Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

“It’s not just about you, you know…” +

Categories: Uncategorized
Saturday, Jun 8, 2019

Det har varit lite för mycket me-me-me den senaste veckan. Så nu tänkte jag förklara varför Lionel Messi är så bra.

Det är som när man lär sig köra bil. Att lära sig köra bilen är inte särskilt svårt, det tar tre-fyra lektioner: ratten, bromsen-gasen, kopplingen och växelspaken (när sådana fanns), backa runt ett hörn, ligga på mittläget (eller vad det heter) när man stannar i uppförsbacke, osv osv…

Det som tar tid att lära sig är ju trafik. Framför allt att fatta de tre avstånden: det som händer närmast inpå en (barn som springer ut i gatan), det som händer i medeldistans (det där ljuset ska just slå om till rött, sakta ner), och det som händer på långavstånd (stockning där framme, jag tar genvägen här).

Samma med Messi. Titta på vad han gör när han tar sig igenom försvaren. De är så nervösa att de ställer sig i försvarsläge, dvs med benen isär, och Messi bara nutmegs them. (Vad heter det, att spela bollen mellan benen?) Det är så han funkar, det är så han kommer vidare in i motståndarnas straffområde. Lägg därtill att han har ett balanssinne som inte är av denna världen.

Men – det är trafiken som räknas. Det som om han har en personlig drönare ovanför plan, som ser hela schemat, som ser hela dramaturgin, från början till slut. Det finns miljoner “10 bästa Messigrejerna” på YouTube, men titta på dem noga och se att han tittar upp mer än han tittar ner. Som med bra hockeyspelare behöver han inte veta vad klubban gör med pucken just då, bara vart den är på väg.

Geni av den sorten är en balans mellan taktik och strategi (underbyggt förstås av fysik och skicklighet, jo jo) men det är balansen mellan det lilla och det stora, det lokala och det universella. Ingenstans inom sporten har jag sett den balansen mer perfekt, tror jag. I alla fall inte inom fotbollen.

+ På tal om bilar. Igår eftermiddag stod Paul, Phil och jag på parkeringsplatsen och beundrade Pauls nya Ford Mondeo kombi. Så ska man ju säga något beundrande om den, det hör ju till. –Rymlig och bra, sa jag. Phil, i sin tur, är kanske inte det vassaste verktyget i lådan. –Nice colour, too, sa Phil. Det blev tyst. Det är en vit bil.

6 Responses to ““It’s not just about you, you know…” +”

  1. Bra bild, den där med att lära sig köra bil. Tunnla, slå en tunnel på svenska – var kommer den där muskotnöten ifrån?

  2. Inte en aning, faktiskt. “Nuts” är ju ballarna. Där måste finnas något samband.

  3. Wikipedia har “nutmeg (or tunnel, nut, megs, megnuts, panna, brooksy, codling)” och diverse etymologiska förslag, samtliga hämtade från den har artikeln:

    https://www.theguardian.com/football/2005/sep/07/theknowledge.sport

    som påpekar att “nutmeg” i betydelsen “elegant blåsning” har en betydligt mer direkt koppling till muskotnöten än man kanske väntat sig…

  4. Det låter ju i alla fall intressantare än ballarna…! Det blir f.ö. också verb här: I megged him

  5. Kul. Läste “varför Lionel Richie är så bra” och förvirringen steg och steg medan jag läste inlägget, tills jag insåg mitt fel…

  6. Gapskrattade faktiskt när jag läste din kommentar! Underbart! Once, twice, three times a tax dodger…

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004