Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

En annan tanke

Friday, Jun 9, 2017

Bortsett från The G och Daily Mirror hade Corbyn praktiskt taget hela pressen och etermedia emot sig, inkluderat BBC, under valkampanjen. Paul Mason är en av många som vill se olika, nya former av restriktioner, till och med lagstiftning, vad gäller balans och opartiskhet, förbud mot opinionsmätningar under veckorna före valet (som i många andra europeiska länder) och regler för hur de i förekommande fall ska rapporteras.

Men man kan ju se det omvänt också. Trots mediernas roll som torypartiets “överbyggnad”, trots deras skrikiga rubriker och stora upplagor – så funkade det uppenbart inte. Varför? Vi får vänta på analyserna, men det verkar troligt att de unga väljarna hade med saken att göra, de lär ha varit fler än någonsin. Och de unga läser inte tidningar överhuvudtaget, minst av allt senilpressen – Daily Mail, Daily Express, The Sun…

Jag tror detta är något man måste se som en del av de nya politiska förhållandena som börjat råda. Medan May halkade fram på gammalmedias hala studiogolv åkte Corbyn till rockkonserter och utomhusmöten, med tusentals i publiken. Det är “flykten från skärmen”, live är vad som gäller. Som i ‘Grime for Corbyn’

6 Responses to “En annan tanke”

 1. Haha. Jag satt uppe hela natten. Hade en peak vid 3 när jag fandme trodde labour skulle vinna, Mest beroende på min okunskap om det magiska blå gammelrik/nyrik-fältet som ligger som en stor tät ring runt London. (Interaktiva kartan som Guardian försåg med var elegant).

  Men den kartan alltså: De nästan totalröda fälten vid Newcastle, i Wales, NE och NW och så mkr rött i London. Glad – faktiskt. Och nu fick jag av dig den sista pusselbiten: Kensington. May the garden blossom with red kiddos.

  Men vafan är det med Cornwall? Nyrike-entreprenöriella fältet eller gam-tories?
  I cry for St Ives,

 2. Om du tittar på de där kartorna, uppe i norr särskilt, så kan du spåra nästan exakt var de gamla kolfälten låg… I kid you not. Bortsett från storstäderna, som brukar vara majoritet Labour.

  Du kommer ihåg reaktionen från Cornwall efter Brexit-omröstningen? “Att vi röstade för Brexit innebär väl inte att vi förlorar alla EU-subsidier?”

  Ähem… let me explain something…

 3. Jo, jag hade de där tankarna, i trakten kring Sheffield, Bristol och Leeds mfl. Men att hela Newcastle-arean var så röd? Var började det?

  Och universitetstäderna Oxford, Cambridge, Canterbury gick t Labour. Måste va prekariatet 😉

 4. De orter du nämner har alltid varit (ganska) starka för Labour (akademiker bl.a!) utom Canterbury, som var en nästan lika viktig skalp för Labour som Kensington… Tories hade majoritet på typ 10,000 där. Men det ska också sägas att Kensingtonsegern är minimal: två omräkningar, nåt tjugotre rösters skillnad…

 5. Det var ju många såna, med 0,3 % och dylikt. På båda sidor förstås, som vi säger, i Sveriges Radio.

  Canterbury – en skalp. Holy Thomas!!

 6. I Sverige är det verkligen tvärtom: på de flesta större tidningar och naturligtvis på SR/SVT har det funnits en mer eller mindre tydlig pro-Corbyn bias medan May beskrivs som en arg, superreaktionär och surmagad (om än under valkampanjens tidigare skede stark) tant. Det är ju inte särskilt märkligt att Corbyn får mycket sympatier i svensk media men man kan fråga sig om det är bra att det färgar rapporteringen på det här sättet – jag har t ex inte sett en enda svensk journalist som har ställt frågan hur Corbyn skulle lyckas få budgetutrymme för sina förslag, t ex att göra den högre utbildningen i princip fri från avgifter. Eller hur han tänkt hantera Skottland och SNP om de också hade gått framåt.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004