Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

The G och finanserna +

Categories: Brittiska medier
Saturday, Jan 5, 2019

Chefredaktören Katharine Viner skriver ett brev till lösnummerköparna idag (hittar ingen länk, sorry) med tack för stödet och för att vi “litar på” tidningen. Yes, well… (se gårdagens post) Hon beskriver The G:s finansiella situation som “…we are on path to financial sustainability” och det tycks de flesta observatörer hålla med om, till skillnad från ett par år sedan när läget var mycket mer prekärt.

Men det är också en fras som berättar en alltför konkret historia om fallande upplagor och annonsintänkter, parat med stigande produktionskostnader och dyr undersökande journalistik. Än så länge håller man fast vid “arvet från Alan Rusbridger” och vägrar införa betalvägg, medan man ganska framgångsrikt rekryterar betalande “medlemmar” över hela världen, inte minst i USA (medlemsantalet där sköt kraftigt i höjden samma dag som Trumps installation!)

Så kommer då Viners slutkläm. Lösnummerpriset går upp nästa vecka, “för första gången på tre år”, från £2 till £2.20 på vardagar och från £2.90 till £3.20 på lördagar. Systertidningen Observer (just nu £3) kommer förmodligen att annonsera en liknande höjning i morgon. Och det är här man börjar skönja början på slutet för papperstidningen. Jag har i och för sig en bit kvar till min egen smärtgräns för lösnummerpriset, men jag tror inte man kan fortsätta med särskilt många fler höjningar i framtiden.

Bör man sörja papperstidningens kommande frånfälle? Egentligen inte. För mig är det nog mer en fetisch än något annat. Min morgon måste bestå av två koppar kaffe (ingen mjölk, tack) och en prasslande tidning, annars blir dagen fel. Men så har jag märkt att dagen ofta blir fel lik förbannat.

+ Mycket riktigt, Observerpriset höjs till £3.20 från nästa vecka. Samma prisläge som lördags-Guardian, alltså, vilket verkar rimligt med tanke på att den senare är så mycket större till omfånget i fråga om bilagor.

11 Responses to “The G och finanserna +”

 1. Jag hade en liknande inställning till frukostvanorna men under den period då vi prenumererade på både DN och SvD (S von D?) höll vi på att drunkna i tidningshögar, lästa och olästa. Nu har vi DN fredag-söndag i papper och digitalt alla dagar. Att läsa PDF-tidningen på paddan har blivit ett bra substitut, så bra att jag ibland glömmer att hämta dinosaurien i brevlådan.

 2. Ja, ungefär samma här. Visserligen blir papperstidningen sällan eller aldrig oläst, direkt, men jag tittar också in på online-upplagan en eller ett par gånger om dagen för nya nyheter och uppdateringar, om så på laptop, padda eller mobil. Och den vägen kommer det ju att gå i framtiden…

 3. Till frukost är det PDF-tidningen som gäller, altså papperstidningen i PDF-format. Men sedan naturligtvis även de vanliga nätupplagorna också för nyare nyheter.

 4. Problemet är alltså för mig att PDF inte prasslar… (eller det kanske finns en app för det?)

 5. Spela in ljudet av en normalfrukost på telefonen och spela upp det samtidigt som du läser PDF-tidningen. Det svåraste blir antagligen att vända blad vid rätt tillfällen men det lär du dig nog med tiden.
  Själva prasslet har aldrig varit någon stor sak för mig och det har blivit som då DN gick från Broadsheet till kvällstidningsformat: jag vänjer mig efter en tid av saknad och missnöje.

 6. Tajmingen är allt, som det heter…

 7. https://youtu.be/dSANtgbvzfc

 8. Perfekt!!! Prassel-porr…!!! Love it…

 9. Auf Englisch: rustle hustle…!

 10. The Guardian och Observer; intressanta namn! Påminner inte så lite om Vakttornet och Vakna.

 11. Nog är det lite preaching to the converted över dem båda…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004