Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

Delrapport

Categories: Brittiskt allmänt
Wednesday, May 22, 2019

Theresa Mays nya deal – de mytomspunna tio punkterna – har alltså inte vunnit något som helst stöd, inte ens bland hennes f.d. supportrar i regeringen, tvärtom. Nu har dessutom hennes Leader of the House, Andrea Leadsom, avgått, så det finns f.n. ingen att ens introducera den nya dealen i parlamentet. En del hade väntat sig att May skulle avgå i kväll, men det lär dröja några dagar. Sanslöst är inte ordet.

Jag tror nu att utgången kommer att bli att man till slut drar tillbaka A50 och UK stannar kvar i EU för överskådlig. Det finns ju bara tre alternativ och två av dem har stora majoriteter emot sig i parlamentet: May’s deal eller no-deal Brexit. Enda kvarvarande är revoke and remain, för överskådlig. Och i så fall smäller det. Nyval mot bakgrund av national humiliation, torypartiet splittras i minst två delar, kanske Labour också, Brexitupplopp och en främlingsfientlighet som är ännu mer militant än den är idag.

Men kolla också vad som kommer att hända med EU efter valresultaten. Jag tror i och för sig inte att högerpopulisterna kommer att göra riktigt så bra ifrån sig som alla väntar sig. Jag tror den “första vågen” är, mer eller mindre, över. (Och jag kommer nog att få ångra den profetian allvarligt, jag vet). Men om alt-right tar över så tror jag extrembrexitörerna här i UK kommer att trängas in emot allmänt europeiskt extremhögerkonsensus att stanna kvar i EU och omvandla det till ett “nationellt EU”, med mer “självbestämmande” i medlemsländerna, snarare än i Bryssel.

Det är ju just detta som skiljt Farage/Brexit från deras meningsfränder i Europa, dvs att man inte (som Orban, Polen, Salvini, osv) vill remain och förändra EU inifrån utan dra sig ur och hänge sig åt en hundraprocentig imperiefantasi som bara England har råd, eller ork, med. Där tror jag många spänningar inom alt-right-högern kommer att utspela sig efter EP-valen.

5 Responses to “Delrapport”

 1. Jag såg i något av skambladen att hon satt i en taxi med tårar i ögonen. Tycker synd om henne. Ärligt.
  Men lite har hon förstås lagt ut sin egen snubbeltråd. Kan man säga.

 2. Jag har nog svårare att uppamma någon sympati för henne. Inte så mycket för hennes klantiga hantering av Brexit, utan snarare för hennes tid som inrikesminister när hon medvetet gjorde politik av att skapa ett “hostile environment” för invandrare och gjorde Home Office till det mini-gestapo vi har idag. Alltför mycket av den växande främlingsfientligheten har sitt ursprung i Mays agerande.

 3. Ja. Du har rätt. Men man kan ha medkänsla med allt vissa dar, inte idag.

 4. Jag har inte heller något större medlidande med henne, men det måste vara extremt utmattande att befinna sig i en sådan motsägelsefull situation och hela tiden komma upp med nya (nygamla?) planer som sedan rättvist får avslag. Visst, det är en bädd hon delvis har bäddat själv och ja, hon borde aldrig ha tagit det här jobbet, men det är i alla fall ett pinsamt skådespel. Det känns som att “every day has been Mayday for her” i minst ett halvår nu,

  Nu tycks hon i alla fall vara på väg ut, men vad som händer om det t ex blir Boris som tar över vete gudarna.

 5. https://www.politics.co.uk/blogs/2019/05/23/this-prime-minister-was-destroyed-by-brexit-and-the-next-one

  “Brexit broke this prime minister, just like it broke the last one. But it won’t end there. It’ll break the next one too. And it’ll keep on breaking them, until we admit what it is.”

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004