Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Akademi(e)n

Monday, Apr 9, 2018

Magnus tog upp det här med Akademikrisen i en kommentar, men jag vet nog inte mycket mer än alla andra som läser tidningarna. Nu senast avslöjas att Jean-Kladd ska ha avslöjat sju nobelpristagare i förväg för intresserade i media och, förmodar jag, vadhållningsbyråer. Det var han i så fall inte ensam om, i alla fall inte vad gäller media. Som jag berättat tidigare visste jag kvällen innan namnen på två pristagare, Elias Canetti (1981) och William Golding (1983). Enligt uppgift kom läckan från L*** F*****l och levererades till Ex******n. Som sedan ringde mig.

För övrigt tycker jag Björn Wiman idag skrivit en av de sannaste och klokaste texterna om hela härvan. De åttas försvar för att inte rösta ut Frostenson är ynkligt så det förslår.

16 Responses to “Akademi(e)n”

 1. Jag rakade av nagon outgrundlig anledning lyssna pa radion nar Jelineks namn kungjordes, och var en smula imponerad over hur precis alla gaster i studion var mycket palasta och pratade alldeles utmarkt tyska nar dom ringde upp henne. Det ar val kanske en smula mindre imponerande om redaktionen visste vem som skulle vinna…

  Gillade annars Guardian:s formulering “I’m leaving the table, I’m out of the game,” Östergren told Svenska Dagbladet, according to a translation from Swedish site The Local.” nar det uttryckligen star i artikeln dom lankar till att han citerade Leonard Cohen pa engelska.

  (Fast ok, det var val iofs lite mer text i citatet som The Local hade oversatt sa inte fullstandigt forvirrat.)

 2. (oops, blev lite mer kursivt dar an jag tankte. nar far vi en “preview” :-D)

 3. När historien började rullas upp i höstas fanns det en del (på sociala medier) som gissade att Kulturprofilen t o m hade lyckats påverka/utse vem som skulle få Nobelpriset, att han alltså hade varit den hemlige marionettmästaren bakom Akademien. Så festligt blev det förstås inte, men det här artar sig ändå till den kanske djupaste krisen för de Aderton sedan Wirséns och Strindbergs tid.

  Samtidigt är jag tveksam till att han verkligen skulle ha läckt namnen på så många laureater. När Dylan (som antas ha läckts) fick priset verkade ju alla oerhört förvånade, det var närmast lustigt att se hur folk tappade hakorna i direktsändning och hur ogina “alla” blev över detta i mitt tycke väl motiverade pris. Ingen var förberedd på detta – men det kanske såg litet annorlunda ut i t ex brittisk media?

  Men i vilket fall, att ha läckt namnen på pristagare är ju inte det värsta han och Frostenson antas ha gjort, även om det tar stor plats i media.

 4. Varför skulle “nämnde” poet gjort nåt så tokigt. Som ett fylleskämt, möjligen. För att impa på nån fyllekompis?

  Men, som Magnus sa, (och trots alla löjliga bettingbyråer) detta var väl inte det värsta som JCA omakat sig till.

 5. Och nu säger Ebba maliciöst att hon alltid fick veta namnen på kommande Nobelpristagare av Horace. Hämnd eller sanning? Omöjligt att veta.

  https://www.svt.se/kultur/ebba-witt-brattstrom-horace-engdahl-lackte-nobelpristagare

 6. Det är säkert sanning, och inte så märkvärdigt egentligen, för man kan som i EWB:s fall lita på att det inte förs vidare. Värre då när informationen blir till kulturell valuta, både bokstavligt och bildligt, som i JCA:s fall, och i mycket blygsammare skala Expressens och mitt vad gäller t.ex. Golding. Expressen kunde publicera ett kort utdrag ur en av Goldings essäsamlingar som jag snabböversatt vid pass midnatt och ringt in, för att publiceras på kultursidan på kungörandets morgon följande dag – under rubriken “Jag – han som förundrades”, för övrigt…

 7. Men – förlåt – Ebba är en så otroligt tröttsam “never-in-the-wrong”-människa.

 8. Håller med Gabrielle: Ebbas “jag kan aldrig ha fel och jag talar för alla förtryckta kvinnor”-attityd är verkligen tröttande. Och den låga takhöjden kring sådana personer och deras utspel är ett stort problem i svensk media: nästan ingen anser sig ha råd eller lust att verkligen ifrågasätta dem.

 9. Det må så vara, jag vet lite eller inget om henne. Men uppenbart har hon varit passande diskret när det gäller namnen på pristagarna, det var bara det jag menade.

 10. Som någon tidningsräv påpekade nånstans läcktes det väl mer eller mindre avsiktligt till “friendly media” på den gamla goda tiden, så att dom kunde förbereda sig och leta rätt på kunniga översättare och annat löst folk :-), men när spelbolagen kom in i bilden blev det mer locket på.

  Fast det är väl dom ekonomiska oegentligheterna som är allvarligast, där akademin gav bidrag till ett bolag med en akademiledamot som delägare, som sen tog ut vinst ur bolaget.

  (Och förstås det ohejdade kladdandet, men det verkar ju alla ha glömt bort vid det här laget…)

 11. Det stämmer nog, rent generellt, det där med “friendly media”…

 12. For ovrigt manga kallor inom akademin som lacker till media just nu, friendly or not (se exvis ABs senaste EXTRA!). Mycket folk pa akademins moten, tydligen 😀

 13. Enligt stadgarna från 1786 har utländska kungligheter och deras barn rätt att delta på sammanträdena, även om de ej har rösträtt. Kanske där vi hittar pressens källor? 😀

 14. “For ovrigt manga kallor inom akademin som lacker till media just nu” är the understatement of the decade, Fredrik… Avgrunden mellan vad-jag-hör och vad-jag-vet är nu oöverbryggbar. Det är för många författare i Akademin, egotrippade non-entities, no good to anyone. Återuppväck Sten Rudholm och sätt in honom på Stol 1, som jurist och ämbetsman. Fler språkvetare, filosofer, för all del teologer. Men inte detta jävla “Horaces doktorander”-skit vi hamnat i. Jag tycker Gabrielle Björnstrand ska ta över som ständig sekreterare, och jag tömmer askkopparna. Säg det till kungen, nästa gång ni träffar honom.

 15. Väldigt roligt och uppåt svar, Gunnar. Gillar din aggressivitet.
  Vänligt att du betänkte min eventuellt stora kapacitet också. Men själv har jag aldrig haft för avsikt att bli sekreterare nånstans. Alls. Inte ens på Kennelklubben.

 16. …och sa var dom bara elva.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004