Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Pulturkrofilen

Wednesday, Nov 22, 2017

En reflektion över nyhetsbedömning. DN har, som de ibland gör, publicerat en engelskspråkig version av historien om Kulturprofilen, förmodligen eftersom de tror det kan få internationellt mediagenomslag. Det kommer det sannolikt inte alls att få, i alla fall inte om man räknar med den engelskspråkiga världen.

Varför? Därför att ingen vet vem han är. Och ingen vet det, så att säga, i två led. Dels för att man anonymiserat honom av juridiska skäl (gäsp) och dels för att ingen utanför Sigtunagatan hört talas om honom eller hans klubb ens när man klickat ett par gånger på internets och fått reda på det.

Det ska till, i dagens medievärld, ett svenskt namn som alla känner igen. Det ska till Zlatan, kungen kanske, Abba, möjligtvis jag själv, det läget. Jag kan tänka mig en notis nånstans om att Akademien har ägg på slipsen inför ceremonien på grund av det här, men sannerligen inte mycket mer.

7 Responses to “Pulturkrofilen”

 1. DN:s rapportering gör allt utom att nämna namnet; vem det rör sig om är ju ganska lätt att sluta sig till för personer som aktivt rör sig i Ekens kulturvärld eftersom detaljerna är så specifika (plus de nära kopplingarna till Akademien). Men nej, någon kändis är han ju inte. Då smäller Persbrandts kommande självbiografi sannolikt mycket högre.

 2. Har alltid hållit mig ifrån det där stället, eftersom jag avskyr kotterier. Men hörde av en vän att han var notoriskt otrogen. Länge sen.
  Mindes inte hans namn, eller hans nuna, som ser ut som vilken maskinist som helst. Tråkigt att maskinen gick på kvinnor så maskinellt. Men det är många nu.

  Som sagt, utländsk press kommer inte att ha tid med dem. De har väl sina egna. En Profumo per dag, cirka.

 3. Ja, att döma av det lilla jag sett om honom så verkar han ju en aning talangfri. Han håller inte ens i framträdandena på den där klubben, det gör andra åt honom. Han tycks vara en festfixare, på sin höjd en klubbägare, och såna behövs väl också i denna jämmerdal, men ändå…

 4. SR gick ut md namnet sent igår kväll, Wikipedia hängde nästan omedelbart på – det har pågått en animerad dfiskussion kring deras artikel om mannen tidigare under veckan – så det är väl en tidsfråga innan de stora tidningarna följer efter, Förmodar att det blir en och annan rättegång framöver.

 5. Den eminent Sverigekunnige Thomas Steinfeld har i Süddeutsche Zeitung (2 dec) skrivit en lång artikel om hela historien. Inga namn, men Steinfeld berättar bland annat om diskussionerna kring (o)möjligheten för en ledamot att lämna Svenska Akademien. Hans slutsats är att den illustra församlingen i det perspektivet nu kommit att framstå som “en tvivelaktig relikt av ett ståndssamhälle” .

 6. Tack för det, Torsten. Först: jag faller ofta ner på mina bara knän i ren tacksamhet, i Londonregnet, över att få leva på såpass avstånd från svenskt kulturliv.

  Zweitens: jag trodde Claes Sandgren förklarat att det verkligen går att avgå?

  Tredje: jag tror just detta med “en tvivelaktig relikt av ett ståndssamhälle” är precis vad som gett Akademien vad auktoritet den nu har (kvar). Det var ett plus, nu ett minus. Och det kanske bara är bra för den kulturella matsmältningen?

  Men, som sagt, jag står kvar på mina knän här i regnet och tröstar mig med att jag bara har en samhällelig, ekonomisk och historisk katastrof att förlika mig med.

 7. Sara Danius bekräftade i en sevärd intervju på SVT igår (“MIn sanning”) att Akademien i varje fall kan avsätta ledamoter som har begått grova brott eller på annat sätt dragit vanära över den stol de sitter på (det skedde dock senast för tvåhundra år sedan, med Armfelt d.y. efter att denne öppet vänt sig mot konungen och gått i tsarens tjänst)..

  Tycker personligen att Akademien borde utöka antalet medlemmar, kanske till trettio, med tanke på hur mycket både litteraturbegreppet och synen på språk och språkvetenskap/språkvård har breddats sedan Gustav III:s eller t o m Heidenstams dagar, Men det skulle nog också förutsätta höjda anslag.

  Och ja, det behövs mer insyn i akademiens affärer (i dubbel mening).

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004