Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Uppdatering #282

Categories: Svenskt allmänt
Thursday, May 4, 2017

Uppehållet beror på att jag varit på arbetsresa i Sverige. Nose to the grindstone, fast i underbart nordiskt vårväder, med ren luft som bonus. Det har varit översättning, bokdiskussioner, planering, samt en och annan Kalix löjrom på Kvarnen som belöning.

Man kan liksom inte låta bli att tänka på Brexit som den taskigaste av metaforer, skilsmässan, och det i de mest genusslentriana termer. Theresa May börjar bli irrationell och säger hon tänker vara a bloody difficult woman. Juncker svarar, samla dig nu, låt oss vara förståndiga och business-like. Vi har barnen att tänka på. För att inte tala om min LP-samling.

Sverige, som sagt… Var kommer det där ifrån när alla intervjusvar börjar med, och alla konversationer innehåller, “Nämen” eller “Jamen”…?

“Du har vunnit VM i fiol, fantastiskt! Hur känns det?” – “Nämen, det är ju ganska fantastiskt, som sagt…”

“Vad tyckte du om Dylans Nobelpris?” – “Jamen, det tycker jag var urdåligt…”

Vaddå ‘ja men’…??? Vi svenskar har många språkliga tics, och få är förståeliga för utlänningar som jag och Ahmed Saladin Khalifa och Klaus Wunderlich. Tänk på det nästa gång ni säger “Nämen/Jamen”.

Det finns, mig veterligen och spanerligen, fortfarande ingen ordentlig och subtil Curry Wurst att äta i Sverige. Om jag har fel, rätta mig!

13 Responses to “Uppdatering #282”

 1. Karl Malghult
  May 5th, 2017 at 9:12 am

  Visst finns Currywurst i “Lilla Berlin”:
  http://www.sydsvenskan.se/2009-04-25/pa-menyn-i-malmo
  Huvudhemsidan har varit nere en tid men både butiker och undersidorna finns kvar:
  http://www.korvhuset.com/meny.html

 2. Det låter ju lovande…! Men dom säger sig använda frankfurters… hmmm, lite helgerån i mina ögon, det ska vara en kraftig Thüringer bratwurst… oder was?

 3. Angående språkliga märkligheter så är “Hur tänker du kring det?” på väg att ta över.
  Som i “Du har än en gång blivit ertappad med fingrarna i syltburken. Hur tänker du kring det?”

 4. Det där låter ju lite som hur man använde “upplever” på sjuttiotalet, “Du har tagits på bar gärning. Hur upplever du det?”

 5. Currywurst – jag blir nyfiken. Har aldrig ätit sånt. Hur ska den smaka, tro? Både ordentlig och subtil tydligen.
  Nämen, den ska smaka curry! Jamen, currywurst finns på den klassiska korvkiosken Günters korv på Karlbergsvägen i Stockholm. I alla fall enligt webben. Har du provat Günters?
  Jag får ta mig en promenad dit en dag och ta reda på hur jag upplever currywurst.

 6. Grillad Bratwurst skuren i bitar, uppepå en specialketchup som är “scharf” eller “heiss” efter smak, sprinklat med currypowder, kanske sauerkraut därtill… en definitiv smak, syns det mig, av Berlin c:a 1946.

 7. Har man bloggat några år har man ju behandlat de flesta ämnen mellan himmel och jord. Så även currywursten och dess historia.

  Läs gärna nedanstående gamla post som även innehåller en kommentar av den mycket saknade Bengt O. Karlsson:

  https://tidenstecken.wordpress.com/2012/05/12/currywurst/

 8. Tack för det, Torsten! Det blir en Berlinresa för mig senare i år, så jag hoppas kunna göra en uppdatering efter avslutat fältarbete…

 9. Det är sådana här förslag (och försöksballonger) som gör att man ibland tänker: med sådana vänner och koryféer behöver EU inga fiender

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/eu-lacka-sverige-maste-anta-euron-2025

  Idén att tvinga in samtliga icke-eurozone-stater under eurovalutan, dessutom via demokratisk centralism, har naturligtvis potential att vräka omkull regeringar, sänka förtroendet för politikerna mot nollpunkten och dessutom anstränga EU-ländernas ekonomi, men det bekymrar inte pärmbärarpolitikerna i Bryssel. Det är liksom inte deras bord om det blir generalstrejk, revolution eller ekonomisk-politisk kollaps i hemlandet.

 10. Rätta mig om jag har fel, men var inte alltid ett slutligt svenskt Euro-medlemskap inskrivet i uppgörelsen från 1995? Var det inte bara en tidsfråga? Detta då till skillnad från UK som bara sa nej – for ever…

 11. Visst, juridiskt sett var det ju så, trots att ingen helller hade gett något direkt löfte om att vi skulle gå från kronor till euro. Svenska förhandlare numera gör ofta ett intryck av viss amatörmässighet, särskilt ute i stora världen: de lusläser inte vad de tä’nker skriva under och tänker igenom möjliga följder och grå zoner., de tar inte ut garantier. Men samtidigt har det varit tydligt i många år att politiken övertrumfar juridiken på den här punkten. I praktisk politik har det inte funnits någom verklig risk för att man från EU-håll skulle försöka driva in oss i eurozonen den vägen, utan ett tydligt samtycke från den svenska riksdagen och svenska folket.

  Frågan är varför man aktualiserar saken nu, när frågan om EU:s strävan och struktur är mer aktuell och brännande än på länge. Och dessutom i sprinterfart – sju år! Antingen vill några i kommissionen försöka imponera och “rusa motorn” medan man väntar på att Brexitförhandlingarna ska komma igång, eller så är det här bara ännu ett retoriskt överbud (ett “förslag” i stället för en order, i välkänd latinsk retorisk stil) o,ch skulle i så fall kumna ignoreras eftersom motståndet mot ett valutabyte sitter kompakt i den svenska opinionen. Men än så länge vet vi inte vilket….

 12. Apropå currywurst:

  https://www.thelocal.de/20170526/currywurst-stand-fire-at-berlin-airport-shuts-down-terminals

 13. Man lever farligt med currywurst… “Scharf oder heisse” som sagt…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004