Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Mysko historia +

Categories: Kommunism
Saturday, Sep 8, 2018

The G skriver idag om en nyutkommen bok som hävdar att ett par RAF-element som infiltrerat den östtyska demokratirörelsen planerade mörda Gorbatjov under dennes besök i Berlin i oktober 1989 (det gällde firandet av DDR:s 40-årsdag). Detta för att provocera fram en sovjetisk invasion och därmed återställa den kommunistiska ordningen i Östtyskland.

Nu är jag ingen totalexpert i ämnet, och jag har förstås inte läst boken i fråga ännu, men det finns flera aspekter av den här historien som i min mening liksom bara inte “stämmer”, i betydelsen don’t make sense. Jag får återkomma till detta, tror jag.

+ (Ett par koppar kaffe senare) Här bara några saker som framstår som särskilt mysko. Att vår hjälte skulle tillhört SAS, snarare än någon av underrättelsetjänsterna, kan i och för sig stämma. Det är mindre viktigt än det faktum att han talar om proteströrelsen i DDR , framför allt “Måndagsprotesterna” i Leipzig – och detta synbarligen under 1989 – som en undanskymd, hunsad och förhållandevis liten (och numera nästan bortglömd!) rörelse i stort behov av hans hjälp och framför allt av hans radio. Det är ju bara fånigt.

Och den där radion, förresten. Det kanske framgår av boken, men om det då var någon slags kommunikationsradio (det här är det analoga åttiotalet, alltså) så behövde man naturligtvis en likadan radio i andra ändan av kommunikationen, så att säga. En ensam kommunikationsradio är inte särskilt mycket värd. Var fanns då mottagaren?

Mer allvarligt. Mordet på Gorbatjov skulle alltså ha instigerats av gammalkommunisterna i Politbyrån i Moskva som en false flag operation för att lägga skulden på proteströrelsen och därmed berättiga en sovjetisk invasion för att återställa ordningen.

Cui bono-frågan först. Jag tror inte ens gammalkommunisterna var senila nog att tro att något sådant skulle gå vägen. Om det fanns någon proteströrelsen i DDR hade all anledning att inte bringa om livet så var det ju Gorbatjov. Alla skulle omedelbart fatta vad för krafter som låg bakom det. Och sedan: ge upphov till en sovjetisk invasion?! Förmodligen då genom Polen och/eller Tjeckoslovakien…?! I slutet av 1989…??!!

Do me a favour, mate…

14 Responses to “Mysko historia +”

 1. Dök upp några referenser till den där boken i mitt twitter-universum idag, och konsensus tycks vara “antagligen total bullshit, som vanligt när SAS är inblandat, men jag ska läsa den ändå”. Skrivs det för lite fiktion i den genren nu för tiden, kanske?

  Tror jag tittar på Atomic Blonde istället.

 2. Låter som den där killen som skrev en bok om att KAL 007-planet 1983 aldrig störtade utan eskorterades ner på sovjetrysk mark, medan det däremot utkämpades en omfattande flygduell mellan USA och Sovjet i samma område den natten. På något mystiskt sätt skulle Pentagon sedan ha lyckats tysta ner detta luftslag, trots att flera plan och piloter gick förlorade (boken fanns i många år till salu på Amazon). 🙂

  Inget slår en bra skröna från det kalla kriget.

 3. Jeremy Duns har läst boken: “I thought I’d seen some insanity in this field, but this takes it to another level.”

  https://twitter.com/JeremyDuns/status/1038833345550008320

 4. Oh, han har till och med hittat boken Shore plagierat — en bok skriven innan Gorbatjovs besök i Berlin…

 5. Jag menar… Jag la just till en kommentar… Skönt, så slipper man lägga ännu en bok till högen av olästa…

 6. Många år efter murens fall avslöjades det – i mina ögon trovärdigt – att Östberlin (Stasi) hade en liten röd knapp, möjligtvis en spak, med vars hjälp man kunde reglera alla Västberlins stoppljus, stänga av dem helt, sätta alla trafiksignaler på grönt etc, etc. När media konfronterade Västberlins dåvarande polischef med avslöjandet fnös han bara. “Ja, und?” Det vill säga, han tvivlade inte på att det faktiskt förhållit sig så, men vägrade betrakta trafiksignaler som hårdvaluta under kalla kriget.

 7. Underbart!

 8. Glömmer aldrig ett reportage i SvD någon gång 1981-82 där tidningens Moskvakorre åkte ut till ett område med betongskrapor i huvudstadens yttre delar som han hade fått tips om av någon hemlig bekant: här, sades det, hade KGB och andra någon sorts topphemliga operationer. Korren steg alltså in på bottenvåningen i ett av husen, där det fanns en öppen tvättstuga. Inte en människa syntes till men samtliga maskiner (stora och imponerande) var igång. Vår man ställer sig och tittar på en av dessa. Efter någon minut saktar den in och stannar, frontluckan öppnas och ut kliver en soldat i Röda arméns vinteruniform med bajonett, inte det minsta blöt, som barskt frågar honom vad han håller på med och motar ut honom ur huset. 😀

  Skön historia, men man kan ju undra litet över dess sanningshalt.

 9. En tvättäkta soldat tumlade ur…

 10. 🙂

 11. Det fanns färjetrafik Sassnitz/Mukran-Klaipeda från 1986 som var tänkt att utgöra en reservlinje för trafiken DDR-Sovjet. Polen krånglade med tidsödande byråkrati, usel banstandard och transitavgifter.

  Fem av sex planerade båtar hann tas i bruk till 1989 innan den sista beställningen Wismar avbeställdes 1990. Hade alla sex varit i drift skulle 1250 järnvägsvagnar samtidigt varje dag kunnat transporteras över Östersjön. Förbindelsen var dimensionerad för att 1125000 godsvagnar om året skulle ha skeppats över där under 1990-talet.

  https://de.wikipedia.org/wiki/F%C3%A4hrverbindung_Mukran%E2%80%93Klaip%C4%97da

  Lite kuriosa är att när de sovjetiska/ryska soldaterna (400k soldater plus över 100k stam- och civilanställda) transporterades ut ur ex-DDR så hade hamnen på Mukran sin storhetstid. Idag går trelleborgsfärjorna och säsongsfärjor till Rönne på Bornholm där men det är inte samma tryck på färjeleden eftersom Rostock tagit över som den ledande hamnstaden i gamla Östtyskland.

  Klaipeda hette före 1900-talets alla oroligheter Memel och var en småstad som alltid brukade stå i skuggan av storebror Königsberg. Idag är Klaipeda en ledande hamnstad i Baltikum medan Kaliningrad förpassats mer och mer till ekonomisk irrelevans.

 12. Mycket intressant! Det hade jag inte en aning om. Fast som eventuellt transportmedel för en sovjetisk invasion av DDR verkar den kanske lite omständlig… 😉

  Jag åkte förresten själv med (tåg)färjan Trelleborg-Sassnitz när jag besökte Östtyskland 1969, men minns nu inte särskilt mycket av själva överresan…

 13. Som ett PS for dom som inte foljer Duns pa twitter sa havdar forlaget Hodder fortfarande att boken ar jattesann, att dom aldrig hort talas om “Quiller KGB” (trots att den boken gavs ut av Hodder Headline pa 90-talet) och att han bara plankat lite fran wikipedia sa vad tjatar folk om?

  https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/tom-shore-sas-true-story-pilgrim-spy-fake-walter-mitty-walts-novel-quiller-kgb-wikipedia-hodder-a8535851.html

 14. “Övertygande” är väl inte precis ordet, nej…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004