsinriktade politiska kulturen i öriket. Englands EU-kommisionär har redan avgått; om en motsvarande Swexit-omröstning inträffade tror jag knappast att Cecilia Malmquist hade sagt upp sig inom ett par dygn efter att resultatet var klart…

 7. Intressantaste kommentaren jag sett idag var att Boris och gänget tycks ha räknat med att Cameron skulle trigga artikel 50 direkt och ta på sig rollen som “fall guy” vad som än händer, men istället avgick han på studs — och gjorde därmed ledarskapet för the conservatives till en “poisoned chalice” för hela brexit-gänget.

 8. Inte bara det, många misstänker att Johnson – som de flesta av oss – väntade sig att Remain skulle vinna. Nu sitter han på sätt och vis på pottan, med en ohyggligt komplicerad process framför Brexitgänget. Och komplicerade processer är milt uttryckt inte hans starka sida. De jag talat med idag – tre politiska journalister med försänkningar – säger att Theresa May blir ny PM, inte Johnson.

 9. Daily Mail publicerade just en “this is how brexit will impact you”-artikel. Kommentarerna fulla med chockade läsare, “va, är det här sant, varför skrev ni inte om det här innan”?

 10. Det är vad man med en mer vetenskaplig term kan kalla en jävla bra fråga.

 11. Nick Clegg, från i Onsdags: https://inews.co.uk/opinion/comment/will-wake-vote-leave/

 12. Benn får sparken. Osborne avgår (inte oväntat). Och fullt inbördeskrig i Labour (eller palatskupp inför öppen ridå, kanske). Börjar misstänka att det blir fransmännen som får trigga Artikel 50. Dom lär jobba på saken.

 13. UK har väl uppåt en miljon personer per årskull, det hade alltså förmodligen räckt med att 80% av alla mellan 20 och 24 röstade och att en halv miljon av de litet äldre personer som röstade exit hade tänkt efter och valt Bremain. Hmm, det är många som kommer att ha skäl att känna en magnifik Ågren…

 14. Benn är väl ingen större förlust. Det är däremot Labourpartiets totala oförmåga att ordna en fyllefest i ett bryggeri. Torypartiet får sammanbrott, då passar Labour på att göra samma sak.

 15. Fyllefest på bryggeriet;-) De bästa metaforerna föds när humöret är nere vid fryspunkten.

 16. Inte min. Rak översättning av couldn’t organise a piss-up in a brewery,,,,

 17. Apropå post-fakta så påpekar Marina Hyde att vi redan nått en andra guldålder,, där folk med värme blickar tillbaka på 350-miljonerslögnen:

  “I don’t know about you, but I’m psyched that we’re already in the second golden age of post-fact politics – the time when an “embellishment” is regarded as so brilliant that it harks back to the great “embellishments” of the first golden age (which was last month).”

  https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/jul/09/andrea-leadsom-tory-leadership-am-dram-peasant-revolt

 18. Plus en korrigering av valdeltagandet; verkar ha varit betydligt högre bland unga än tidigare siffror:

  http://www.theguardian.com/politics/2016/jul/09/young-people-referendum-turnout-brexit-twice-as-high

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004