Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

“Makes you wonder how they ever ran an Empire” + + +

Categories: Brittiskt allmänt
Wednesday, Mar 20, 2019

Det är detta som är så slående när man försöker ta ett par steg bakåt från hela röran: europeiska reaktioner på hela Brexitprocessen, rapporterade i The G. Ursäkta lite namedropping men jag åt lunch en gång med dåvarande ambassadören Staffan Carlsson, en man med stora erfarenheter från EU-förhandlingar. Han sa precis samma sak som de flesta i artikeln. Brittisk diplomati på den tiden (mitten av 2000-talet, säg) liknade ingenting han någonsin sett förut, på samma gång baksluga och vänskapliga, irrationella och förnuftiga, brutala och subtila, och de fick alltid det resultat de ville ha. Allt man kan säga är ju… What happened?

Konservativa partiet, var vad som hände. Det är förstås djävelusiskt mer komplicerat än så (se vår vän Fintan O’Toole, bara) men hos Tories tror jag finns början på en viktig tråd att nysta upp.

+ Och nu i sitt korta, något avbrutna tal till nationen (hon slutade liksom mitt i en mening, vände sig om, klackarna mot golvet i ensamt eko, gick därifrån) skyller May på de folkvalda för att vi befinner oss i den här sörjan. Svårt att veta vad man ska säga.

+ Detta helt riktigt, från Robert Saunders (@redhistorian)

That was a shameful, dishonest and actively dangerous statement from a prime minister who has repeatedly kicked decisions down the road, ignored parliamentary votes and who acts as if she – and she alone – speaks for the people. MPs should find their backbone and remove her.

+ Hittar just nu ingen länk till Mays tal, men det finns väl på BBC World och resten.

14 Responses to ““Makes you wonder how they ever ran an Empire” + + +”

 1. Absolut, hela den mix av oprofessionalism, kortsynthet, känslosvall, hotelser och hyckleri som omger Brexitfrågan ter sig nästan komiskt o-brittisk. Britter brukar vi inte förknippa med dramaqueenig politik, blind oförmåga till analys, passive-aggressive-beteenden och korruption – snarare med is i magen, relativ fördomsfrihet, välvalda ord och omsorg om demokratins former – men det är just denna shakespeareska drift mot vansinne som dominerar i Brexitsfären. Politiker på hög nivå beter sig som om det handlade om Rumänien eller Honduras. 🙁

 2. Sammanfattning här: https://twitter.com/britainelects/status/1108468805716578305

 3. (fast vinkeln att det enda som skiljer henne från en standard-demagog är hennes totala brist på karisma är ju lite allvarligare, onekligen)

  (medan Corbyn-mannen först skippar ett möte med de andra partiledarna för att han skulle på “kebab awards” (oklart om han någonsin ätit en kebab) och sedan vägrar vara i samma rum som Umunna. Priorities, priorities…)

 4. Det håller jag nog inte med om, riktigt. Det var inte “det gamla vanliga”, eller “nothing”, för hon tog vidare resonemanget från PMQ i efterniddags, att det är de folkvalda som är problemet, inte hon själv eller det konservativa partiet. Det är helt outrageous! Visst har underhuset kunnat hävda sig bättre, inget snack om det, men bollen ligger intryckt i hennes eget mål. Bara att hämta ut den och konstatera 8-0.

 5. Det där med Corbyn håller jag inte heller med om, dvs att han vägrade sitta ner med Umunna, alltså. Jag har en uppsjö invändningar mot Corbyn, men det är helt konsekvent om man inte längre vill ha en politik som styrs av ovalda hedge-fund fuckers med dyra vanor och inga särskilda principer.

 6. David Allen Green sammanfattade May som “That speech said nothing, conveyed nothing, meant nothing, added nothing”, fast ok, *hur* hon sa det är en annan sak.

  Och Corbyn, jag vet inte — det är nio dagar kvar till deadline, och Umunna representerar 11 MPs för tillfället, lika många som libdems, så att han var inbjuden var väl inte så konstigt? (och var han inte jurist innan han gav sig in i politiken, inte fondnisse?)

  (fast twitter är nu fullt av “fast att prata med hamas gick bra” “hamas är i alla fall ett parti” så kanske lika bra att logga ut nu 🙂

 7. Jo, det om Corbyn kan jag hålla med om, vid närmare eftertanke. Det är så “trottigt” att bara resa sig upp och gå därifrån, liksom. (Och ordet “trottigt” har sina anor…)

 8. Bilden av Dan Kitwood i den länkade artikeln på Rees-Mogg, Johnson och Bone “at the launch of what they called an alternative to May’s plan” borde hänga på National Portrait Gallery.

 9. Ja, den blev ju rätt berömd när den kom. “See no evil, hear no evil, speak no evil” löd bildtexten lite varstans…

 10. Bercows “None of you is a traitor” måste ju vara en omedelbar klassiker (och en värdig ripost till May). Helt fantastiskt att något sådant behövde sägas i parlamentet anno 2019.

 11. Jag är hopplöst sent ute men jag förstår inte riktigt den utbredda förvåningen över britternas agerande, eller brist på detsamma.

  När förmågan att ”muddle through”* är en källa till nationell stolthet och ofta används som ursäkt för att undvika trista uppgifter som analys och planering så är kan man inte förvänta sig mycket annat än den process vi nu ser?

  *av Cambridge Dictinary definierat som ”to manage to do something although you are not organized and do not know how to do it”

 12. Jo, det stämmer i och för sig, men “muddle through” har sällan eller aldrig varit tillämpbart på just det som nu gäller, nämligen diplomati och förhållandet till Europa, där man sedan ungefär Wienkongressen 1815 har gjort sig kända för att vara brutalt effektiva, smarta, listiga, osv, som bl.a. beskrevs i artikeln. “Muddle through” handlar i min ögon mer om inrikespolitiska, nästa lokalpolitiska, områden.

 13. Bercow *flyttar en lös liten sten åt rätt håll så att nån snubblar i trappen*.

 14. Det var ingen tillfällighet att den gode Fintan anspelade på Pistols: “Anarchy in the UK”. Det är just en utbrytande anarki vi nu ser, i alla fall i konstitutionell mening,.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004