Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Så här i efterhand…

Tuesday, Apr 11, 2017

…ett par frågor, bara.

Varför finns det inte installerat i alla fordon – inte bara lastbilar – ett immobiliseringsskydd där legitima förare, en eller flera, måste göra ett tumavtryck innan motorn kan startas? Om det går på mobiler ska det väl gå på en instrumentbräda.

“Hur ska vi tala med barnen om detta?” är en rubrik som återkommer i nästan alla tidningar jag sett. Jag fattar inte vad problemet är. Är dom gamla nog att ställa frågor om det så är dom gamla nog att få reda på sanningen om det. Och gamla nog att börja lära sig vara kritiska.

Har Leif GW Persson någonsin sagt något om brottslighet som inte är en himmelsvid självklarhet?

13 Responses to “Så här i efterhand…”

 1. “Är dom gamla nog att ställa frågor om det så är dom gamla nog att få reda på sanningen om det. ”

  Ja, definitivt! Men tekniska lösningar kan aldrig skydda oss helt. If there’s a will, there’s a way. Klipp av förarens tumme efter att du kapat lastbilen?

 2. Det är ingen bra tid för cynismer.
  Men det blir motsägelsefullt, när man å ena sidan säger sig vilja försvara “vår livsstil” och då explicit menar urbaniteten, och samtidigt ber “barnen” om ursäkt för att de tvingas växa upp i de hemska, hemska städerna. Barnen själva känner bara till Bullerbyn genom föräldrarnas legender och all hemlängtan tillbaka dit, till det paradiska urtillstånd då höbalarna kunde lämnas olåsta, utomhus och nattetid, avvisas av barnen som sentimentala projektioner.
  “Flytta dit om du vill, but leave the car keys på hallbordet…”

 3. Kan 1) ha något att göra med att folk ibland vill kunna låna ut sina bilar som en väntjänst, och till personer de litar på, utan alltför mycket krångel?

  Att man vill at ens kusin, svärdotter eller granne ska kunna köra bilen om det skulle behövas tllfälligt, av logistiska skäl tycker jag är rätt begripligt. Och då bör det kunna göras med kort varsel.

 4. Systemet borde förstås gå att tillfälligt stängas av vid behov, som för reparationer och utlåningar och annat. Men att låna ut sin bil är heller inte så vanligt häröver därför att man spelar högt med försäkringen om nåt skulle gå fel.

 5. System för collision avoidance för lastbilar är ju redan en stor grej (med lagstiftning bakom), så det är nog där du kommer att se saker hända, i alla fall för nya fordon.

  https://www.youtube.com/watch?v=8tqVX4HPHUU

  Andra saker som diskuterats är att koppla bilen till föraren via mobiltelefoner och GPS, fast det kan ju mer aggressiva terrorister lösa på annat sätt.

 6. Det här riskerar att bli lite tekniskt, men jag undrar om kanske alla sorters “inbyggda” system kan stängas med nån form av manual override. “Tumsystemet” har den fördelen att man tar med sig tummen ut ur bilen när man inte använder den (för att nu bli ännu mer teknisk…) ungefär som en bionisk andra nyckel…

 7. “Tumsystemet” kommer, gissar jag, att ha samma fälla som liknande “administratörsrättigheter” har i vården: Vad händer den dagen den ansvarige p.g.a. frånvaro (frivillig eller ofrivillig) måste lämna över nycklarna till någon annan, visserligen betrodd person men ej inlagd i systemet, hur löses detta?

  Det är klassisk kombinatorik som gäller, varje nytt system ökar komplexiteten med en faktor till. Inom IT-sektorn har det inte varit något större problem förräns nu, men det börjar bli ganska oöverskådligt på många håll (näringsliv och offentlig sektor lika) med olika system som krockar med varandra och med funktioner som ingen av användarna egentligen behöver.

  Finns en del skrivet om detta och huhr det har blivit en stor orsak till att “IT-haverier” numer är en av de främsta orsakerna till produktivitetsbortfall:
  http://javlaskitsystem.se/2017/01/apropa-komplexitet-och-att-oka-takten/
  http://javlaskitsystem.se/2013/07/byrakrati-2-0-driver-sverige-mot-en-administrativ-infarkt/

 8. Intressant, Karl! Jag viker mig gärna inför starkare argument, för jag är ute på tunn is här, mina kunskaper är begränsade, milt uttryckt. Men varför ökar det komplexiteten om förare A cancellerar (sorry) sitt tumavtryck och en annan förare B:s tumavtryck blir gällande? Autenticiitet är allt. Rätten/kompetensen/startmotorkapaciteten begränsas till minimalt antal förare.

 9. Apropå att ta tummen med sig: https://boingboing.net/2017/04/14/something-you-have-2.html

  (och även om inte den metoden funkar till 100% är det ju rätt enkelt att stjäla någons tumavtryck, är du desperat nog stjäl du hela tummen…)

 10. Oh bugger… Då kan vi spola ner ritningarna på dass, grabbar…

 11. Gunnar:

  Til att börja med, hur läggs den där nya tummen i systemet?
  Är det en “tumadministratör” som ska ha fingret med i spelet?
  Eller kan föraren själv, utan att rådfråga högre nivår, kunna lägga in “Hej Kalle, idag är jag krasslig, men du kan Nog köra fordonet till andra sidan Europa med dina tummar”?
  Hur länge kan Kalle det, och hur länge kan sådana undantag läggas in i systemet und so weiter.

  Vem som har rätt att lägga in tummarna, och ifall det kan ordnas smidigt, är i mångt och mycket en nöt vad gäller IT-system.
  En tröst vid bortgångar och liknande tragiska situationer är att den som äger servern och rättigheterna till hela systemet i yttersta nödfall kan begära en rensning och återställning till vad som gällde innnan den förtappade situationen slog till.
  Vilket förstås reser nya frågor (om firman är kompetent om inget annat) und so weiter.

 12. Tummen ner för det här projektet, det ser jag nu…

  Lite off-topic, men jag har sedan något år tillbaka gjort rösterna för en lång serie instruktionsfilmer för Scania Trucks (jo, det är en glamorös tillvaro man lever…) och det visar sig att “centralen” har en enorm massa kontroll och inflytande i realtid över föraren, hans körteknik, vägval osv. Skulle inte förvåna mig om de t.o.m. kan slå av motorn på distans…

 13. Gunnar:

  Jo, det som ligger i “utvecklingspipen” (autentiskt uttryck!) är självkörande fordon typ bilar/tåg/bussar.
  Stora vägtrafikkontrollcentraler finns redan idag, i varje fall i storstäder, byggnadsverk som Öresundsbron, tunnlar i Alperna (Arlberg, Gotthard och alla de stora passtunnlarna). Då menar jag att förutom trafikövervakning kan de i många fall även stoppa enskilda lastbilar på distans (dvs de kan bestämma att lastbilarna måste stå på en parkeringsplats intill tills klartecken ges igen ). Det är bara att fortsätta på den utvecklingen.

  Det kan kanske bli tumkontroller ändå i mellantiden som en mellanetapp. Många stora firmor är redan rätt så byråkratiska.

  Här är en artikel som beskriver utförligt vad självkörande fordon egentligen innebär för samhället:
  https://granolashotgun.com/2016/03/28/autonomous-vehicles-expect-the-unexpected/

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004