Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Läs detta!

Friday, Sep 29, 2017

Gunnar Wall skriver en övertygande kritik av SVT-programmet ‘Statsministern, Ebbe och affären‘. Jag ska inte lägga något till Gunnars kommentarer annat än att säga att det borde skrivas en hel bok om svenska mediers täckning – eller icke-täckning – av kontroversiella händelser, från Kreugeraffären via Haijby/Kejne, Hammarskjöld,  Palmemordet och framåt. Tystnaderna är ibland bedövande. Varför är det så?

14 Responses to “Läs detta!”

 1. Affären var helt enkelt för stor och komplex för att sammanfattas i ett tv-program på en halvtimma (var det väl?). Vist kom t ex Anna-Greta Leijon och Hans Holmér lindrigt undan i den här återblicken, men frågorna om korruption och inofficiella polisutredningar skulle ha krävt mycket mer utrymme (och en förhistoria som går tillbaka åtminstone till Sahlgrenska-spionen 1975, kanske ner till 60-talet). Och då hade völ knappast Ingvar Carlsson ställt upp för nya tv-intervjuer…

 2. Jag tycker i din första mening ligger själva kärnan i det journalistiska problemet. Om affären är så pass stor och komplex så får man ju i rimlighetens namn ta mer än en halvtimma på sig!

 3. Problemet är att Sverige i praktiken var ett slags enpartistat i så många decennier (tror ingen regeringschef i ett demokratiskt land med allmän rösträtt suttit så länge som Erlander)och att många fr. allt äldre socialdemokraterl (som den på många sätt hedervärde Carlsson) i ryggmärgen någonstans ännu finns kvar där. Folkhemmets skuggsidor kommer aldrig att kunna belysas

 4. @Koen: Kekkonen satt väl ett par år längre? Och Adenauer satt i femton år, inte så myckert mindre om man väger in BRD.s långt större folkmängd och utsatta läge i världspolitiken.

  Visst hade folkhems-Sverige en del korporativa drag, men tugget om “en partistat” och än mera “DDR-Sverige” (Filip och Fredrik m fl) är att ta i.

 5. Sant. Kekkonen tre år längre. Men han var stats- och inte regeringschef. Då är det personligt och handlar inte om tänkbara koalitioner. DDR-tugget ställer jag inte heller upp på. Menar något annat

 6. Jag tror dock Koen har en poäng här. Inte så mycket enpartistat som ett djupt rotat konsensus, där MSM-media – ända sedan trettiotalet – tillhör samma ämbetssverige, samma politiska monolog, Stockholmscentrerat, som vi fortfarande hör. Ta två nyliga tystnader, dels FN:s Hammarsköljdsutredning, som börjar bli sensationell…Knappast ett mummel i svensk press. Och dels NYRB-artikeln som jag tog upp för inte så länge sen, om samarbetet mellan FRA och NSA: http://www.pressyltaredux.com/2017/01/fra-nsa-sant/
  Bortsett från Torsten K:s insatser – ingenting… Och då ska vi inte ens böja prata om Palmemordet…

 7. Ja, visst finns det ett konsensustänk i Sverige som kan vara enerverande – jag skulle gärna se att svensk politisk och kulturell debatt var lika rörlig, oförfärad, skojig och rik på synpunkter som i England eller Frankrike, men “that ain’t gonna happen”. Sverige är (numera) inte en diskussionskultur på det sättet, och sedan finns det självklart en hel del blockeringar.

  Fast numera tycker jag inte att det är ämbetsmannaklassens röst man hör i massmedia (inklusive SR/SVT och DN), snarare hipstermedelklassens, en lätt nybrackig storstadsmedelklass, ofta stockholmsk och med drömmar om att staden ska bli som ett Chicago man oftast bara har sett på film. En ganska historielös och glatt blaserad klass (och just därför ointresserad av utredningar av gamla mord på gamla statsmän – vem bryr sig om ett eventuellt mord på Dag Hammarskjöld när man kan se många gåtor nystas upp i Homelkand eller CSI Las Vegas på tv?)

 8. @Gunnar förstår uppenbarligen vad jag syftar på med “folkhemmet” (som i alla händelser inte existerar längre, även “minnesspåren” sopas igen eller förvrängs, förgrovas eller förskönas). Några nyckelord: lojalitet, kontinuitet, sammanflätningar, rörmokeri, öppna och dolda reträttposter, partibok. Allt medan det levdes gott, tryggt och förnöjsamt i ett väldigt annorlunda – mot såväl andra samtida som det egna nuläget – land. Den verkligheten finns inte längre. Hur och var, varthän o.s.v. den försvann – tja… Det är inte jag mannen att förklara. Kanske kan den fåfängans cirkus som @Magnus träffsäkert beskriver förklaras med ett glapp, en lucka, en vilsenhet efter detta monolitiska block som kanske allra starkast personifierades av Gunnar Sträng.

 9. (Och just där överträffade förstås verkligheten och dess fasor alla tv-serier, i fråga om Las Vegas) 🙁

 10. Till Gunnar: berätta om Hammarskjöld-utredningen! Varför är den sensationell?

 11. Håkan, det tänker jag inte alls göra, för jag är på semester i den ytterst trevliga staden Zagreb. 🙂 Men du kan få en intressant Guardianlänk från ganska nyligen… https://www.theguardian.com/world/2017/sep/26/plane-crash-which-killed-un-boss-dag-hammarskjold-may-have-been-caused-by-aircraft-attack

 12. Tack – och ha en fortsatt trevlig semester! Som du skriver, det här kunde gott få lite mer uppmärksamhet i Sverige.

 13. Visst fanns det redan på 80-talet en pyrande olust inför folkhemmets, SVT:s och vissa 68:ors förenade präktighet och pösiga “vi har byggt allt det Goda”-attityd. Jag minns tjugoårsminnet av 1968 – det inföll samtidigt med Ebbe Carlssonaffären, dessutom tätt inpå SAP:s hundraårsjubileum – som ganska kvävande i sin kompakta självrättfärdighet. Det kändes som att *’alla* tidningar skrev om hur stort och märkligt 1968 hade varit och att det fick bli den moderna historiens själva axel. Kanske har den där gladbitchiga och ironiska reaktionen som följde mot detta sedan slagit över en del, efter att många av de gamla statyerna har störtats.

 14. Apropå Mays komiskt misslyckade tal igår: man väntar ju bara på att någon ska ge Donald Trump en P45-blankett – eller ett “U R Fired, Sir!” rakt i ansiktet. Fast det lär inte bli lika enkelt att genomföra….

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004