Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Corbyn och antisemitismen + + +

Categories: Brittiskt allmänt
Friday, Aug 24, 2018

In i det längsta försökte jag ge Jeremy Corbyn the benefit of the doubt vad gäller antisemitismen. Han är inte världens mest välartikulerade människa, tänkte jag (med rätta). Man får kanske avväga vad han säger gentemot sammanhang som i sig kan få hans ord att misstolkas. Allting går att redigera till sin motsats, tänkte jag. Men med den nya videon från så sent som 2013, först offentliggjord i Jewish Chronicle igår och se/hörbar i dagens The G här, så finns det inte längre något tvivel. Corbyn är antisemit. Att han för det första kallar dem “sionister” är så pinsamt genomskinligt det kan bli. Att han sedan anklagar judarna för att inte vara intresserade av historien (!!!) och att inte förstå “engelsk ironi” “trots att de kanske bott här hela sina liv” är bara… flagrant, ogenerat, skamlöst. Och fasansfullt avslöjande som den klassiska antisemitiska trop det är: de må ha integrerat sig så mycket de vill i vårt samhälle, men vissa saker är för evigt främmande för dem.

Där passerade han gränsen, till slut. Om Labour har kvar Corbyn som partiledare vid kongressen senare i höst så kommer de inte att ha någon som helst trovärdighet kvar.

PS: Och The G:s Simon Hattenstone håller nästan med mig, men han vägrar fortfarande kalla Corbyn antisemit. Det gör inte jag.

PPS: Avslutningen på Corbyns uttalande är så avslöjande som något: “I am now more careful with how I might use the term ‘Zionist’ because a once self-identifying political term has been increasingly hijacked by antisemites as code for Jews.” Underförstått: “Men att jag själv skulle vara en av dom som hjälpte till att kapa denna politiska term i antisemitiskt syfte…? Nej, det vore väl att ta den ‘engelska ironin’ lite för långt…”

PPPS: Matthew d’Ancona i morgon är bra, men det finns problem med hans resonemang också, som jag ser det. Ska återkomma till detta.

13 Responses to “Corbyn och antisemitismen + + +”

 1. Och precis som i förra vändan släppte Corbyn/Milne den officiella bortförklaringen på en fredag, strax efter solnedgången…

  (behöver väl inte påpekas att bortförklaringen om något gör saken värre, men apflocken på twitter och alt-left-media har fått vad dom behöver.)

 2. Har just läst hans uttalande och det är patetiskt. Ska återvända till detta i morgon.

 3. Och ändå, så långt ifrån den beundrade poetens dravel: http://www.english.illinois.edu/maps/poets/m_r/pound/radio.htm

 4. Den gamle skränfocken försökte i alla fall inte komma undan med att “I used ‘Zionists’ in the accurate political sense”

  https://www.theguardian.com/politics/2018/aug/24/corbyn-english-irony-video-reignites-antisemitism-row-labour

 5. Tydligen har Corbyn-gänget klagat över att videon var redigerad.

  I den bortklippta biten pratar han om hur det en gång i tiden fanns goda brittiska judar (specifikt “Jewish trade unionists and Jewish people in the East End of London”) som var skeptiska till Balfour, men att sionismen gjort “them” till dagens dåliga judar med “ludicrous positions”, och fortsätter med att ge den tidigare citerade biten som ett exempel på “them”.

  Inte helt säker på hur den biten gör saken bättre…

 6. Nej, precis. Det gamla rådet lyder ju: You’re in a hole. Stop digging.

 7. Tyvärr är hålet så proppat med corbynister att de flesta inte ens märkt att dom befinner sig i ett hål, det är fullt med folk som tycker exakt likadant vart man än tittar, och en blå himmel ovanför, så vad är problemet?

  (den här cirkusen fick mig att läsa Dave Richs bok igen, så frågar du mig just nu skulle jag rekommendera komplett ominstallation av labour, det räcker inte med att bara boota om).

 8. Men där är också många talande tystnader (hittills), inte minst Owen Jones, Aron Bastani och de andra… Det är en stor och mastig fråga om reboot/re-install. Jag dröjer ett tag till med mitt omdöme, men jag tror i alla fall inte att ett nytt centerparti är tillnärmelsevis lösningen.

 9. Av döma av min twitterfeed just nu dök Jones och Bastani upp under eftermiddagen, deras aktuella linje att rabbis, i alla fall de 68 brevskrivarna plus Sacks, kan antas vara “right wing ultra nationalists” vars bakgrund bör hårdgranskas.

 10. Jag har slutat följa bådadera, det blev för mycket heat and no light. Men jag har ju sett en del andra tafatta whataboutisms här och var…

 11. Har aldrig följt någon av Corbyns “outriders” direkt, men dom har en förmåga att ständigt “läcka över” till min feed (oftast som “oh ffs” eller “lolwut” plus skärmbild). Detta trots att jag bara följer en handfull engelska konton.

  Vill man sampla resten av eländet finns det några konton som i huvudsak bara dokumenterar antisemitiskt dravel, eller så kan man klicka på i stort sett valfri tweet från kvinnliga labour-politiker och kolla kommentarerna (just nu är familjen Benn och Luciana Berger aktiva måltavlor, från i huvudsak äldre skribenter med “JC9” nånstans i namn eller bio. Vi skulle aldrig ha släppt in 55+ på nätet, dom har förstört både Facebook och Twitter :D)

 12. Corbyns apflock på Twitter har skruvat upp det antisemitiska skränandet rejält efter IHRA debatten, och har till och med gett sig ut på stan:

  https://www.thejc.com/news/uk-news/london-bus-stops-defaced-with-anti-israel-posters-after-labour-antisemitism-definition-announcement-1.469275

  (I TheJC/Survation:s poll säger nu 40% av brittiska judar att de allvarligt överväger att lämna landet om Corbyn tar makten. Canaries in coalmines, etc.)

 13. Jag såg. Det är bortom bedrövligt. Och de fick väl just sin uppmuntran av Corbyns (tack och lov nedröstade) tillägg som direkt sa emot det där exemplet i IHRA, som om NEC skulle sagt “Det är och är inte antisemitiskt på samma gång, take your pick…”

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004