Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

En plusdag + + + + + + + + + + +

Categories: Brittiskt allmänt
Tuesday, Jan 15, 2019

Det är möjligt jag inte får tid att åka ner till stan i eftermiddag, som jag hade tänkt. Under tiden tycks läget vara att det handlar om vilken marginal May förlorar omröstningen med i kväll. Allt under etthundra röster kommer hon att tolka som “passerbart”, dvs som hon kan jobba vidare på med vissa justeringar i WA för en andra eller t.o.m. tredje omröstning. Allt över etthundra, för att inte tala om de 200 som en del förutspår, vore katastrofalt: mängder av ministrar kommer att avgå, regeringen om möjligt än mer paralyserad än nu, med följd att Corbyn lägger in sitt misstroendevotum (som han kommer att förlora) medan olika faktioner i parlamentet börjar manövrera hit och dit. Detta stadium går vanligtvis under namnet “uncharted waters”. Mer följer under dagen.

+ Det är så engelskt, det är så vitt, det är så pensionerat. Visst har här förekommit bråk och verbala våldsamheter, men efter ungefär en timma vid Parliament Square och College Green kändes det lite grand som en vintrig version av en loppmarknad på hembygdsgården i Nether Wallop. Pro- och anti-Brexit står huller om buller och viftar med sina flaggor, nästan alla är på gott humör, diskussionerna är intensiva, t.o.m. livliga, men aldrig skrikiga. Jag såg heller ingen större skillnad på pro och anti vad gäller just ålder och vad man nu kan utläsa av social rang av folks vinterklädsel; hade det inte varit för plakaten och parollerna – överlägset mest “Leave Means Leave” eller “Bollocks to Brexit” – skulle man kunna tro att de alla hejade på samma lag. En och annan vilsen själ går väl omkring och gapar medan han håller ett handmålat plakat som skyller allt på George Soros. Men också de poliser jag pratade med sa att på det hela har det inte varit några större problem med ordningen. Det kändes, om inte upplyftande så i alla fall överraskande välbekant.

+ För den som vill följa debatten och omröstningen live så gäller som vanligt The G. Men för den som föredrar har FT också en liveblogg. Men det har nog de flesta tidningarna.

+ “The British constitution is what happens”. Experten Peter Hennessy citerar kollegan John Griffiths efter en särskilt komplicerad process för trettio år sedan.

+ Om Corbyns och Mays avslutande tal i HoC var avsedda att sätta tonen för ett av de viktigaste besluten på många decennier… It didn’t work. Lögnaktigt, överslätande, oärligt, självrättfärdigande, från båda håll, och jag har massor fler adjektiv om ni vill ha. Inte imponerande. Hur går det med regeringsbildningen i Sverige?

+ Och så har BBC News ett debattprogram medan omröstningen äger rum lett av Andrew Fucking Neil, med Alistair Fucking Campbell och Nigel Fucking Farage… Jag har frågat förut: vad har hänt med denna stolta institution?

+ Herregud… 230…!

+ Enligt alla mönster borde May ha avgått nu. Men, som sagt, den brittiska konstitutionen är vad som händer. Ett spel utan regler. Misstroendevotum i morgon annonserat av Corbyn.

+ EU:s reaktion, från Donald Tusk:

We regret the outcome of the vote, and urge the UK government to clarify its intentions with respect to next steps as soon as possible.

The EU27 will remain united and responsible as we have been throughout the entire process and will seek to reduce the damage caused by Brexit.

We will continue our preparations for all outcomes, including a no-deal scenario. The risk of a disorderly exit has increased with this vote, and while we do not want this to happen, we will be prepared for it.

We will continue the EU’s process of ratification of the agreement reached with the UK government. This agreement is and remains the best and only way to ensure an orderly withdrawal of the United Kingdom from the European Union.

+ Biggest government defeats in the HoC: the graphics!

+ Siffrorna (från The G):

How parties voted on May’s Brexit deal

3 Responses to “En plusdag + + + + + + + + + + +”

  1. Och enligt twitter-bruset säger McDonnell att Labour nu behöver några veckor för att fundera ut vad dom vill göra härnäst. Corbyn måste tänka.

  2. Skulle inte förvåna mig.

  3. Det exakta citatet for den sista biten var “Jeremy is working this out for himself. He won’t be bullied by the MPs”. Present but not involved, etc.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004