Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Flygplan och vårt behov av tröst

Tuesday, Feb 20, 2018

Jag har upptäckt en svensk kulturdebatt om det (o)etiska i att flyga med flygplan, till skillnad från att flyga med vingar gjorda av vax. Den tycks mig som vanligt handla om vårt behov av tröst, i den meningen att en personlig bojkott av flygresor inte har någon som helst effekt på verkliga förhållanden – mängden flygtrafik, mängden utsläpp – men den får oss att känna oss bättre om oss själva, lättar på våra samveten. Och absolut inget fel i det, för det ger en en personligt-etisk grund att stå på när man kritiserar andra. Helt OK.

Men det kommer inte att ha någon som helst effekt på verkliga förhållanden därför att flygen flyger ändå, beroende på att den överväldigande majoriteten flygresenärer är “affärsmän” – i verkligheten, som vi vet, middle management riff-raff  med illasittande kostymer och billigt rakvatten – vars hela tillvaro i en global kapitalistisk värld vilar på, bland mycket annat, flygresor. Inte ens långsiktigt kommer den verkligheten att förändras genom individuella bojkotter, därför att den verkligehten är systemisk. “Systemisk” alltså – the clue is in the word.

Det här låter för mig lite grand som “hen”, alltså än en gång en svensk åtgärd som inte har någon som helst effekt på verkligheten, om det så gäller könsutjämning eller andra relaterade (och viktiga) områden, utan är till för att vi ska kunna göra en personlig markering, inget mer. Det är ett rockmärke, inte ett genuint försök till reell förändring. Jag citerar än en gång W E B Du Bois: It is not the name – it’s the Thing that counts. Come on, Kid, let’s go get the Thing!”

6 Responses to “Flygplan och vårt behov av tröst”

 1. Det är till och med bättre än så: enligt Bengt Ohlsson undrar vissa förläggare om de ska stryka flygresor i den skönlitteratur de ger ut. Vi bör alltså inte ens flyga i fantasin. Däremot är det väl fortfarande okej att döda folk i böcker, annars får ju den nationella deckarindustrin problem.

  Benke:
  “En dag käkar jag lunch med en kompis som jobbar på ett stort bokförlag, och när jag för rädslan på tal säger hon att den präglar en stor del av hennes arbetsdagar. Hon berättar att hon just kommer från ett möte på förlaget där de diskuterat huruvida det är moraliskt försvarbart att ha med långflygningar i böckerna de ger ut, eller om man ska sträva efter att ta bort dem.”

  Vi hade behövt Du Bois i Sverige idag. ‘

 2. Det kan väl bara inte vara sant…?! Har han hittat på det?

 3. Förmodar att han har skarvat, krönikor av den typen (i svensk press) brukar ofta innehålla en del hittepå eller retoriska överdrifter.

 4. “Det kan väl bara inte vara sant…?! Har han hittat på det?”

  Vi får väl hoppas det! Men märkligare saker händer i Sverige, där moralism mot flygresor (om vi slutar flyga till Thailand har vi räddat världen) just nu är det som gäller.

 5. Instämmer helt i det systemiska i flygandet. Men hen är något annat, t ex mycket användbart på ställen där man (sic! ha ha) annars skulle skriva “han” (med förlegad allmän syftning), “han eller hon” eller “vederbörande”.

 6. Här blir det tyvärr, Olov, grön-svart mot gul-svart. Håller inte med. Att uppfinna en så pass ful ordbildning, som dessutom saknar genitiv- och objektsformer, bara för att slippa skriva “han eller hon” duger inte ens på det mest praktiskt-krassa planet. It’s just lazy. Varför inte ta sig tid? Eller varför inte göra som engelsmännen, som haft ett genusneutralt pronomen i singularis sedan Chaucer: “they”. Dom. Rockmärke, inte förändring.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004