Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Det ena, det andra

Tuesday, Apr 3, 2018

Nu kan man läsa en kortintervju med undertecknad på N&K:s nya website Karlavägen 31. Det ser också ut som jag ska vara med på en “författarträff” på Hedengrens bokhandel i Stockholm onsdag 18/4 kl 17:30, och möjligtvis ska vi ordna något liknande i Göteborg veckan efter. Jag ska bekräfta båda vad det lider. Det enda i recensionsväg jag sett är en liten notis i senaste Journalisten, dock ej nätat.

Från det ena till det tredje. Det står en artikel i dagens The G om det kontantlösa Sverige. Hur är det, måste man liksom ha Swish för att kunna fungera i Sverige? Eller klarar man sig med kortets “blip”-funktion? Eller rent av trycka in kortet + manuell PIN-kod? Jag tycker Swish verkar krångligt att rigga upp, och något bank-ID har jag heller inte (fast jag har en aldrig använd dosa som jag tror är till för sådant).

Om goda råd är dyra betalar jag helst kontant.

9 Responses to “Det ena, det andra”

 1. kort plus manuell pinkod, strunta i swish. kontanter går bra och kan tas ut mer av i mindre summor varsomhelts; aka Ica, Coop, Systembolaget.
  There!

  Vi kommer om vi kan!

 2. Bra att veta, tack!

 3. pinkod funkar, i alla fall om du haller dig till fyra siffror 🙂

  (fast det var ett tag sen jag hade problem med det, en kompis forsokte dock hyra bil forra sommaren och hyrbilsfirman kunde inte garantera att det funkade med fler siffror).

  har du blipp-kompatibelt kort behover du bara vifta med kortet i narheten av lasaren, och bara trycka koden om du handlar for mer an 200 spann.

  kontanter anvander jag bara i kundvagnar 🙂

  (och i ostersund i hostas, for att fa ut min bil ur parkeringshuset nar deras maskiner inte accepterade nagra som helst utlandska kort (och inte heller tog de sedlar bankomaten gav mig). svenska kommuner, parkeringsbolag, och lokaltrafikoperatorer tycks rent allmant hata besokare.)

 4. Varav jag nog inte tänker göra någotdera: hyra bil, kundvagn, parkeringshus… Men hur i hela friden kan man ha en pinkod med mer än fyra siffror…?! Is that a thing, som det heter på Twitter?

 5. Har i dom civiliserade delarna av europa anvander vi sex siffror 🙂

  Wikipedia upplyser mig om att den internationella standarden tillater upp till 12 siffror, och att enda orsaken till att manga lander anvander fyra ar att bankomatens uppfinnare fragade sin fru…

  Mr Shepherd-Barron came up with the idea when he realised that he could remember his six-figure army number. But he decided to check that with his wife, Caroline. “Over the kitchen table, she said she could only remember four figures, so because of her, four figures became the world standard,” he laughs.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/6230194.stm

 6. Wow… Advanced stuff! Men jag undrar, blir det mycket säkrare i proportion till hur många siffror man använder? Jag menar, blipp/svepfunktionen går ju att hacka hur lätt som helst, nån bara sveper en apparat utefter din bakficka (min bevandrade son tycker jag ska byta till Android Pay) Men är fler siffror verkligen lösningen? Det kanske det är. Å andra sidan har jag inte särskilt mycket på mitt konto…

 7. Tva siffror till gor det forvisso 10×10=100 ganger svarare att gissa, men sakerheten i en pin-kod ligger mer i att det inte gar att gissa en massa ganger utan att bli blockerad, sa det ar nog mest bara for bragging rights.

  (och for att samla pa sig anekdoter om hur man blivit staende mitt ute i ingenstans med en nastan tom tank, for att automatstationen inte forstar sig pa utlandska pin-koder. Bollnas och Lesjofors, looking at you 🙂

  Vad galler att skanna dina fickor tror jag konsensus bland sakerhetsfolk ar att det ar alldeles for opraktiskt for att nagon skulle ens forsoka, mycket enklare att kopa stulna koder pa natet, eller skimma magnetremsor pa krogen/bensinpumpen. Fast jag har forvisso en secrid.com planbok sjalv, fast inte sa mycket for att den skyddar korten som for att “slide”-funktionen ar otroligt praktisk.

 8. Akademiens kris, som du förstås är informerad om, artar sig till det mest spännande och oväntade kulturbråket i landet på flera år (även om det också säger en del om hur förutsägbart det brukar vara…).

 9. Tydligen har Trumps pressdetalj nu avslöjat när han kommer till London, på Mays gamla inbjudan. Men det blir i mitten av juli, när kungafamiljen är uppe i Skottland (eller?). Drottningen slipper alltså konfronteras med honom vid banketter och rundfärder i galavagn… Demonstrationer lär det bli ändå.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004