Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Läsarundersökning: resultaten!

Categories: Internet
Wednesday, Dec 19, 2018

Först ett stort tack till alla de som fyllde i enkäten, tjugofem stycken allt som allt. Det är en rätt hygglig siffra, tycker jag, faktiskt lite mer än jag hade väntat mig. Men statistiskt är den naturligtvis alltför liten, dels för att man ska kunna dra några långtgående slutsatser om den “genomsnittlige Pressyltaläsaren” och dels för att specifika procentsatser ska bli särskilt meningsfulla.

Däremot finns det en del “kortgående” slutsatser man kan dra om just detta urval läsare.

Att döma av dessa 25 svarspersoner, hur ser den typiska Pressyltaläsaren ut? Jo, som en man i åldern 61-70 som antingen är akademiker eller fri yrkesutövare. Eller med andra ord – den typiska Pressyltaläsaren är jag själv! Who’d’ve guessed…! (Bortsett från att nära 2/3 inte varit i London/UK någon gång de senaste två åren…)

Det här är inte mer än jag hade räknat med, måste jag säga, dvs att kvinnorna bara utgör en dryg tiondel av läsarurvalet här och att nästan åttio procent är över 50 år gamla. Bloggar är, som vi tidigare konstaterat, en viktig äldrevårdsresurs nu för tiden. Och det vore så klart positivt om fler kvinnor läste Pressylta, men om jag pro-aktivt skulle försöka locka hit fler – t.ex. genom att skriva om fler “kvinnliga” ämnen, vad det nu skulle vara – så skulle jag nog hamna rätt fel, uppriktigt sagt.

Yrkesbakgrunderna fördelade sig alltså i 9 akademiker, 8 fria yrkesutövare, 4 “annat”, 3 pensionärer, 2 vardera arbetar med vård/omsorg resp IT/data, samt 1 st inom industri/tillverkning. De flesta hade hört talas om Pressylta genom en länk på sociala medier, men nästan lika många “minns ej”. Vilket i sin tur kan ha att göra med att nästan hälften läst Pressylta i 5-10 år, och en fjärdedel i över tio år, vilket ju är imponerande…! Gott över hälften läser den dessutom “2+ ggr i veckan”.

Vad sedan gäller vilka ämneskategorier man vill läsa mer av, där kom faktiskt en liten överraskning för mig: “Kulturellt” vann nämligen överlägset (följt av Brittiskt allmänt, London uppdatering, Språk och Brittiska medier). Det där tål att tänka på. Däremot var det chockerande få som visade någon särskild entusiasm för “Chark”…! Isterband before swine, får man väl säga…

Det där med RSS-funktionen frågade jag eftersom jag läste någonstans att få numera använder sådant. Det var samma här, bara 12% av svarspersonerna använder den “alltid”, men jag tycker det räcker för att jag låter den sitta kvar.

Ett positivt resultat var att så många som 42% av detta urval har en “allmän politisk inställning” som “inte alltid” eller “inte alls” stämmer överens med min. Jag tycker den där kritiken om att sociala medier tenderar att bli echo chambers är lite fånig, uppriktigt sagt. Skulle jag bli en emotionellt och intellektuellt mer välrundad person om jag läste Breitbart i stället för Guardian online? Tror inte det. Men Pressylta kan man alltså, lite försiktigt tolkat, inte se som någon utpräglad ekokammare.

En annan sak jag var intresserad är läsarnas omdöme vad gäller hur “underhållande” Pressylta är jämfört med hur “informativ”, plus några andra omdömen. “Underhållande” vann stort, följt av “personlig” och med “informativ” som trea. Det är ju glädjande, för hade sistnämnda vunnit med samma marginal hade jag nog fått tänka om lite grand vad gäller den allmänna inriktningen.

Kommentarerna på slutet av enkäten var både roliga och inspirerande. En av de saker jag “tar med mig” (sorry) från dem är att fler än en tyckte jag skulle skriva längre texter, lite mer åt essähållet. Och det tror jag är riktigt, det är en väg jag ska försöka gå framöver.

Återigen, tack till de som medverkade. Jag kanske gör om det nästa år, för jämförelsens skull.

4 Responses to “Läsarundersökning: resultaten!”

  1. Det var ju chark som ledde mig hit från första början!

  2. Jag menar… Vad gör man inte för Kultur-Sverige…? Faktum är, jag hittade just en isterbandsdealare i stan! TotallySwedish på Crawford Street (i “Little Sweden” nära ambassaden). Inlagda rödbetor har jag redan, stekpotatisen är på gång. I’m cookin’ with gas, man…!

  3. På det temat, här lite charkunderhållning: https://youtu.be/yQtc9UG3mvc med en man som har koll på sin bacon.

  4. Läckert!

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004