Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Valet

Categories: Svenskt allmänt
Tuesday, Jul 24, 2018

Jag har fått brev från Ulf Kristersson och Annie Lööf, som vill att jag ska rösta på dem den 9 september. “Utlandssvenskarna är viktiga för Moderaterna” säger Kristersson, och det kan jag säkert tro. De vill sänka “SINK-skatten” och avskaffa “exitskatten” och de vill “värna” om “IB-programmens” fortlevnad i Sverige. Jag har personligen ingen aning vad dessa skatter och program är för något, men att gamla IB fortfarande härjar i Sverige tycker jag är lite oroväckande.

Att bo utomlands “breddar horisonterna” säger Lööf. Jag är inte så säker på det, egentligen. Det kan också få världen att krympa rätt drastiskt, det har jag sett exempel på under åren, hur man blir lite räddhågsen, defensiv och passiv-aggressiv, sentimental, både i förhållande till den nya miljön och den man lämnat bakom sig. Det är väl just därför så många utlandssvenskar röstar på moderaterna, om nu den klyschan fortfarande stämmer.

För övrigt vågar jag nästan lova att den enda utlandssvenska röst KFML någonsin fick var min. Jag tror det var valet ’76.

Jag är lite osäker på varför jag just i det här valet uppmanas återinrätta mig i röstlängderna och delta. Jag trodde om man inte varit folkbokförd i Sverige på tio år så stod man utanför. Kanske har lagstiftningen ändrats? Men det blir nog inget röstande för min del, varken åt ena eller andra hållet. Jag har sedan länge känt det som lite oetiskt att rösta i ett land vars politik jag följer på det ytligaste av manér och inte engagerar mig i något särskilt. Det är därför jag röstar så flitigt här, när jag får lov.

6 Responses to “Valet”

  1. Anmäler du dig till Skatteverket igen även efter tioårsgränsen passerat återkommer du till vallängden som röstberättigad i riksdagsvalet (du blir tilldelad det valdistrikt på den adress där du senast var folkbokförd i Sverige oavsett om du var myndig vid tillfället eller ej). Du ska fortfarande vara svensk medborgare och har varit folkbokförd i landet någongång i tiden (tror mig ha läst om ett fall där en svensk man nekats rösträtt trots sitt medborgarskap just för att han inte varit folkbokförd i Sverige någonsin men kan inte hitta den artikeln nu).

  2. Och här är det sensationella. När jag tittar efter i pappren från Skatteverket står det att den kommun jag senast var folkbokförd är “Örgryte-Härlanda, Lunden”…! As if…! Det är en ren förolämpning! Sorry, “kränkt” heter det ju… Aldrig i livet att jag varit folkbokförd i Öis-trakter! How very dare you…! Jag är gaisare och sist jag var folkbokförd i Sverige bodde jag på Andra Långgatan i Masthugget. Så klart.

  3. Flytten från lilla London till det riktiga “high society” London kanske påverkade Skatteverkets tjänstemän att sätta dig i nya kolumner. “You have just lost your past”

  4. Kränkt eller inte är vi som inte gillar brunhögern tacksamma för varje röst som avlämnas i valet. Please, reconsider …

  5. Bra poäng, Niklas! Jag har fortfarande valkuverten kvar också!

  6. Apropa det sensationella sa tror jag (men hittar ingen referens just nu) att dom fordelar oss utflyttingar pa olika distrikt i den ursprungliga valkretsen. Nagon ju maste rakna rosten, liksom.

    (jag ar i placerad i ett distrikt jag knappt varit i, an mindre rostat i).

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004