Pressylta ReduxPress. Media. Chark. GAIS. You know it makes sense.

OSINT

Tuesday, Jun 11, 2019

Det här med Open Source Intelligence är en av de intressantaste sakerna som hänt inom, jag skulle sagt journalistiken, men det är ju oftast inte journalister som jobbar med OSINT utan folk från en mängd områden som arkitektur, forensics, geografi, osv. Det är på sätt och vis en sann medborgarjournalistik. Den här bloggposten på NYRB är en föredömlig historik och genomgång av fenomenet, inte minst hur det ibland krockat med konventionellt undersökande journalistik, som i fallet Seymour Hersh och Syrien.

Själv läser jag regelbundet websiten Bellingcat, en av de första och viktigaste onlinegrupperna som sysslar med OSINT. Många har också spekulerat om man inte skulle kunna göra ett OSINT-projekt av det som hände på Sveavägen/Tunnelgatan 28 februari 1986. Läser man, som jag gör, Gunnar Walls blogg (se länklistan) så är det lätt att förlora sig i alla de variabler som styr vilka vittnen som var var, såg vad, agerade hur, särskilt kanske vad gäller diskussionerna kring Skandiamannens eventuella roll.

Jag vet att en del har funderat på om man skulle kunna anlita en grupp knuten till Goldsmith’s College här i London, Forensic Architecture, som redan genomfört ett flertal imponerande projekt. Vem som skulle stå för omkostnader och liknande återstår kanske att reda ut, men varför inte Palmegruppen själv? Hur som helst tror jag en exakt grafisk-digital reproduktion av händelseförloppen, inkluderat samtliga variabler, skulle lägga väldigt mycket i dagen.

4 Responses to “OSINT”

  1. Jag kan bara komplettera med att jag förra året informerade Palmegruppen om existensen av den kvalificerade akademiska researchgruppen Forensic Architecture och föreslog att de skulle fundera på om de kunde ha någon användning av ett samarbete med dessa forskare.

    Den som besöker https://forensic-architecture.org/ kan lätt förvissa sig om att forskningsgruppen redan genomfört en rad ambitiösa projekt tillsammans med olika välrenommerade instanser runtom i världen.

    Men möjligen är det ett problem för Palmegruppen att de sedan en tid fastnat för tanken att de inte ska släppa ifrån sig i stort sett någon information alls till utomstående.

  2. Tack, Gunnar! Man kan tycka detta är en given väg att gå, om så bara för att få klarhet i några människors, dvs vittnens, beteende vid det där gathörnet under de där minuterna. Men inte ens det tycks de intresserade av.

  3. Hersh har väl iofs lagt ner det där med konventionellt undersökande journalistik, han låter ju numera som vilken konspirationsteoretiker som helst — “If you take the time to look, you will find a plethora of the same allegation that I made.“. Hur vet man vilket OSINT-gäng som håller balansen? För varje bellingcat finns det hundra Alex Jones, och längre ut på flanken figurer som wellaware1 (alla stora händelser är bluff, och de flesta människor som syns i media spelas av ett litet antal skådisar, vilket man kan bevisa med öronanalys) och truthernews (schweiziska CIA försöker mörda upphovsmannen i en fejkad terroristattack, och bara genom att ständigt analysera mediaflödet och publicera varje ny plan innan den kan sättas i verket kan han hålla sig vid liv) och …

  4. Jag tror, som NYRB-artikeln påpekar, att OSINT:s stora fördel – när den utförs på ett korrekt sätt – är transparensen. Till skillnad från konspirationsfalangen kan man ju följa hela processen från början till slut och se hur och varför de dragit de och de slutsatserna. Men som artikeln också säger, nu blir det allt svårare att avgöra autenticiteten på exempelvis en snutt mobilvideo från Syrien, eftersom teknikerna för att manipulera blir allt fler och mer sofistikerade. Men det är just detta med Open, öppenheten, som hittills imponerar: dvs dels att det rör sig om öppna, allmänt tillgängliga källor, och dels att hela analysprocessen är öppen för alla att granska. Det är mer än man kan säga om Alex Jones.

ArchivesPre-Wordpress Archives


September 2008
Augusti 2008
Juli 2008
Juni 2008
Maj 2008
April 2008
Mars 2008
Februari 2008
Januari 2008
December 2007
November 2007
Oktober 2007
September 2007
Augusti 2007
Juli 2007
Juni 2007
Maj 2007
April 2007
Mars 2007
Februari 2007
Januari 2007
December 2006
November 2006
Oktober 2006
September 2006
Augusti 2006
Juli 2006
Juni 2006
Maj 2006
April 2006
Mars 2006
Februari 2006
Januari 2006
December 2005
November 2005
Oktober 2005
September 2005
Augusti 2005
Juli 2005
Juni 2005
November-december 2004