Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Uppdatering, eller inte

Categories: Brittiskt allmänt
Wednesday, Mar 13, 2019

Det är ingen idé att jag försöker sammanfatta vad som händer med Brexit just nu, dvs onsdag kväll. Nu saknar vi inte bara en fungerande regering (folk håller på att avgå ur regeringen medan jag skriver detta) utan det råder fullständigt kaos. Regeringen har inpiskat sina ledamöter att rösta mot deras eget amendment. Bara nåt sånt. Det är fortfarande sexton dagar kvar till en hård Brexit, därför att inget av tilläggen som röstades igenom ikväll äger juridisk kraft (legally binding)Håll fast i hatten, grabbar. Det säger jag bara. Sheeesh...

7 Responses to “Uppdatering, eller inte”

 1. Explain something to me, Gunnar…
  Om man röstar nej till alla avtalsförslag för att lämna EU. Och sedan röstar nej till att lämna EU utan avtal. Hur kan man då lämna EU?
  Sign.”Förvirrad”, Uppsala

 2. Vad jag förstått, genom Artikel 50:s obönhörlighet. Det är A50 som ligger under allting, klockan som tickar, stupet som närmar sig. FÖRSÅVITT man inte formellt drar tillbaka den (“revoke” är ordet) vilket ECJ i fjol bestämde kan ske unilateralt, dvs UK behöver inte de andra 27:s bifall. Så kontentan är alltså att så länge A50 gäller spelar det ingen roll om man röstar för att aldrig lämna EU utan avtal, man måste lämna utan avtal i alla fall.

 3. PS: Det är detta med legally binding som spökar igen. Alla dessa “motions” och “amendments” är inte juridiskt bindande, dvs de utgör inte lagstiftning. Det är bara A50 som är det.

 4. Det intressanta är ju då vad gårdagens spektakel egentligen handlade om….
  Det KAN i ett visst ljus se ut som om en del politiker ganska listigt arbetar på en väg tillbaka upp på fasta marken, och öppna för en andra folkomröstning. Men fan tro’t. Alternativet är dock att parlamentet helt enkelt förvandlats till hönsgård.

 5. “…i ett visst ljus…” does a lot of heavy lifting i den meningen, som det heter. 🙂 Men vem vet, som sagt? Jag fruktar på sätt och vis en andra omröstning, delvis för att utgången inte är given (alls) och delvis för att valdeltagandet kan bli ännu lägre än förra gången (kom ihåg att Brexitröstarna utgjorde enbart 34% av den röstberättigade befolkningen, och bara en dryg fjärdedel del av befolkningen i stort)

  En fras som dök upp rätt ofta igår kväll var, i och med att omröstningarna inte var bindande, att May/regeringen nu är morally obliged att ta hänsyn till det ena eller det andra. Jag tror det är detta gårdagen i mycket handlade om, att man försöker ta sig tillbaka till ett tidevarv när något sådant betydde någonting, snarare än den nutid där allt verkar hopp- och menings- och tröstlöst, och säkert mycket annat som slutar på -löst.

 6. “People are jumping ship from the cabinet as I’m writing these lines” – haha, den sortens rapportering ser man i stort sett aldrig i tidningarna. I klass med “Yngve Holmberg störtas på lördag”. 🙂

  Jag skojade för ett par veckor sedan med en polare från Skottland och skissade upp hur Donald Tusk ringer upp Theresa May (ungefär den 20 mars) och frågar ifall hon kan garantera att det finns någon fungerande regering på 10 Downing Street när klockan K passeras “annars kan vi ju inte släppa ut er”. Det ter sig just nu som litet mer än bara ett skämt.

  Den ende i London som väcker min odelade respekt i den här röran är Bercow, han är och förblir fantastisk (och en njutning att se och höra på).

 7. Tydligen blir det en omröstning strax före solnedgången ikväll om önskan om en andra folkomröstning. Men det vore inte Brexit om inte People’s Vote-gruppen nu ställde sig kritisk till att hålla denna omröstning just nu. De tycks vara rädda för att den här frågan ska dras in i det övriga Brexit-schackrandet och göras till blott ytterligare ett taktiskt slagträ, istället för en lösning.

  https://edition.cnn.com/uk/live-news/brexit-delay-article-50-vote-live-updates-intl-gbr/index.html

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004