Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Noch einmal Brexit

Categories: Brittiskt allmänt
Tuesday, Oct 23, 2018

Det fanns många skäl att, som jag, inte ha gått på demonstrationen i lördags om en ny folkomröstning. Skribenten Richard Seymour ger uttryck för en del av dem här. FT:s David Allen Green erbjuder en inte fullt så polemisk version i en bloggpost om fem argument mot en ny omröstning.

Brexit kommer helt enkelt att ske. Trots Leave-sidans olagligheter under kampanjen går omröstningen i juni 2016 inte att ogiltigförklara, som Green gör klart. Det är för sent, eftersom resultatet godkänts av både högsta domstolen och parlamentet. Artikel 50 är som ett rullband och vi vet fortfarande inte vad vi kommer att ramla ner i när det tar slut om några månader, i en dynghög eller en halvbekväm fåtölj.

Det finns mycket att säga om Brexit – både själva beslutet och processen så här långt – och en del har jag bidragit med här redan. Men jag har faktiskt också börjat drabbas av växande farhågor om det här landets – och i förlängningen min – framtid.

Det har inte så mycket att göra med tomma hyllor i mataffärerna, eller brist på mediciner, eller ruttnande jordgubbar ute på åkrarna, eller akuta lärar- och sjuksköterskebrister. Inte heller handlar det om min egen status (såsom innehavare av permanent uppehållstillstånd) för den verkar – hittills – rätt så spikad.

Inte heller om London i sig, utan om England i stort – för Brexit är ju som ofta sagts en engelsk fråga snarare än en brittisk. England kommer utan tvekan att krympa, att förminskas allt eftersom post-Brexit-eran tar vid. Det kommer att vända sig inåt och därmed visa yttervärlden ryggen. Med räddhågsenhet och isolering följer en främlingsfientlighet och rasism som kommer att än mer normaliseras och växa i omfång (vilket med ett splittrat/lamslaget konservativt parti kan få allvarliga politiska konsekvenser).

Den tyske sociologen Ferdinand Tönnies talade om distinktionen Gesellschaft / Gemeinschaft som går, i alla fall så här skissartat, att tillämpa på situationen. Det “samhälleliga” England: huvudsakligen urbant; upplysnings- och framstegsvänligt; empiri och vetenskap; öppet för idéer utifrån; politiskt tolerant och liberalt. Typ: Charles Darwin, George Orwell.

“Gemenskapens” England (ofta kallat yeoman England): huvudsakligen landsbygd; tillbakablickande; antiintellektualism; de djupa fårornas traditionalism; instinkt och lojalitet och stupiditet premierade; nedärvd skräck för det främmande och nya; politiskt intolerant och konservativt. Typ: John Bull, Winston Churchill.

Vad gäller Brexit är alltså detta inte alls en förklaringsmodell, om något bara en tankemodell för ett mönster jag tror kommer att mer och mer avspegla sig efter utträdet. När man läser om de nära nog dagliga främlingsfientliga utbrotten numera så slås man av hur just “tillhörigheten” kommer till bokstavligt tals – “You don’t belong here!” – och “tillhörighet” är ju praktiskt taget en synonym för “gemenskap”.

Spänningen mellan samhällets och gemenskapens England har länge haft politiska, sociala och kulturella konsekvenser. Inte minst som en oupplöslig knut i centrum av frågan om landets egentliga identitet, och därför dess ofta debatterade, högst reella identitetslöshet. I alla fall i jämförelse med hur den keltiska periferin kunnat definiera sig både inom och gentemot Storbritannien och världen där utanför de senaste decennierna. Och en upplevd identitetslöshet är en potentiellt farlig spelare, på ytterkanten.

Tro heller inte att London är för isolerat i sitt “samhälleliga” majestät för att undvika dras med i vad jag ofta tänker på som ett fyllelallande in på en avtagsväg mot reaktion och isolering post-Brexit. Odalbonden finns även i urbaniserad skepnad, ska gudarna veta. Men ändå. Är det detta som håller på att hända det engelska samhället i stort? Att sjuttonhundratalet förlorat mot femtonhundratalet?

Jag håller alltså inte på att packa resväskorna, långt därifrån. Men jag tittar ut genom fönstret på Henshall Street med en mer bekymrad blick, och med faror i hågen, från och med den här hösten.

3 Responses to “Noch einmal Brexit”

  1. Det går inte att backa bandet, det är för sent, skriver du, och det är förmodligen riktigt i fråga om förhandlingarna fram till slutet av detta år – då ett avtal i princip måste vara färdigt (och det här väcker förstås intressanta frågor om hur man egentligen kan eller får använda folkomröstningar). Men om vi antar att ett förnyat Labour tar över i ett nyval någon gång efter april nästa år, och May har snackat fram en förlängd “utfasningsperiod” – går det att svänga tillbaka från det läget och därmed postumt ogiltigförklara Brexit, eller göra villkoren bättre?

  2. Min fråga förutsätter förstås att man de närmaste veckorna slutförhandlar fram en inte alltför stenhård Brexit, och att denna går igenom parlamentet. 🙂

  3. För det första rekommenderar jag verkligen att du läser David Allen Greens länkade bloggpost, för den förklarar en hel del av dessa konstitutionella frågor. För det andra är det rent politiskt långt, långt ifrån säkert att Labour vinner ett nyval, om så före eller efter Brexit (de ligger fem procent efter Tories, trots kaoset just nu). För det tredje kan ett referendum som detta egentligen inte ogiltigförklaras, särskilt inte som det ligger till grund för de förhandlingar som ju skulle fortsätta även under en ny labourregering (detaljförhandlingar kommer att fortsätta i 10-15 år, beräknas det). Nu är ju saken den, som Green påminner om, att ett parlament inte kan klavbinda ett annat parlament, alltså inkräkta på dess befogenheter. Det innebär dock att Labour, i händelse av en no-deal, i princip bara kan återansöka om medlemskap, antingen i EU på samma premisser som förut (politiskt omöjligt) eller i EEA (dvs Norge+, politiskt aningen mer möjligt, men inte troligt). De kan egentligen bara “ge efter” vad gäller TU och enskilda marknaden, och det ser ännu mindre troligt ut. Men, som sagt, läs DAG!

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004