Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Facit

Categories: Brittiskt allmänt
Thursday, Mar 28, 2019

Rubriken bara ett trick, för det finns ju inga facit i den här röran. Slutsatserna man försiktigtvis kan dra av gårdagen är ju att (1) May kommer att avgå, troligtvis i juni i och med G20-mötet i Japan; (2) att det nu i princip bara finns tre möjligheter kvar: rösta igenom WA, revoke A50 och No Deal. Och det kanske är värt att notera att de som röstade mot revoke A50 var färre än de som röstade mot en andra folkomröstning. I denna morgons kranka blekhet finns det de som vill tolka detta som att det börjar röra sig i den riktningen bland nuvarande och f.d. brexitörer i parlamentet. Gardera med kryss.

12 Responses to “Facit”

 1. Tror att du glömmer möjligheten av en extra (lång) förlängning när Mays WA inte röstas igenom. Typiskt kicking the can down the road, på ett sätt, men det är ju en vanlig metod när EU stöter på sega svårigheter, och både Tusk och andra har öppet antytt att det kan bli något års förlängning. I dealen från senaste EU-topmötet står inget som utesluter förlängningar,. och May duckade mycket medvetet för den frågan när den ställdes av en reporter från någon engelsk tidning på hennes presskonferens efteråt.

  EU:s “top brass” må vara dödströtta på Brexit, men så trötta är de inte att de med jämnmod skulle acceptera att britterna kraschar ut om två veckor och de ekonomiska risker det för med sig – även för kontinenten.

 2. Problemet med den “längre förlängningen”, och vad som gör den osannolik, är valen till EU-parlamentet i maj, där UK i så fall måste delta, vilket både Tories eller Labour skarpt motsätter sig, och EU själva ser med oblida ögon p.g.a. risken för att en massa högerpopulister ska åka in med rutschkanan från Brexitröran.

 3. Högerpopulister är jag rädd att det kommer att krylla av i EU-parlamentet även utan britter. We’re in for nasty weather.

 4. Det är nog så sant, dessvärre. Men – jag har också sett kloka människor säga att det syns vissa tecken på att populistvågen börjat dra sig tillbaka, så siffrorna kanske inte blir fullt så helvetiska som man fruktar. Men men, spåkulan är mer grumlig än vanligt i dessa tider…

 5. Som väntat föll det igenom, men jag tippar fortfarande att May biter i det sura äpplet och begär en lång förlängning. Nästa Brexitdatum kan isåfall bli första april nästa år.

 6. Om hon inte avgår i kväll, vill säga…

  (noterar för övrigt det vackra i att brexit-extremisterna röstade mot brexit på själva brexit-dagen, medan brexit-populisterna röstade för, efter att ha ägnat månader åt att skräna om hur WA skulle innebära universums undergång, eller i alla fall en himla massa gräshoppor.)

 7. Jag har inte postat något om dagens omröstning för jag tycker inte det finns så mycket att säga om den, bortsett från att vi nu lämnat cynismen långt bakom oss och landat i något långt mer “gravt”, med Mays ord. Ingen vet ju någonting om vad som nu ska hända. Jo, en ny omgång indicative votes på måndag, men i övrigt? Nån form av tullunion spekuleras om. Nyval har krupit närmare, säger en del. Jag tänker njuta av vårvädret, så länge det håller i sig.

 8. May hoppas tydligen på en fjärde omröstning, enligt Guardian. ???!

  Goodnight.

 9. Som jag sa i början på “Ännu en plusafton…” häromdagen så verkar det lite meningslöst att kommentera varenda tidningrubrik som dyker upp just nu. De som är intresserade, som jag, följer nog ändå utveckligen allt eftersom. Låt oss, för vår själsliga hälsas skull, hålla oss till allmänna kommentarer, betraktelser, litanior, litatior och litaelvor. Tolvorna får vänta tills nästa vecka. Don’t know about you, men mitt tålamod (med Brexit) börjar närma sig Dovers vita klippor.

 10. Robert Harris är inte direkt nån muntergök idag:
  “Right-wing thugs on the streets, parliamentary paralysis, an inert conservative government, a dogmatic & self-absorbed Left, the demonisation of minorities… All we need now is a post no-deal economic crisis and, meine Damen und Herren, we proudly present… Weimar!”

  Oddsen för nästa PM: Gove 4/1, Johnson 9/2, Corbyn 15/2.

 11. Hyperbol kanske, men scenerna nere på Parliament Square igår och idag är sannerligen inte uppmuntrande…

  Bara för att påminna: “Gove” rimmar inte med “love”.

 12. De ord som kunde täcka vad som pågått i England det senaste året är kanske “politisk psykos”. Det finns många oavsiktligt (tragi)komiska och absurda poänger med turerna i detta spel – vad sägs t ex om att May och andra talar som om det vore majestätsbrott mot demokratin att ens överväga en andra folkomröstning, men samtidigt glatt kör samma förslag till Commons 3-4 gånger om (och har fått tunga nej varje gång)? Det är ju som att dunka huvudet i cellväggen… 🙂

  Men visst, jag förstår att det måste kännas enerverande att ha hela rasket tätt inpå dig vecka efter vecka.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004