Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Den nya lögnen

Categories: Brittiskt allmänt
Saturday, Jul 16, 2016

Denna bloggpost är mycket bra, och ganska kort, av @joekennedy81 om det nya sättet att ljuga i kölvattnet på Brexit. Avslutas så här (men läs hela!):

There’s probably plenty to be added here but all I really want to suggest is that this strikes me as a very wilful performance of stupidity which is expedient politically in the same way that Boris Johnson’s (sorry) ‘buffoonery’ used to be. It riles, but also implicitly suggests that it is unanswerable, producing a feeling either of complete demotivation (what’s the point in saying anything back to this?) or inchoate fury. We’re caught in the trap of not knowing who believes what they say, of being unclear just how much this is an attempt to grind gears, and it’s consequently difficult to frame a useful and coherent response. Regardless, this is a sophisticated act of reality management which (probably) lacks obvious evil geniuses: there is something weirdly organic about the growth of this form of verbal attrition.

12 Responses to “Den nya lögnen”

 1. Tja, jag vet inte, att hävda att “an image of Corbyn’s support as misogynistic or anti-semitic” skulle vara nån slags post-faktisk konstruktion faller väl på att så många av hans fans tror stenhårt på att det är så dom förväntas vara — kolla Twitter-svaren till valfri kvinnlig avhoppare från Shadow Cabinet, och du behöver inte leta länge efter folk med Corbyn-avatarer som skränar om zionistiska komplotter eller hur kvinnor inte ska syssla med politik…

  Och sen har vi ju förstås det där klippet med Corbyn “hö hö såg du det där”-flabbande ihop med sin Momentum-kompis, just efter att denne jagat ut Ruth Smeeth från presskonferensen…

 2. Men där finns väl också en avsevärd skillnad mellan Twitter och Momentum? Jag försvarar inte alls Corbyn/Momentum, långt mindre de inadequates som befolkar Twitter och inte har råd med 25 pund, men jag tycker Kennedys poäng i allra högsta grad gäller just i fråga om att “konstruera verkligheten” inte bara inom Labour utan politiken i stort sedan 23 juni.

 3. Ska jag vara ärlig har jag, efter att ha haft uppmärksamheten på annat ett tag, helt glömt vad jag tyckte att det här handlade om 🙂

 4. Story of my life! 🙂

 5. Mmm. Klatschiga signalord och dessas övertoner har blivit viktigare än verkliga argument som skulle kunna betyda något tydligt och distinkt bortom den enskilda händelsen eller anekdoten, toleransen för halmgubbar av olika slag har också ökat markant på ett par årtionden. Men det vete tusan om det här är så nytt för just de senaste årens EU-debatt, jag tycker man kunde se samma saker på ledarsidor och politiska utspel i Sverige redan för tio år sedan.

  Men det stämmer förstås att en del av “tricket” är att den som svarar med att bena upp vad politikern eller spin-doctorn NN sade i tv, eller vad ett visst idéprogram med snabba fraser verkligen betyder, prövar det hårt och metodiskt som Wigforss eller Tony Benn kunde gjort, kommer att framstå som baktung och chronschougsk (framför allt i avsaknad av egna pressnissar och PR-män). Det är hela tiden möjligt att positionera det så, twitter eller snabba tv-soffesamtal är helt enkelt inga medier som lämpar sig för att rannsaka politik, att föra långa och ingående debatter. De lämpar sig däremot fint för medvetet plojiga punchlines, halmgubbar med mera…

 6. Fast det där med Corbyns support och deras problem med kvinnor lär inte försvinna i första taget:

  http://www.theguardian.com/politics/2016/jul/22/female-labour-mps-call-on-jeremy-corbyn-to-act-over-escalating-abuse

  Corbyns stormtrupper på Twitter fick för övrigt lite problem häromdan eftersom dom stenhårt hävdat att det inte förekommit några trakasserier överhuvudtaget, och att de enda som förtjänar att trakasseras är de som påstår sig vara utsatta för trakasserier (bara kvinnorna, förstås, och i synnerhet Eagle; att relativisten Corbyn också sa sig ha fått hot har dom redan glömt), men sen gick Unite ut och sa att det nog visst förekom trakasserier men att det helt uppenbarligen var MI5 som låg bakom alltsammans, vilket ledde till en viss förvirring. Fast nu har dom fått en lista med namn på äkta portland blairite zionist big pharma red tory women, så nu är dom på hugget igen…

 7. Jag måste säga att plus-minuskontot för Corbyn är ungefär lika graverande som det för hans motståndare i PLP. Snacka om incoherent, oartikulerat, osammanhängande, ideologiskt vakuum… Vilket är den verkliga tragedin, syns det mig. Inget alternativ. Någonstans.

 8. Ser det mest som en källa till obegränsad underhållning 🙂

  (förstås inte lika roligt om man vill ha en fungerande opposition, men…)

 9. Corbyn-gänget passerade för övrigt just “obegränsad underhållning” och landade stenhårt i “blixthuvudvärk” med sin senaste slogan: “Vote Corbyn — For climate change, not denial”

 10. Cheezus… Har du läst om säkerhetsarrangemangen på kommande partikongressen? http://www.theguardian.com/politics/2016/aug/26/labour-security-deal-to-rescue-party-conference-ocs-group

 11. Känns lite som om dom lånat Trumps taktik — hela tiden flytta fokus från den senaste pinsamheten genom att göra någonting ännu pinsammare… This just in:

  http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/labour-calls-richard-branson-stripped-8719591

  (inte enda likheten mellan corbynlabour och trumprepublicans, förstås 🙂

 12. Det kallas tydligen “Schroedinger’s Douchebag”… säg nånting outrageous, vänta på reaktionen = it was just a joke… https://www.theguardian.com/books/2016/aug/27/from-trump-to-brexit-rhetoric-how-todays-politicians-have-got-away-with-words

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004