Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

So, this is it… + +

Categories: Brittiskt allmänt
Wednesday, Nov 14, 2018

Utkastet till dealen Theresa May har kommit fram till ska debatteras i regeringen idag från kl 14. Det här förklarar i grova drag vad som gäller. Första hindret är att få regeringen att komma överens om avtalets förträfflighet, vilket är långt ifrån säkert. Därefter ska May presentera avtalet i en live-tv-sändning, vilket alltså mycket väl kan bli när hon i stället annonserar sin avgång. Därefter i så fall ny partiledare/PM eller nyval. I det förra fallet riskerar vi alltså att regeras av cyniker, lögnare eller vad den utmärkte Fintan O’Toole kallar the pig-ignorant (läs gärna hans artikel från härom dagen och ta er än en gång för pannan…) Det ser alltså inte särskilt roligt ut i nuläget. What a shitshow, som det heter.

PS: Så kabinettet har backat Mays avtal. Men hon använde ordet “collective decision” vilket inte är detsamma som “unanimous decision”. Det kan komma avgångar, så detta är bara början. Aldrig i livet att det går igenom parlamentet i december.

PPS: Extrembrexitören Jacob Rees-Mogg har kallats “the stupid person’s idea of a clever person” och mycket riktigt har han idag lämnat in sitt no-confidence-brev till de konservativas “1922 Committee”. Det krävs 48 sådana brev för att May ska utmanas som partiledare (dvs som PM) och ingen vet hur många breven nu är. Men jag tror inte på det scenariot. Jag tror May kämpar sig igenom processen fram till december, mest för att ingen annan vill ha jobbet, minst av allt brexitörerna. När avtalet då (troligtvis, men inte helt säkert) röstas ner i parlamentet första veckan i december, då kommer avgörandet. Antingen att hon hotar med eller deklarerar nyval, varvid tories kommer att samlas under fanan, inte så mycket för att de fruktar en Corbynregering (vilket inte alls är ett självklart resultat i ett nyval) utan för att det skulle innebära början på slutet för det konservativa partiet, för att inte tala om början på början på slutet för unionen: inom 10-15 år kommer vi förmodligen att se att självständigt Skottland och ett enat Irland, kanske t.o.m ett mer oberoende Wales, vad som än händer. Och därefter? Matpaketen, mina vänner, matpaketen…

15 Responses to “So, this is it… + +”

 1. Och genast började ministrar på för denna fråga centrala poster hoppa överbord, med Raab i spetsen. Ack, ack…

 2. Vi kanske ska göra extra mycket halländsk julkorv i år?

 3. Jag tror det är lösningen, Lennart!

 4. Hur är odlingsbetingelserna på Hampstead Heath? För jag är rädd att våra matpaket kommer att tullbeläggas på samma sätt som när mitt popband såg en annons i NME och beställde fräcka skjortor (med japanska örlogsflaggan!) från England 1982, det blev den dyraste skjorta jag någonsin köpt.

 5. Metaforen från Rafael Behr i The G var i alla fall välfunnen om än sagolikt sorglig:
  “Raab has come to the same conclusion that David Davis and Boris Johnson reached earlier in the year: it is easier to be on the team that accuses the prime minister of failing to deliver majestic herds of unicorns than it is to be stuck with a portfolio that requires expertise in unicorn-breeding.”

 6. Aj fan… Jo, det får nog bli en nostalgitripp tillbaka till 2:a Vk med “Dig for Victory”-rörelsen och allt det (se Londonboken s 237!) Undrar förresten om IKEA kommer att ha kvar sitt matsortiment efter en No Deal…? Knäckebröd och Kalles hela vägen?

 7. Det är ju klart att den här dealen är oacceptabel för dem som ville ha en hård Brexit av direkt nationalistiska eller yverborna skäl (inte för att de t ex var trötta på EU-krångel av olika slag och EU:s inblandning i brittisk juridik) och för de “right-wing accelerationists” som vill använda en tuff Brexit och dess ryckiga efterspel för att vrida nacken av (det som återstår av) det moderna brittiska samhällsbygget. Särskilt regeln att alla EU-medborgare som idag har, eller fram till 2020 får, stadigt uppehållstillstånd i UK har evigt skyddad rätt att bo kvar och dessutom rätt att företa familjeåterförening lär sticka i ögonen på Boris, höger-Tories och Kippers… 🙂

  Frågan är om det verkligen går att dra ihop en majoritet i parlamentet som anser att en illusionstung nationalism och “tillbaka till 1920-talet” är viktigare än att försöka rädda ekonomin, valutan, jobben och Londons ställning som världsstad?

 8. Enligt Bloomberg har Leadsom sagt att om det ska vara på det här viset tänker hon, Gove, Fox, Mordaunt, och Grayling minsann skriva ett eget avtal. Nån gång efter helgen.

  ERG-gänget säger att dom är säkra på att dom har 48 brev fast dom är inte säkra på om dom har 48 brev. Dom ska ha räknat klart efter helgen.

  Samtidigt i Labour-land lär McDonnell ha sagt på radion att om May kastar in handduken så tar Corbyn över spakarna direkt. Inte helt säker på att det är så saker fungerar, men vi får väl se efter helgen.

 9. Och ryktet sa att de tänkte dra lott om vem av dem som ska bli PM… Dra lott! Och de har 130 dagar kvar att förhandla med ett EU som nu betraktar WA som ett avslutat kapitel. Alltså, det är så verklighetsfrämmande att man nästan undrar om de skojar med oss.

 10. Varför är inte Nadine Dorries med i den där lottdragningen? Hon är åtminstone folklig på något sätt… ;D

 11. Hon är väl för upptagen med att skriva usla romaner.

 12. “How many Brexiters does it take to change a lightbulb? One to promise a bright future and the the rest to screw it up”

 13. Du har garanterat redan sett den, men Hyde’s senaste är lysande:

  https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/nov/23/brexit-advent-political-hellscape-war-with-spain

  Nästan så jag är frestad att bygga en sån där Downing Street cuckoo clock, i miniatyr…

 14. Visst! Jag tror vi diskuterat Hyde förut. Jag tycker hon är jävligt rolig, och en gudabenådad frasmakare (Simon Cowell som “the karaoke Sauron” osv). Ibland tycker jag dock man ser själva ansträngningen bakom the gag-making (“striving for effect”) och ibland blir hon aningen för lång, kanske. Men, som sagt, man läser ju vartenda ord!

 15. Och så är det återigen lilla DUP som blir en av de tuvor som kan stjälpa hela lasset framöver. Omförhandla avtalet så att det ska bli bättre, oh really? Men som en engelsk väninna uttryckte det: “the thought processes of the DUP are obscure to understand for anyone on the outside of their club”.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004