Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Post-Brexit

Categories: Brittiskt allmänt
Thursday, Oct 6, 2016

“Post-Brexit” beskriver en mängd olika företeelser och verkligheter. Den allt öppnare – verbala och fysiska – främlingsfientligheten, särskilt mot östeuropéer. Förvirringen, om inte kaoset, i regeringskretsen om vad förhandlingarna ens ska handla om: att May i en TV-intervju satte triggandet av Artikel 50 till “slutet av mars” ses av många som ett förhandlingstaktiskt misstag, hon visade korten alldeles för fort. “Post-Brexit” betyder också en allt intressantare, och länge fördröjd, diskussion om engelsk nationalism.

Men det kanske mest omvälvande i begreppet är hur det markerar hur de två stora partierna har så grundligen förändrats sedan 24 juni. Labour har blivit en politisk “rörelse” snarare än ett parlamentariskt parti, med alla de för- och nackdelar det innebär både taktiskt och strategiskt. Deras dilemma är ett mikrokosmos av socialdemokratins dilemma över hela Europa: nyliberalismen är överspelad, vad gör vi nu? Blairiterna har inget att komma med intellektuellt, politiskt eller strategiskt, och Corbyniterna har hittills inget att komma med annat än att falla tillbaka på efterkrigsvänsterns default state: positionering.

De konservativa la korten på bordet under den nu avslutade kongressen i Birmingham. Tories har tagit över Ukip:s roll som det politiska uttrycket för klassbaserat ressentiment och upplevt offerskap med populistisk aggression mot Den Andra i andra ändan av det rasslande kopplet. Men – och det är faktiskt väldigt smart av dem – Theresa May är särskilt mån att klistra på klassiskt socialdemokratiska idéer om att skattebördan också ska falla på de rika, att “arbetarklassen” (omnämnd sju gånger under hennes tal) är de som förtjänar torypartiets varmaste omtankar, att “alla ska med” särskilt vad gäller skolan (genom att segregera barn som korkade eller lyckade vid 11 års ålder). Det är alltså catnip för Ukipröstare.

Den lite slarviga och amatörmässiga, vagt ointresserade och sällskapliga Eton/Oxbridgeutbildade rikebarnsmaffian har försvunnit och ersatts av the vicar’s daughter May och hennes meritokratiska kompisar. Som någon sa, det här handlar om Thames Valley low ground snarare än Chipping Norton high ground. Prästgården i stället för godset, medelklass snarare än övre medelklass. Det kan påminna om Thatcher ur vissa synvinklar, men det kan vara missvisande. Förutsättningarna är helt annorlunda, inte minst i ekonomin, i Europa, och i England.

6 Responses to “Post-Brexit”

  1. Tydligen har en grupp britiska expats på kontinenten nu lämnat in en stämning mot Juncker för att han spelar tuff och dessutom sade ifrån att det inte blir några förhandlingar av verklig vikt förrän artikel 50 har aktiverats. Lycka till med att försöka visa att Junkern har begått ett brott eller överträtt sina befogenheter här.

    http://www.bbc.com/news/world-europe-37586587

  2. Vad gäller oss i motsatta situationen – EU-medborgare i UK – så är senaste trenden att flytta till Skottland…

  3. Enligt ryktet ska ni få “amnesti”…

  4. Ja, jag såg det… amnesti för brottet att vara europeisk… Senaste också att det verkar som en majoritet cross-party MPs kommer att begära omröstning om “hard Brexit”, som nu verkar vara regeringens inslagna väg… Det börjar bli komplicerat, alltså, särskilt med det stundande beslutet i HD om parlamentets roll i triggandet av A50,

  5. Nyliberalerna ger inte upp så lätt: “Many of our left-wing opponents would describe us as neoliberal to slander us. I suggest we follow the Suffragettes and wear this label with pride.

  6. Så kan det vara dags för en uppdatering nu när beslutet har kommit, och det känns lite som om varken regering eller opposition är närvarande, allt medan tokmedia leker trump och twitteriatet vill avskaffa demokratin…

    (apropå media, är inte dagens corbyn en mästarklass i mediahantering? “ställ dig bara bakom närmaste glasdörr och se ut som en ilsken uggla, det fungerar varje gång”)

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004